Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 11.10.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Bez novca, kolica jedina izvesnost

Starost je sudbina koja nas sve čeka. I dok ka njoj svi neumitno hrlimo, samo nam je jedna misao u glavi, a to je da tada budemo zdravi i ne zavisimo od tuđe nege, volje i pomoći. Srećni su oni koje porodica okružuje i tada im pruža svu pažnju ovog sveta. Ali, koliko je teško onima koji je nemaju i oslanjaju se samo na sopstvene snage, zna najbolje 71-godišnja Dobrila Grujić iz Beograda, čije naglo propadanje kolena preti da je zauvek veže za invalidska kolica.

Teško pokretna: Dobrila Grujić

- Ceo život sam radila i trudila se da živim od svojih deset prstiju, a posebno kada sam pre 16 godina ostala bez voljenog supruga i svog velikog životnog oslonca. Čistila sam stanove, čuvala decu, kuvala... Mnogo toga sam lepog i ružnog preturila preko leđa tokom svog postojanja. Odnedavno počela sam da osećam strašne bolove u levom kolenu i otišla na pregled. Dali su mi terapiju i poslali me kući. Išla sam i na fizikalne terapije, ali to nije pomoglo. I tako u nekoliko navrata, dok nisam počela da osećam vrtoglavicu i da hodam uz pomoć štapa. Oba kolena su mi zbog hroničnog obolenja u veoma lošem stanju. Kako to u našoj državi biva, stavljena sam na listu čekanja za operaciju na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica. Prošlo je godinu dana od tada, a ja još nisam stigla na red... - započela je priču Dobrila Grujić, po struci nastavnica fizičkog vaspitanja, koja se, nažalost, nikada nije bavila ovim poslom.


U strahu da ne padne u postelju, ova nesrećna žena je sve vreme tražila način kako da što hitnije bude podvrgnuta hirurškom zahvatu, osećajući da su njene snage da ostane na nogama stigle do krajnjih granica. Tračak nade joj se ukazao kada su joj rekli da ukoliko plati operaciju to može biti učinjeno čim pre.

Kontakt

Nesrećnoj Dobrili Grujić, kojoj je neophodna operacija kolena kako ne bi postala nepokretna, možete pomoći tako što ćete je kontaktirati i dogovoriti se o načinu slanja donacije. Njena adresa je: Ulica Ismeta Mujezinovića br. 25/3, 11070 Novi Beograd, Srbija, a broj telefona: +381 64 18 48 692. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti" - možete se javiti na mejl adresu: hmost@frvesti.com.

- Samo što su mi objasnili da mogu u kratkom roku biti podvrgnuta operaciji usledio je hladan tuš, a to je saznanje koliko ona košta. Reč je o čak 600.000 dinara, što iznosi oko 5.250 evra. Ova suma je za mene pusti san. Nisam u penziji, a da sve bude teže još radim kod dve porodice, kuvajući im. Za drugo nisam sposobna zbog užasnih bolova koje trpim. Jedva uspem i da odem na posao. Sve je to golema muka. Primanja su mi, kao što možete da pretpostavite, minimalna, jedva dovoljna da pokrpim sopstvene potrebe - rekla je Dobrila boreći se sa nabujalim emocijama, dodavši:


- Nemajući kud odlučila sam da se posredstvom "Vesti" obratim za pomoć humanim zemljacima u dijaspori, o čijoj sam plemenitosti čula od poznanika. Teško mi pada sve to, ali nemam drugog izlaza. Bojim se da ove moje noge neće dugo izdržati. Dokaz za to je i nedavni incident, kada sam iznenada pala u stanu, rasekla glavu i povredila rebra. Ne smem ni da zamislim šta bi sa mnom bilo da padnem u postelju. Život je tako hteo da ostanem bez voljenih, a i da nikad ne osetim radost majčinstva. Nemam kome drugo da se obratim. Nadam se da će me ti dobri ljudi razumeti...

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Marica uspešno operisana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online