Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 03.07.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Dedić A

U kući prijatnije, a u duši mirnije

Duboko ganuti sudbinom porodice Pap iz Mužlje kod Zrenjanina, porodica Bose Žunić iz Amerike je poželela da im pomogne i olakša teško breme nemaštine, uputivši im na kućnu adresu donaciju u iznosu od 200 dolara sa nadom da će im dobro doći. Otac Janoš Pap, upotrebio je ovaj dar za kupovinu novog šporeta.

Veliko hvala: Porodica Pap
 

- Koliko nas je obradovala pažnja ove divne porodice iz Amerike, teško je rečima objasniti. Iako smo im se zahvalili u telefonskom razgovoru, želim da to učinim i posredstvom "Vesti" i uputim iskreno poštovanje i divljenje. Nije lako odvojiti od sebe da bi pomogao nekome koga i ne poznaješ...

Željni svega

- Lekari su nam često preporučivali da idemo na more, ali kako, odakle? Volela bih da bar neko od naše četvoro dece samo na koji dan ode i vidi more, ali istovremeno znam da to nije moguće, što me kao živa rana boli i peče. Oni su skromna deca i zadovoljiće se i odlaskom na obližnju peskaru, samo što i tamo siroti, moraju u pratnji nas roditelja, jer nisu sposobni sami da idu. Pošto se zbog prirode bolesti jedva krećem, a suprug je razapet poslom na sve strane, jednostavno ne stižemo da ih vodimo, pa su nam deca i za to uskraćena - potišteno kaže Zvezdana Pap.

Dobijeni novac, u dogovoru sa suprugom i decom, upotrebio sam za kupovinu novog šporeta, kombinovanog na plin i struju. Tako smo se konačno rešili starog "smederevca", zbog kojeg nam je leti na 40 stepeni bilo neizdržljivo u kući kada kuvamo. Smestili smo ga ispod strehe u dvorištu, pa će nam dobro poslužiti za pripremanje zimnice - presrećan je Janoš Pap, koji iako nezaposlen, osim supruge Zvezdane, obolele od multipla skleroze i 90-godišnje majke Eržebet, hrani i odgaja četvoro dece, od kojih je troje teško mentalno obolelo.


Tako 21-godišnji Kristijan, dve godine mlađa Julijana i 16-godišnji Imre, pohađaju Specijalnu školu 9. maj u Zrenjaninu, dok Peter (17), jedini zdrav, pohađa srednju ekonomsku školu.


Ova siromašna i nesrećna porodica živi u više nego skromnom kućerku na periferiji Mužlje, 15-ak kilometara udaljene od centra Zrenjanina. Do sada su zbog teške finansijske situacije, vrlo često provodili dane samo sa veknom hleba na trpezi. Zahvaljujući ljudima velikog srca širom sveta, koji su za njihov zli usud saznali posredstvom "Vesti", poslednjih meseci to stanje je promenjeno. Uspeli su da u dvorištu naprave mali plastenik i uzgajaju povrće, pa više ne gladuju.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Najviše nas muči problem sa vodom, jer ova sa česme odavno nije bakteriološki ispravna. Čak i povrće iz plastenika na nju loše reaguje. Ovde je to nevolja mnogih žitelja. Neki imućniji susedi uspeli su da iskopaju sopstveni bunar i tako reše problem vodosnabdevanja. Istina, do vode se može doći na oko 25 metara ispod zemlje, ali kopanje bunara košta oko 200 evra. Za nas, nažalost, to je golema suma, jer nemamo novca za to, pošto smo svaku dobijenu paru plemenitih zemljaka, upotrebili za nabavku preko neophodnih stvari. Tako je bilo i sa šporetom - ispričao je Janoš.


Niko od četvoro dece u porodici Pap nikada nije video more, osim na slici ili u nekom televizijskom programu, a sličnu sudbinu dele i njihovi roditelji, koji se celog života bore za koru hleba i najosnovnije potrebe porodice u kojoj je više bolesnih nego zdravih članova. Gde bolest vlada, to su mogućnosti znatno umanjene, jer treba mnogo novca za lekove i lečenje.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost i briga u isti mah
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online