Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 23.06.2013.
05:43
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Pretežak usud prati već treću generaciju

Martovsko jutro je svanulo i došlo je uobičajeno vreme da se devetogodišnji Dejan Marić iz Zvornika sprema za školu, kao što je to činio i svakog prethodnog dana. To, međutim, nije mogao. Glava ga je veoma zabolela, toliko da se samo srušio ustavši iz kreveta i krenuvši ka dnevnoj sobi.

Teška bolest ne da mira: Dejan Marić

U nesvesti je bio tokom čitavog puta do bolnice. Mladi roditelji, van sebe, nisu mogli ni da naslute šta je sa njihovim sinom. Posle detaljnih analiza i ispitivanja, lekari su otkrili da mali Dejan ima tumor na mozgu, koji je veoma porastao i počeo da pritiska mnoge nerve. Šok i neverica, to je bilo prvo što su Ivana i Predrag Marić osetili, a potom se njihov mehanizam za borbu za spas sina, podigao na najviši nivo. Zbog delikatnog položaja tumora, Dejan je odmah prebačen u bolnicu u Tuzlu kako bi ga operisali.

Tumor, ipak nisu otklonili, bojeći se da prihvate odgovornost ukoliko nešto pođe naopako. Očajni roditelji su tada kontaktirali i klinike u Srbiji, ne bi li pronašli nekoga ko je spreman da prihvati taj rizik i operiše njihovog mališana. Većinom su nailazili na odrečne odgovore. Hirurzi Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, zbog hitnosti slučaja i na veliku molbu porodice Marić, prihvatili su da malog Dejana podvrgnu hirurškom zahvatu, pošto mu je život visio o koncu. Operacija je uspešno prošla, ali je ostavila posledice na ovog veselog i bezbrižnog dečaka.


- Hirurzi su dali sve od sebe i tumor su otklonili, ali kako je u glavi sve osetljivo, to su nehotice potkačili nerve očnog vida, pa Dejan sada sve vidi samo na pola metra od sebe. Tu činjenicu smo koliko-toliko uspeli da prihvatimo i da se sa njom pomirimo, samo da nam je sin živ. Nakon hirurškog zahvata bilo je potrebno uraditi i hemioterapiju. Pošto je tumor, nažalost, metastazirao na kičmu, Dejan je primio još dva ciklusa hemioterapija, a početkom juna ga očekuje i zračenje. Rezultati za sada nisu ohrabrujući... - jedva je ispričala 28-godišnja majka Ivana, očiju punih suza.

Ipak, uspela je da sakrije svoju bol pred detetom, koje je sa pažnjom slušalo. Dejan je uprkos teškoj situaciji i dalje hrabar i pozitivan. Jedva čeka da se sastane sa školskim drugarima i nastavi igru, tamo gde je zaustavio, dok je tri dana bio na terapijama. Ponašanjem i osmehom hrabri svoje roditelje i ne dozvoljava im da pokleknu.

Danonoćno strepi: Ivana Marić sa sinom
 


Porodica Marić trenutno prolazi kroz pravu golgotu. Ivani je pre tri godine otkriven karcinom na desnoj potkolenici. Ona je podvrgnuta hirurškom zahvatu, posle čega je primila ciklus hemioterapije. Na sreću, njen oporavak za sada teče uredno i bolest je za sada savladana. Kako Dejan mora da nastavi sa hemioterapijama, majka Ivana na svake dve nedelje mora da ga dovodi u Beograd. Otac povremeno radi honorarno kao vozač kamiona, a majka je bez posla. Troškovi za putovanje iz Zvornika u bolnicu u Beograd, Mariće mesečno iznosi oko 500 evra, što je ogroman udarac za njihov i ovako skromni budžet. Istina, određene troškove je pokrio fond zdravstvenog osiguranja, ali lekovi nisu uključeni u to.


- Trenutno o sebi ne razmišljam. Najveća briga mi je Dejan. Verujte, mnogo nam teško pada to što moramo da molimo nepoznate ljude za pomoć, ali nemamo kud. Troškovi lečenja su za nas veliki, pošto smo trenutno suprug i ja bez posla. Zašto nam se ovo događa, na to pitanje odgovor nemam. Kada opaka bolest obuzme vaše dete i preti da vam ga u potpunosti oduzme, nema ništa gore ni teže. To svaki roditelj najbolje zna i razume. Isto tako, tada je čovek spreman na sve, pa čak i na kolenima da moli za pomoć, sve zarad dobrobiti svog deteta. A, nije ni to nimalo lako. Sve što mogu reći, jeste to da se nadam da će plemeniti ljudi razumeti našu muku i pomoći nam da prebrodimo ove teške dane. Uprkos svemu, moram razmišljati pozitivno, zbog Dejana. Moramo se boriti za njega svim silama - kazala je Ivana Marić, koja pored Dejana, brine i o četvorogodišnjem sinu Dariu, o čijoj budućnosti, takođe, mora da misli.
 

Kontakt

Svi plemeniti čitaoci "Vesti", koji žele da pomognu porodici Marić u okviru svojih mogućnosti i omoguće im da bolesnog sina vode na lečenje u Beograd bez muka i briga, mogu stupiti u kontakt sa njima na adresu: 9. april br. 1, 75.406 Zvornik ili putem telefona na broj: +387 65 475 997.


Velika bojazan

- Nažalost, i moja majka je preminula od tumora na nozi i to u 33. godini. Izgleda da nas ova opaka bolest u stopu prati, a kako i zašto, na to niko nema odgovor. Dala bih sve na svetu da nije napala i mog sina... Strah me je - kazala je Ivana Marić, rodom iz Osmaka, puna tuge i nemoći. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Predah pred nove izazove
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online