Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U kući vam sve pevalo!

Ponekad se dogodi i reporterima "Vesti" da iako prevale dug put u nameri da nekog lično obraduju, ne bude baš onako kako su planirali. Tako je bilo i prilikom posete 80-godišnjoj starici Živki Popović iz sela Tmava kod Kuršumlije. Vrata kuće stare više od dva veka, u kojoj živi i samuje uboga starica, zamandaljena velikim starinskim katancem i ne upaljena sijalica ispred kuće, nagovestili su da baka Živka nije kod kuće.


Pešači do Kuršumlije: Živka Popović
 

Još je veći problem u zabačenim zaseocima sela na padinama Kopaonika kakvo je Tmava, naći čoveka koji bi mogao da nam pomogne i kaže gde je baka Živka, a samim tim olakša odluku da li da je čekamo ili odustanemo od namere da baki Živki uručimo namirnice kupljene jednim delom donacije od 70 evra koji su joj poslali Ostoja i Mirjana Debeljak iz Gorselfilgena. Idući selom, u neko doba ekipa "Vesti" se silno obradovala kada je naišla na 78-godišnju staricu Novku Popović, Živkinu dalju rođaku, koja živi u istom zaseoku Tmave.

Bog vam dobro podario

-Živka je jedan veliki mučenik. Živi što mora da živi, jer živ čovek ne može pod zemlju, a što se tiče tih naših ljudi iz sveta koji su preko vaših novina saznali za njenu muku i pomažu joj, neka im Bog podari ono što ja želim svojoj deci. Da nije bilo njih, a to mi Živka stalno priča, nikada ne bi uvela struju u kuću, ne bi znala kako izgleda banana, kakav je ukus kupovnog hleba, ne bi u kući imala brašna kao sada, sapuna, svega i svačega... - ispričala je baka Novka.

- Ako čekate Živku onda ćete se baš načekati, jer je ona otišla pešice u Kuršumliju da kupi lekove i ko zna kad će se vratiti. Do tamo i nazad, odavde ima oko 35 kilometara. Krenula je ranom zorom, jer para za autobus nije imala i ko zna kada će se vratiti. Možda do mraka, a možda i do ponoći. Nego, ako mogu ja što da pomognem, eto me, ali kafu morate da popijete i da se malo odmorite u mojoj kući. Vala ste zaslužili, jer to što pomažete Živki je pravi sevap - objašnjava baka Novka, naglašavajući da mora da bude onako kako je ona predložila.


I dok baka Novka loži šporet i stavlja džezvicu za kafu, uz razgovor saznajemo da celo selo Tmava, i meštani još nekoliko okolnih sela znaju ko je baki Živki uveo struju, ko joj je obezbedio drva za prošlu zimu, ko joj je nedavno nabavio mnogo toga što joj je za život potrebno, što ova starica nikada nije imala.


- Ma, kažem, svima onima koji su pomogli Živki neka u kući sve peva, jer su to i zaslužili time što joj pomažu, kao i onima koji poput nje žive teško i samotno. I sama joj pomažem koliko mogu i kad mogu. Preteška sudbina je nju snašla, to ja najbolje znam - kaže baka Novka Popović.

Jedina rođaka bake Živke: Novka Popović
 

Tom prilikom, ostavili smo joj nešto namirnica kupljenih od dela donacije bračnog para Debeljak, a ostatak da joj se nađe, zlu ne trebalo.


- Putujte s mirom, jer ću koliko zorom sve ovo što ste doneli odneti Živki, koja će se, kao i prošli put, mnogo obradovati. Naravno, kažem vam ono što bi i ona rekla, a to je od srca hvala Ostoji i Mirjani Debeljak, kao i svim drugim ljudima širom sveta koji su se setili Živke i koji su joj nesebično pomogli. Ona će, između ostalog, sada imati i novac za autobus, pa sledeći put kad krene po lekove u Kuršumliju, neće morati da pešači - naglašava Novka Popović ispraćajući nas kroz sokak kojim već odavno retko ko ide.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godine učinile svoje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online