Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 24.04.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: Vesti A

Majka se nije ni okrenula

Celu Peštersku visoravan šokirao je nehumani, neudski i neroditeljski gest Rukije Leković, majke 10-godišnje Belme, osmogodišnje Alme, sedmogodišnje Amine i šestogodišnje Amre, koja je nedavno napustila svoju decu, ostavila ih same u kući i bez pozdrava i objašnjenja otišla u nepoznatom pravcu.

O NJIMA ĆE BRINUTI ROĐACI: Sestre Leković sa humanitarcem Hidom Muratovićem 


Nakon desetak dana saznalo se da se Rukija udala i da je novo porodično gnezdo svila na drugom delu Peštera, u selu Krće. Svoje četiri devojčice, kojima je pre pet godina preminuo otac Nusret, ostavila je bez hrane, ogreva, obuće i odeće, prljave, zapuštene i prepuštene na milost i nemilost sudbini, državi, rođacima i komšijama koji su im, srećom, brzo pritekli u pomoć.

Dobri đaci

 

Uprkos što svakodnevno do škole pešače po sat i više vremena i svemu što ih je snašlo, Belma, Alma i Amina su dobri đaci, redovno idu u školu, pišu domaće zadatke i, koliko im to okolnosti dozvoljavaju, uče. Strina Emira kaže da će uskoro ići u školu da se sa njihovim učiteljima dogovori o njihovom daljem školovanju.

 

Česta pojava

 

Sličnu sudbinu doživela su i deca Nazifa Karišika iz sela Trijebinje na Pešteru koje je takođe ostavila majka i udala se u susedno selo. Ali, oni bar imaju oca. Na Pešteru i uopšte u jugozapadnoj Srbiji, nažalost, česta je pojava da majke, zbog drugog čoveka, ostave decu i da ih više nikada ne sretnu.

Do sada ih ni telefonom nije pozvala da bar čuje jesu li žive i šta rade. I krave koje su imale prethodno je rasprodala. Mada je od majčinog odlaska prošlo 15 dana i sve govori da ona više ne mari za njih, Belma, Alma, Amina i Amra još se nadaju, čekaju i ne mogu da se pomire s činjenicoim da ih je majka tako lako ostavila i da više neće da se vrati.
 

- Deca su bila u šoku, sama su spavala, mali su i bilo ih je strah. Mislili smo da im je majka otišla negde i da će se vratiti. Kada smo saznali da se udala i da ih je tako bezobzirno ostavila, pozvali smo Centar za socijalni rad u Tutinu, službenici su hteli da ih odvedu, najverovatnije u neki dom za nezbrinutu decu, a Belma, Alma, Amina i Alma su vrištale. Odrasle su ovde sa nama, bili smo protiv da idu bilo kuda, odlučili smo da ostanu u svojoj kući i da mi, njihovi stričevi i strine, brinemo o njima, dok ne porastu i stanu na svoje noge. Posle će se nekako snaći, svako ima svoju sreću i svoju sudbinu - priča stric Murat Leković.
 

Slučajno su se Reževićima, dok su devojčice bile same u kući, neokupane i gladne, pojavili radnici Elektrorasa iz Tutina koji su očitavali strujomere. Potresli su se kada su videli prljave, zapuštene i ozeble devojčice. Kad su još saznali da ih je majka napustila i da žive same obavestili su svog direktora Murata Ujkanovića i zamoli ga da, ako može, učini bar nešto za nesrećnu decu iz Reževića.

- Na brzinu smo sakupili blizu 200 evra, a onda smo pozvali humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića da dođe i da zajedno obiđemo decu i odnesemo im bar prvu pomoć. I Hido je poneo mnogo namirnica, odeće i hrane, deca su se silno obradovala, a i mi jer smo shvatili da smo im, makar na jedan dan, ulepšali život - priča Ujkanović.

Mali Lekovići su još u šoku, ne znaju šta ih je snašlo, ali u celoj nevolji dobro je što su rođaci prihvatili da brinu o njima. Formalno, kao staratelj će se voditi strina Emira, a podrška će im biti svi u selu. Ipak, njima je potrebna pomoć, neophodno im je obezbediti još namirnica, nešto namaštaja, kupatilo. Očekujem pomoć Pešteraca ma gde bili, ali i drugih čitalaca "Vesti" - ističe Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online