Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neka snovi uskoro postanu java

Nije prošlo mnogo vremena od priče u "Vestima" o mladom novopazarskom atletičaru, reprezentativcu Srbije, osvajaču 80 medalja i odličnom studentu DIF-a, 20-godišnjem Nenadu Radanoviću, koji bez ikakvih prihoda živi dotrajaloj kući bez vode i kupatila, a već su stigle prve donacije naših čitalaca.

ZA DOBRE REZULTATE POTREBLI I DOBRI ŽIVOTNI USLOVI: Nenad Radanović
 

Dirljivim pismom redakciji "Vesti", naslovljenim za Nenada Radanovića, javili su se članovi Boćarskog kluba Novi Kalenić iz Kanbere u Australiji, koji su Nenadu poslali 500 australijskih dolara "kao prvu pomoć" uz najbolje želje, a između ostalih da i dalje pobeđuje u sportu i životu. Ovaj dar, odmah je prosleđen na njegovu kućnu adresu.

Svi za Nenada

 

Iguman Đurđevih stupova, nekada fudbaler i muzičar, otac Gerasim, kaže da Nenad zaslužuje svaku vrstu pomoći, jer je skroman, pošten, radan, vrlo prijatan mladić i izuzetan atletski potencijal.


- On je već bio šampion Evrope u mlađim kategorijama. Pred njim je, verujem, lepa i uspešna sportska karijera. Vidim ga u budućnosti čak i na Olimpijskim igrama. Zato ovom prilikom pozivam sve dobre ljude širom sveta da mu pomognemo, kako bi živeo u pristojnim uslovima, kakve zaslužuje. Samo zajedničkim snagama možemo ispuniti zacrtani cilj, a to je kupovina nove kuće - ističe otac Gerasim.

 

Odložena kupovina veš-mašine

 

Nema akcije "Vesti", a da se u nju, uz pomoć Sandžaklija rasutih širom sveta, svih vera i nacija, iz drugih delova bivše Jugoslavije ne uključi i novopazarski humanitarac Hido Muratović.


- Čim sam čuo da majka Milomirka sportsku opremu i Nenadovu odeću pere na obližjoj Deževskoj reci ili na komšijskom bunaru, odlučio sam da im kupim veš-mašinu. Na žalost, kako u kući Radanovića nema vode, kupovinu mašine moramo da odložimo. Sačekaćemo da Nenad dobije nov krov nad glavom, pa ćemo ga tada obradovati, kao i njegovu majku. Pre toga, svakako ćemo se uključiti u akciju za kupovinu montažne kuće ovom vrednom mladiću - istakao je Hido Muratović.

Skoro istovremeno, za Nenadove nevolje počeli su da se interesuju u sugrađani Novopazarci, posebno njegove komšije u Deževi, prijatelji širom Srbije... Dramska družina "Kao glumci" izvela je u novopazarskom Centru za kulturu predstavu "Dođ, dođ da vidiš šta to žena znači" od koje je sav prihod bio namenjen za rešavanje stambenog problema i stvaranje boljih životnih uslova Nenadu Radanoviću. Prihod je premašio 1.000 evra. Komšije i prijatelji obezbedili su još 500 evra, pa se tako Nenad sa novopristiglom donacijom iz Kanbere, približio sumi od oko 2.000 evra.
 

- Otac Gerasim, iguman manastira Đurđevi stupovi i prijatelj mnogih sportista, doveo je stručnjake, koji su konstatovali da moja kuća nije za popravku, da je do nje teško dovesti vodu i da u nju više ne vredi ulagati. Odlučili su da pokrenu akciju za kupovinu montažne kuće od oko 60 kvadrata, koja košta 11.000 evra, a u kojoj ću imati vodu, struju, kupatilo, veš-mašinu i sve uslove za pristojan život, učenje i odmor posle treninga. Oduševljen sam odzivom svih dobrih ljudi. Nadam se da ćemo zajedno stići do cilja - priča Nenad, koji posle smrti oca, sa majkom Milomirkom i dedom Milanom, deli dobro i loše, potom dodavši:

- Hvala beskrajno mojoj braći iz Kanbere, tamo daleko u belom svetu oni su se, eto, setili mene. Suze su mi potekle kada sam čitao njihovo pismo. Hvala im i na novčanoj podršci. Ko zna, možda ću im se odužiti medaljom sa nekog velikog svetskog takmičenja... Neka ih Bog čuva i sreća prati gde god da se nađu. Voleo bih da, ako jednoga dana dobijem krov nad glavom, budu moji dragi gosti. Zahvaljujem se svima koji me zovu, interesuju se, bodre i pomažu.

Među ljudima dobrog srca, koji su izrazili želju da pomognu ovom skromnom mladiću i vrsnom sportisti iz sela Deževa podno Golije, znajući da često nema ni za hranu, sportsku opremu i obuću, a posle napornih treninga ne može ni da se okupa, našla se i Dragica Bošnjak iz Holandije. Ova plemenita žena koja već pune četiri decenije živi tamo i kako kaže, potomak je Gavrila Principa sa majčine strane, duboko ganuta sudbinom Nenada Radanovića, odlučila je da od svoje skromne penzije uskoro obraduje ovog mladog sportistu. Zamolila je novinare "Vesti" za kontakt telefon kako bi u dogovoru sa njim mogla da mu direktno uputi pomoć.

- Bio sam iznenađen kada me je pozvala ova dobra gospođa i rekla da zove Holandije. Tokom prijatnog razgovora, napomenula mi je da budem uporan kao što sam i do sada bio, da vredno treniram i učim i da pobeđujem na atletskim stazama, kao i životne nedaće, koje me prate. Obećala je i pomoć za sanaciju kuće ili za kupovinu novog - montažnog doma. Pre toga će me svakako još jednom pozvati. Hvala joj unapred na podršci, kao i na samoj želji da mi pomogne u rešavanju gorećeg problema - kaže Nenad Radanović.

Uprkos teškim uslovima u kojima živi, Nenad vredno i uporno vežba i pobeđuje. Dobrim ocenama polaže i daje ispite na DIF-u. Nada se da će za koju godinu postati profesor fizičke kulture i da će se možda izboriti za učešće na nekim narednim Olimpijskim igrama. Mada važi za nadu srpske atletike, živi od socijalne pomoći (9.000 dinara) koju prima njegova majka Milomirka. Od toga se hrani, oblači i školuje. Trenira redovno, obično dva puta dnevno, a nekada pored toga i pretrči deonicu Deževa - Novi Pazar (12 kilometara), jer nema novca da plati autobusku kartu. Sve te kao pelen gorke činjenice, ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim.

Zato već u septembru, grupa Nenadovih prijatelja-sportista planira da zajedno sa ocem Gerasimom, organizuje veliki dobrotvorni koncert u Novom Pazaru pod nazivom "Za kuću Nenada Radanovića". Očekuje se dolazak nekoliko zvezda estrade i drugih poznatih ličnosti, zbog čega se svi nadaju dobrom ishodu, kao i skorašnjem preseljenju ovog mladića njegove majke i dede u lepši i sigurniji dom.
 

Lista dobrotvora

 

Članovi Boćarskog kluba Novi Kalenić iz Kanbere koji su priskočili u pomoć Nenadu Radanoviću jesu Vojin Zec, Stevo Pilipović, Dragan Perišić, Đorđe Zolotović, Dušan Puđa, Đorđe Ristić, Slobodan Jovanović, Momčilo Graovac, Dušan Zec, Branko Jevtović, Milan Kosanović, Staniša Nikolić, Ilija Grujo, Ilija Batar, Milan Vukas, Rade Slavković, Deni Popović i Dragiša Zdravković.

 

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online