Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 17.04.2013.
12:01
Ž. Marković - Vesti - Foto: Vesti A

I čekanje zna da bude teško

Dvomesečna velika humanitarna akcija prikupljanja novca za lečenje trogodišnje Sofije Čergić iz Banjaluke završena je uspešno i ova hrabra devojčica, obolela od leukemije, uskoro bi trebalo da bude poslata na presađivanje kostne srži u Padovu.

U toku su predoperativne pripreme u Banjaluci: Sofija Čergić

Kada će se to dogoditi još je neizvesno jer, kako nam je rekao Sofijin otac Veljko, u okviru priprema za transplantaciju ona mora da primi još najmanje dve, a maksimalno šest terapija u banjalučkom kliničkom centru, što može potrajati gotovo mesec i po dana.


- Zasad je neizvesno kada ćemo ići u Italiju. Sofija je trenutno u bolnici i teško podnosi terapiju. Otežano hoda, sva je pomodrela, ali bori se. Neverovatna je energija koju pokazuje to dete. Jača je od svih nas. Praktično je odrasla preko noći i postala pravi mali borac - priča Veljko Čergić.


Reporter "Vesti" je Čergićima uručio donacije koje su naši ljudi iz dijaspore poslali nakon što je priča o Sofiji objavljena u našem listu. Ovom prilikom uručeno je 300 australijskih dolara koje je poslala porodica Nedić iz Australije, zatim 100 AUD, dar male Sofije Šojić i njenih roditelja, te 100 AUD koje je poslao Sreto Kalajdžić sa porodicom iz Melburna.

Sa svih strana sveta

U redakciju "Vesti" stigle su i nove donacije humanih čitalaca našeg lista, koje će joj u najskorije vreme biti uručene. Donaciju od 100 evra poslala joj je, uz želje da pobedi bolest, dr Larisa Popović iz Frankfurta, koja u ovom gradi ima privatnu stomatološku ordinaciju.
Prilog od 50 evra stigao je i od B. Bogdanovića iz Vandorfa, a 50 AUD od anonimnog donatora iz zapadne Australije.

Na kućnu adresu porodice Čergić 100 evra je iz Austrije poslao Slobodan Ikonić, a iz ove zemlje stigao je i prilog od 100 evra Krasine Zjajić.
Veljko Čergić je neizmerno zahvalan svima koji su se odazvali akciji za spas njegove kćerkice. Kaže da je novac za Sofijino lečenje prikupljen i da leži na njenom bankovnom računu.


Prema njegovim rečima, putem humanitarnih telefonskih brojeva obezbeđeno je oko 45.000 evra. Velika donacija iz Austrije koju je prikupio Milorad Govedar iznosi oko 35.000 evra. Na humanitarnom koncertu u Banjaluci pre nekoliko nedelja skupljeno je blizu 4.000 evra, a za ostatak su zaslužne pojedinačne donacije.


- Prema dosadašnjem stanju, na Sofijinom računu je oko 130.000 evra što je dovoljno za transplantaciju. Hvala svima koji su slali pomoć i posle završetka akcije. Sada nam sledi nastavak borbe. Sama operacija, kako imamo informacije, nije teška, ali preoperativni i postoperativni proces su ključni - kaže Veljko.


On se nada da će donor za transplantaciju koštane srži biti ubrzo pronađen.


- U Evropi ima 15 miliona donora i Sofija ima dobre šanse. Ostaje nam da se molimo i svi zajedno nadamo da će i ta stavka ubrzo biti rešena - kaže otac bolesne devojčice.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online