Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 19.03.2013.
12:01
S. A. - Vesti - Foto: Vesti A

Proteze više nisu samo pusta želja

Jelena Pavlović, osmogodišnja devojčica iz Ostre kod Čačka, koja je rođena bez obe ruke, boravila je nedavno u Beogradu kako bi stručnjaci utvrdili da li postoji mogućnost izrade odgovarajućih proteza.

Oni su njena najveća podrška: Jelena Pavlović sa sestrom i bratom
 

Ova ljupka devojčica stigla je prvi put u prestonicu, ali od glavnog grada nije videla mnogo. Došla je zbog ozbiljnog posla. Sa ocem je boravila u Zavodu za ortopedsku protetiku Rudo, a kontaktirali su i sa predstavnicima Otoboka.

I na terenu u humanoj misiji

Četiri radnika preduzeća Alius iz Maribora, koji su trenutno na terenu u firmi Hilgefort u severnonemačkom gradiću Dinklangu kraj Bremena, uputili su Jeleni Pavlović 160 evra, želeći da što pre dođe do neophodnih proteza.
"Divimo se njenoj hrabrosti. Bićemo i dalje uz nju i njenu porodicu. Šaljemo joj iskrene pozdrave", poručio je u ime svojih kolega Cvjetko Trivunčević.

- Rekli su nam da za sada, s obzirom na to da je još dete, postoji mogućnost izrade estetskih proteza. Ako ih dobro prihvati, onda se može preći na funkcionalne, a kada odraste i na nešto složenije proteze. Bez obzira ko će izraditi ove prve proteze, socijalno bi trebalo da pokrije troškove.

- Tokom ove godine ponovo ćemo doći u Beograd i napraviti i taj za Jelenu važan korak - kaže Tiosav Pavlović, koji je sada mnogo spokojniji nego pre par meseci kada smo prvi put pisali o njegovoj ćerkici i kada su mu ove mogućnosti bile nepoznate.


U međuvremenu ljudi dobre volje nastavili su da šalju donacije, potpuno svesni da je novac devojčici rođenoj sa teškim hendikepom neophodan da bi mogla da odlazi na preglede i rehabilitaciju u Beograd. Znaju i da je to proces koji će trajati, a da su primanja njene porodice, u kojoj radi samo otac, veoma skromna.

Od Čikaga do Ostre

Zahvalan otac: Tiosav Pavlović

Donacija od 100 USD koju je "Vestima" nedavno najavila naša čitateljka Anka iz Čikaga, stigla je na adresu Tiosava Pavlovića.


- Podigao sam ovih dana 8. 400 dinara koje nam je ova humana žena poslala iz Amerike. I njoj i svim dobrim ljudima koji brinu za Jeleninu budućnost, veliko hvala - rekao je njen otac Tiosav.

U Redakciju našeg lista stigla je donacija od 500 australijskih dolara, poslao ju je naš čitalac Mile Matić iz Sidneja. On je 400 AUD namenio Jeleni, čija ga je sudbima duboko potresla, a po 50 AUD je želeo da podari njenom bratu Petru i sestrici Mariji.
"Želim da pomognem Jeleni, ali i da nagradim njenog brata i sestru jer su pažljivi prema njoj. Znam kako život može da bude surov. I sam sam podigao dve ćerke koje su imale samo tri i pet godina kada su ostale bez majke. Sada su odrasle žene i imaju 43 i 45 godina" napisao je Mile Matić, poželevši Jeleni da uskoro uz pomoć proteza i ona zagrli svoje najmilije.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Iz daleke Australije 400 AUD stiglo je od anonimnog donatora iz Liverpula, uz iskrene želje da je sreća prati. Iz Sidneja je u "Vesti" stiglo i 50 AUD koje je poslao Ostoja Kovačina.


Prilog od 50 evra dar je familije Ćirović za koju ne znamo gde živi, ali su svojim prilogom poželeli da daju doprinos borbi male Jelene. Milica Zgonjanin iz Nemačke poslala je 20 evra verujući da do ostvarenja Jeleninog sna nije ostalo još mnogo.
I dok konačno ne bude doneta odluka ko će i kada napraviti odgovarajući protezu, Jelena će nastaviti da se hrabro bori sa svojim fizičkim nedostatkom. Crtaće, pisati, prati posuđe, vešto baratati iglama... Ali, sada zna da dolazi vreme kada će sve biti drugačije, mnogo bolje...


Ipak, podršku čitalaca "Vesti" nikada neće zaboraviti.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas od nevolja u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online