Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 14.03.2013.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: A

Malo radosti u kući punoj tuge

Janoš Pap, 54-godišnji nezaposleni pekarski radnik iz Mužlje, prigradskog naselja Zrenjanina, tihim i pomalo zbunjenim glasom javio se novinarima "Vesti" da bi saopštio lepe vesti.

STIŽE POMOĆ: Porodica Pap
 


- Ni sam još ne verujem, ali zaista sve moje ukućane i mene obradovao je poziv iz Nemačke. Javila se telefonom gospođa Ruža i rekla da ju je silno potresla tužna priča o našoj sudbini i da će nam odmah poslati 200 evra, kako bi moja supruga Zvezdana mogla u Novi Sad, na pregled kako bi se odredila neka terapija za progresivnu multiple sklerozu koja ju je gotovo potpuno vezala za krevet - kroz plač nam je saopštio Janoš.

Pismo puno saosećanja

 

Porodici Pap stigla je prva donacija posredstvom Redakcije "Vesti". Redovni donator, čika Ilija iz Kanbere poslao im je 100 australijskih dolara i pismo u kome između ostalog piše: "Molim vas da prosledite ovaj moj mali prilog ucveljenoj familiji Pap, ucveljenoj više bolešću nego glađu... Ima li većeg jada za roditelje, i same bolesne, od mentalno zaostale dece? Nadam se da će biti još srpskih porodica koje će pomoći Janošu i njegovim ukućanima..."
Ova donacija odmah će biti uručena, a da li će Janoš ovim novcem izvaditi dozvolu za pecanje i porodici obogatiti jelovnik ribom, jer ukus mesa već si zaboravili, saznaćemo kada ih posetimo.


Telefon i adresa

 

Ukoliko i vi, poštovani čitaoci, želite da pomognete sedmočlanoj porodici Pap u kojoj je jedino zdrav 17-godišnji Petar i koja živi od 19.000 socijalne pomoći, možete se čuti sa Janošem, glavom porodice radi dogovora o načinu slanja donacije. Broj njegovog mobilnog telefona je:+381 600 290 559. Kućni nemaju, a adresa je: Ulica braće Fugaroši 97, 23.000 Mužlja kod Zrenjanina.


Na usluzi vam je, kao i uvek do sada, Redakcija "Vesti".

Obećano je i ispunjeno, i već narednog dana na računu porodice Pap, našla se obećana suma.


- Veliko hvala gospođa Ruži, rekla je samo da tako kažem i da je to o njoj dovoljno. Veliki je čovek i humana duša. Ona je unela zračak radosti u naš dom. Moja majka Eržebet, supruga Zvezdana i troje dece teško su bolesni i zaista nam je potrebna pomoć. Ovih 200 evra ćemo utrošiti na Zvezdanin pregled, a to je najbolji lek i za moju depresije u koju sam upao, nemajući ideju kako da nastavim život i borbu sa svim nedaćama. Ovaj humani gest vratio mi je veru da nije sve tako crno, vidim da na svetu još ima dobrih duša koje su spremne da pomognu. Sada nastavljam jači i ubeđeniji da ću uspeti da mojim ukućanima bar koliko toliko pružim potrebne nege - kaže Pap i nastavlja:

- Apeli u novinama, za nas skromne i siromašne, nisu ni malo prijatni, jer treba pre svega voditi računa o svom obrazu i dostojanstvu, ali verujte, ja sam se odlučio jer drugog rešenja nisam imao.Tri pokušaja da sam sebi presudim i dignem ruke od svega, sada su daleko iza mene i ja sam puno hrabriji i odlučniji da nastavim da se borim...


Janoš Pap naglašava da ga je silno obradovala i informacija da bi posredstvom Humanitarnog mosta u njegov dom mogla da pristignu invalidska kolica, koja bi im puno značila, jer je 90-godišnja majka Eržebet nepokretna, a gotovo svakodnevno mora na terapije u Dom zdravlja, koji je nekoliko kilometara udaljen od njihove trošne kućice. I supruga Zvezdana sve se teže kreće i pitanje je dana kada će joj noge otkazati poslušnost.


Dvojca sinova, 21-godišnji Kristijan, 16-godišnji Imre i tri godine starija ćerka Julijana, teško su mentalno oboleli, pa nesrećni Janoš i sa njima ima svakodnevne obaveze oko odvođenja i dovođenja iz specijalne škole, a cela porodica preživljava od skromne socijalne pomoći koja iznosi 19.000 dinara.


- Najgore je što nemam posao, a u penziju mi ne daju, tako da zaista nemamo novca i teško preživljavamo. Javio nam se Čeno Dragović iz Njujorka i obećao je u narednih desetak dana novac za popravku našeg trošnog kućerka. Krov potpuno propao i prkišnjava, a mi svi živimo u dve sobice koje zagreva samo jedna peć na drva. Gospodin Dragović je obećao novac za popravku krova, a tokom vikenda nazvala je još jedna gospođa iz Nemačke, koja je poreklom iz Mužlje i obećala je da će poslati paket sa hranom i odećom za decu - pričao je Janoš Pap, a glas mu je zvučap kao čoveku kome je pola tereta skinuto sa leđa.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online