Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

I suze i smeh od radosti

Četvoro dece porodice Antić 16-godišnja Miljana, 15-godišnji Aleksandar, osmogodišnja Stefana i šestogodišnji Dimitrije iz planinskog sela Drenovac kod Vranja, ove zime neće gladovati zahvaljujući dobrotvorima iz inostranstva, čitaocima "Vesti", kao i dobrim ljudima iz Srbije koji su o njihovoj potresnoj sudbini saznali posredstvom našeg portala.

Konačno stiglo i korito: Aleksandar Antić

Doskora za njih je zima bila nepremostiv problem. Pešačili su do škole, a nisu imali odgovarajuće cipele, već pocepane patike. Umesto toplih zimskih jakni oblačili bi ono što bi im se našlo pri ruci, iznošeno i pohabano. Život sa majkom Desankom i ocem Novicom u jednoj sobici trošne kuće, bez vode, toaleta, bez elementarnih uslova, bio je svakodnevna mora.


Njihova sudbina, posebno rešenost malog Aleksandra da ostane na kućnom ognjištu i preuzme brigu o porodici, ganula je sve, posebno zemljake iz dijaspore. Počela je da stiže je pomoć u novcu, odeći, obući, kupljena je hrana...


Za praznike Savo Tobijaš iz Švajcarske poslao je preko Novice Cvetkovića, laboranta Zdravstvene stanice u Vlasu, 300 evra i izrazio želju da se malim Antićima kupe televizor i frižider. Novica je sa Aleksandrom došao u Vranje i sa reporterom "Vesti" ispunili su želju i Tobijašu i deci.

Dobiće i zdravstvene knjižice

Mali Dimitrije ima epilepsiju i moraće da se leči. Antići nemaju zdravstvene knjižice, ali je dobrotvor iz Vranja Dragoljub Stošić, poreklom iz ovih krajeva, uzeo na sebe obavezu da im pomogne da dođu do knjižica i drugih ličnih dokumenata, što će im svakako olakšati život.

Televizor je uneo veliku radost u sirotinjski dom na planini.
- Za njih je to bilo više od praznika, skakali su i plakali od radosti. Do sada su imali jedan pokvareni, stari kasetefon. Televizor su videli samo u školi u Vlasu. Mogućnost da gledaju "živu" sliku, ljude, gradove, slušaju muziku, za njih je otkrivanje novog sveta - kaže Novica Cvetković.


Televizor je Aleksandar izneo na leđima, pešačeći sat vremena po snegu i blatu, penjući se se prema kući. Do njihove kuće, kada nije suvo, ako nema terenskog vozila dolazi se samo peške.


- Frižider je ostao u prostorijama Mesne kancelarije u Drenovcu. Tu su Antići ostavljali i drugu robu koju su potom svakodnevno odnosili u džakovima na leđima. Frižider ćemo prebaciti čim se malo osuši blato kako bismo mogli da izađemo do kuće "ladom nivom" ili "pincom" - objašnjava Novica.

Savo Tobijaš ulepšao im je praznike: Aleksandar Antić i Novica Cvetković
 


U međuvremenu, poklon pakete Antićima su poslali humanitarna organizacija iz Kruševca na čelu sa Jordankom Macić, kao i Grujica Nikolić iz Prokuplja, poreklom iz vranjskog kraja. U paketima je bilo razne robe, od odeće i obuće do hrane i sredstava za higijenu. Sve što je ovoj porodici potrebno.

Dar od srca

Pred Božić pristigla su dva paketa i od Radojke iz Nemačke. U paketima je bilo odeće, nešto slatkiša i pismo sa 50 evra. Donaciju je Aleksandru uručio Novica Cvetković u mesnoj zdravstvenoj stanici.
Radojka u pismu navodi da je njena porodica poslala skromni prilog od 50 evra, te da žele Antićima "da ih sreća prati i zdravlje služi".
Pismo se završava: "Svako dobro vam želim i neka vas dragi Bog čuva", potpisavši se kao Srpkinja iz Bosne.


Božić kao san

Mali Antići su prvi put proslavili Božić onako kako dolikuje srpskoj tradiciji.
- Bio sam sa sestrama i braćom u obližnjoj šumi, isekli smo Badnjak i uneli ga u kuću. Kupili smo u selu malo voća, trpeza je bila puna. Okupili smo se oko televizora i bilo nam je lepo - priča Aleksandar.


Čitajući o njima na portalu "Vesti" i radnici Bezbednost IPSA iz Vranja odlučili su da pomognu. Prikupili su 250 evra i kupili im raznu robu, a sve to su uručili Aleksandru i maloj Stefani ispred prostorija Mesne kancelarije u Drenovcu.


Za praznike su stigle i donacije iz Australije, 100 AUD od Ljiljane i Slobodana Joksića, 50 AUD od Duška i 50 AUD od Petra Kalinića iz Sidneja. Novac je upotrebljen za kupovinu korita za kupanje i pranje veša, a 70 dolara u dinarskoj protivvrednosti uručeno je Aleksandru.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Porodica Antić očekuje uskoro posetu članova humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" koji imaju svoje predstavnike u Nišu. Najavili su donaciju od 700 SFR, a kada dođu pokušaće i da se dogovore o daljoj akciji stvaranja ekonomičnog gazdinstva.
Aleksandar ne krije radost što sada imaju ono o čemu su doskoro mogli samo da maštaju.


- Srećni smo jer smo siti. Sve nam je slatko. U ime mojih sestara Miljane i Stefane i mlađeg brata Dimitrija zahvaljujem se svima koji su nam pomogli, sa jednom željom da ih Bog čuva i da budu dugovečni - poručuje Aleksandar Antić.
 

Miljana čeka stipendiju

Nisu sami: Aleksandar i Stefana Antić preuzimaju pomoć zemljaka

Antići su zadovoljni iako još spavaju u dva rasklimana kreveta, po troje u jednom. Kreveti su im neophodni, i to na sprat, jer njihova kuća ima samo jednu prostoriju.

 

Pored kreveta mnogo bi im značila i stipendija od 30 do 40 evra za Miljanu, za mesečnu autobusku kartu od Drenovca do Vranja i natrag, gde pohađa Poljoprivrednu školu. Ovoj skromnoj devojci to bi bilo dovoljno i za doručak u školskoj menzi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online