Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 15.12.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Kažite nam kuda da krenemo i šta da radimo

Kada je Nizam Jamaković seo za volan svog kamiona u Lajpcigu ni slutio nije da će mu brigu zbog zavejanih puteva Evrope zameniti bol u duši kakav odavno osetio nije.

Nogama radi što drugi rukama: Milena Pavlović
 

- Javljam vam se iz Ljubljane. Ispred mene su "Vesti". Ne mogu da nastavim dalje dok bar nešto ne učinim za ovo dete... - rekao je u utorak uzbuđenim glasom Nijaz Jamaković koji, po sopstvenim rečima, stanuje na točkovima.


Naravno, reč je o osmogodišnjoj Mileni Pavlović iz sela Ostre kod Čačka s kojom se priroda surovo poigrala još dok je u majčinoj utrobi bila. Na svet je došla bez obe ruke, istina iz levog ramena štrči patrljak, dovoljan da uveća nadu i njoj i roditeljima da je moguće uraditi protezu i učiniti je manje različitom od druge dece.
 

Svakog meseca 50 evra

Nizam Jamaković, prvi donator male Milene i čovek koji je njenim roditeljima otvorio prozor kroz koji je izašlo beznađe, a ušla nada da ne mora biti onako kako je sudbina htela, kaže da ova donacija neće biti poslednja:
- U ime svoje porodice, pre svega ćerki, planiram da svakog meseca Mileni pošaljem 50 evra. Neka joj tim novcem roditelji kupe sve što će joj detinjstvo ulepšati i olakšati, a kada dođe vreme za protezu, biće nam drago da smo i mi u njenoj izradi učestvovali.

 

Razgovori kratki i nedovršeni

Bilo je još telefonskih poziva naših čitalaca iz raznih zemalja, često dok je Tiosav na poslu pa su razgovori bili kratki i
nedovršeni. Dobre usluge Pavlovićima je ponudila i Mirjana iz Norveške i zemljak iz Amerike.
- Danas kada se budem vraćao sa posla preuzeću donaciju iz Amerike, a kada se sledeći put čujemo reći ću vam kome da se zahvalite u naše ime - rekao je Tiosav Pavlović.

- "Vesti" sam kupio u Regenzburgu, ali sam ih pročitao u Ljubljani, gde sam nameravao da se uz njih odmorim. Međutim, ni govora o odmoru. Mala Milena mi ne izlazi iz glave. Prvo sam pozvao Tiosava Pavlovića, nesrećnog oca i rekao mu da želim da pošaljem njegovom detu jedan skroman novčani dar, nju da obradujem, a svoje srce umirim. Onda sam pozvao vas. Prosto ne mogu da objasnim sebi zašto je život tako nepravedan prema nekoj deci. I ja sam otac, imam tri ćerke, starije su od Jelene, najmlađa samo godinu dana. Krv mi se ledi u žilama pri pomisli da sam na mestu oca ove devojčice... - nastavio je da govori Nizam Jamaković, rodom iz Olova i čitalac "Vesti" kad god uspe da dođe do njih krstareći drumovima Evrope.


Otac je novac već podigao a Nizamu Jamakoviću poželeo da ima posla i dovoljno zarađuje kako svijim ćerkama mogao da pruži sve što poželi, jer onaj ko je spreman da daruje nepoznatu devojčicu mora da gaji beskonačnu ljubav prema svojoj deci.


- Nek su mu ćerke zdrave i prave, kako se kod nas kaže, a onda su svi problemi rešivi - poručuje 46-godišnji Tiosav Pavlović, radnik čačanske fabrike alata koji od svoje skromne plate izdržava, pored Milene i suprugu Leposavu, 11-godišnju ćerku Mariju i 12-godišnjeg sina Petra.


Na nedostatak novca se ne žale. Žive kako se može i mora. Na apel se odlučio kako bi mu zemljaci u dijaspori pomogli da dođe do klinike gde bi ortopedi njegovoj ćerkici preporučili vrstu ručnih proteza. A tek kada se bude znala cena, očekuje da će donacije početi da pristižu.


- Javio mi se telefonom Vlastimir Batar iz Berlina, rodom iz Banjaluke. Poslaću mu Jeleninu medicinsku dokumentaciju, a on će potražiti kliniku koja će je primiti. Ponudio nam je i besplatan smeštaj. Pričali smo o Mileni, ali i njegovoj mladosti, boksu kojim se bavio. Odmah posle Vlastimira pozvao me njegov brat Dragan Batar iz Banjaluke. I on se potresao saznavši za Milenin hendikep i njen očajnički napor da sve radi nogama umesto nerođenim rukama, od pisanja, pranja sudova do štrikanja. Ohrabrio nas je rekavši da je sigiran da će nas njegov brat brzo pozvati u Berlin i da će se baš tamo za Jelenu naći rešenje - priča Tiosav, zbunjen što postoje ljudi spremni da u svoje domove prime nesrećnike o kojima znaju samo ono što u novinama piše i koji ovih dana nosi na fotokopiranje medicinsku dokumentaciju svoje najmlađe ćerke da bi je poslao u Berlin, ali i Pariz odakle mu se javila Mirjana, drugarica iz detinjstva čijeg prezimena u ovim danima uzbuđenja ne može da se seti.


- Osećam da smo blizu da saznamo kuda treba da krenemo i šta da učinimo. Bez čitalaca "Vesti" još bi smo tapkali u mestu - kaže pun nade Tiosav Pavlović koji osam godina traga za ručnim protezama koje bi njegovu ćerkicu oslobodile radoznalih pogleda, s kojima se za sada hrabro suočava.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Korak od sedam milja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online