Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Korak od sedam milja

Devojčice uzrasta u kojem je desetogodišnja Jelena Pavlović iz sela Ostra kod Čačka, koja je rođena bez obe ruke, obično sanjaju da im neko pokloni lutke barbike, mobilni telefon, lepu haljinu, maštaju o tome da će jednom kada porastu sresti princa iz bajke i još mnogo toga, a Jelena, uz sve ovo, jer se ni po čemu ne razlikuje od druge dece, željno iščekuje dan kada će dobiti elektronske proteze koje će joj koliko-toliko nadomestiti fizički nedostatak sa kojim je rođena.

Čitaocima "Vesti": Dar devojčice iz Ostre

Za taj dan žive i Jelenin otac Tiosav, majka Leposava, sestra Marija i brat Petar koji svaki dinar zarađen na zemlji, ili od Tiosavljeve plate radnika, izdvajaju na stranu kako bi spremno dočekali čas kada će im stručnjaci reći da je došao pravi trenutak za ugradnju skupih proteza.

No, Pavlovići znaju da je ono što oni izdvajaju samo delić iznosa potreban za nabavku pomagala i da toliko novca nikada ne bi mogli sami da uštede, ali su svesni i pomoći koja im preko Redakcije "Vesti" stiže iz svih krajeva sveta u kojima žive naši ljudi.

Poslednja pošiljka u iznosu od 1.670 AUD stigla im je putem Humanitarnog mosta od grupe roditelja i dece hrišćanske Adventističke crkve Grenvil u Sidneju. Uz donaciju, Jeleni je stiglo i propratno pismo u kojem se, između ostalog, kaže da joj "od srca poklanjaju nešto novca..."

Obećanje

- Ovih dana ponovo idemo na lekarske kontrole i tada ćemo, nadam se, znati mnogo više i o vremenu kada će se ostvariti naš san - ističe otac Tiosav Pavlović, kome će pomoći reporteri "Vesti" i dovesti ga s Jelenom do Beograda, ali i pratiti na konsultacije sa medicinskim stručnjacima.

- Nije to "nešto novca" i nije to samo novac jer ovu pošiljku doživljavamo kao istinsku i hrišćansku brigu za druge koji su u nevolji. Za nas Pavloviće je donacija roditelja i dece Adventističke crkve korak od sedam milja do našeg cilja kojem smo sve bliži. Zaista ne znam koliko će stvarno koštati elektronske ruke za Jelenu, ali lekari sa kojima sam u kontaktu pominju sumu od 20.000 evra. Do sada smo zahvaljujući čitaocima "Vesti" i samo zahvaljujući vašim dobrotvorima prikupili 13.800 evra, koji nam sada daju realnu nadu da će, kada lekari procene da je pravo vreme, Jelena dobiti savremene proteze.

Srce za srce

Nogama napisala poruku: Jelena Pavlović

- Ovog puta mojim vršnjacima iz Sidneja i njihovim roditeljima šaljem najlepši osmeh i poruku zahvalnosti koju sam ispisala nogama. Naravno, šaljem im i jedno veliko srce jer osećam da su mi ovu dragocenu pomoć od srca prikupili i poslali - reči su zahvalnosti male Jelene Pavlović.


Svoj urođeni fizički nedostatak Jelena je upornošću nadoknadila tako što je već odavno naučila da nogama radi sve što drugi rade rukama. Naučila je nogama da piše, da radi na kompjuteru, da pere sudove, pa čak i da plete, i sve to čini, u to smo se uverili mnogo puta, uz osmeh na licu... Pa i sada, kada je otposlala put Australije dirljivu poruku zahvalnosti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč najlepši dar
HUMANITARNI MOST Paket stigao bez adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online