Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 04.12.2012.
12:01
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Od svake penzije daruje siromašne

Dokazani humanista Dosta Miki Bauer iz Frankfurta, koja je ponikla i odrasla u Omarskoj kraj Prijedora, obraduje svoje zemljake onda kada to najmanje očekuju. Od svake penzije obavezno odvoji deo za bolesne, siromašne i stare. Ovoga puta pomoć je poslala u rodni kraj.

Uz dobre ljude sve je lakše: Jovo Solar
 

Po 50 evra uputila je Jovi Solaru iz sela Jelićka i Stevi Podunavcu iz izbegličkog naselja Stari voćnjak, a 150 evra poslala je za 12-godišnju Jelenu Jorganović iz sela Šehovci kod Mrkonjić Grada.


- Moje malo njima je mnogo, srećna sam što ih mogu obradovati i bar malo im pomoći da njihov život bude lakši i srećniji. Jovo Solar ima sitnu decu, nema zaposlenja, a mališane treba hraniti. On se bori i bavi poljoprivredom, ali bez novca je teško porodici obezbediti i ono najosnovnije - kaže Dosta.

Duga je zima...

Veliko srce: Dosta Miki Bauer sa Stevom Podunavcem

Stevo Podunavac je veoma zahvalan Dosti Bauer za svaku pomoć i sve što dobije brižljivo čuva za ono što mu je najpotrebnije.


- Hvala toj dobroj ženi. Letos me je posetila, vidi se da je to žena velikog srca i dobre duše. Imam nešto drva i nadam se da će mi biti dovoljno za ovu godinu, pa ću videti za ovo para kupim i prase. Duga je zima... - planira Stevo.


Jovo Solar ima sedmočlanu porodicu, suprugu, četvoro dece i majku. Prošlog leta dobio je pomoć u građevinskom materijalu, pa je ozidao štalu da u nju može zatvoriti 13 grla goveda koje uzgaja. Ima još i 15 ovaca i tri krmače prasilice.
- Hvala svima koji mi pomažu. Uz dobre ljude sve je lakše - kaže Jovo.


Proteklog leta, za vreme godišnjeg odmora, Dosta je posetila i 75-godišnjeg Stevu Podunavca koji nema nikog svog i živi sam u kontejneru UNHCR-a, a penziju iz Hrvatske, odakle je "Olujom" proteran, nikako da dobije.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Stevi nije lako, godine su ga stigle, sam je i još ne može da ostvari svoje pravo na penziju koju je pošteno zaradio u Hrvatskoj. Teško mu je i ja nastojim bar malo da ga razveselim svojom pažnjom. Poznanike koji žive u Zagrebu sam zamolila da vide šta je sa tom Stevinom penzijom. U Mirovinskom zavodu Hrvatske su im rekli da je sudu podnesena tužba, da sledi redovna sudska procedura i da se tu pre vremena ništa ne može uraditi - priča Dosta, spremna da i na ovaj način pomogne Stevi Podunavcu.


Čula je Dosta od svojih zemljaka i za težak život i siromaštvo devojčice Jelene Jorganović koja živi sa majkom Zoricom bez ikakvih primanja, nakon što joj je nedavno otac nastradao nesrećnim slučajem.


- Ova devojčica ide tri kilometra peške od kuće do autobusa i još 18 kilometara autobusom do škole. Najbliže komšije su udaljene po nekoliko kilometara. Majka i ćerka žive same bez primanja, teško je to. Otac Zoran je, dok nije nastradao, bio hranilac porodice. Radio je u privatnoj firmi i nešto zarađivao, a sada nemaju ništa - kaže Dosta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bez lekova se ne može
HUMANITARNI MOST Blagosloveni da ste!
HUMANITARNI MOST Marljivo štedi za zimu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online