Od svake penzije daruje siromašne

Uz dobre ljude sve je lakše: Jovo Solar
 

Po 50 evra uputila je Jovi Solaru iz sela Jelićka i Stevi Podunavcu iz izbegličkog naselja Stari voćnjak, a 150 evra poslala je za 12-godišnju Jelenu Jorganović iz sela Šehovci kod Mrkonjić Grada.


- Moje malo njima je mnogo, srećna sam što ih mogu obradovati i bar malo im pomoći da njihov život bude lakši i srećniji. Jovo Solar ima sitnu decu, nema zaposlenja, a mališane treba hraniti. On se bori i bavi poljoprivredom, ali bez novca je teško porodici obezbediti i ono najosnovnije - kaže Dosta.

Duga je zima...

Veliko srce: Dosta Miki Bauer sa Stevom Podunavcem

Stevo Podunavac je veoma zahvalan Dosti Bauer za svaku pomoć i sve što dobije brižljivo čuva za ono što mu je najpotrebnije.


- Hvala toj dobroj ženi. Letos me je posetila, vidi se da je to žena velikog srca i dobre duše. Imam nešto drva i nadam se da će mi biti dovoljno za ovu godinu, pa ću videti za ovo para kupim i prase. Duga je zima... - planira Stevo.


Jovo Solar ima sedmočlanu porodicu, suprugu, četvoro dece i majku. Prošlog leta dobio je pomoć u građevinskom materijalu, pa je ozidao štalu da u nju može zatvoriti 13 grla goveda koje uzgaja. Ima još i 15 ovaca i tri krmače prasilice.
- Hvala svima koji mi pomažu. Uz dobre ljude sve je lakše - kaže Jovo.


Proteklog leta, za vreme godišnjeg odmora, Dosta je posetila i 75-godišnjeg Stevu Podunavca koji nema nikog svog i živi sam u kontejneru UNHCR-a, a penziju iz Hrvatske, odakle je "Olujom" proteran, nikako da dobije.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Stevi nije lako, godine su ga stigle, sam je i još ne može da ostvari svoje pravo na penziju koju je pošteno zaradio u Hrvatskoj. Teško mu je i ja nastojim bar malo da ga razveselim svojom pažnjom. Poznanike koji žive u Zagrebu sam zamolila da vide šta je sa tom Stevinom penzijom. U Mirovinskom zavodu Hrvatske su im rekli da je sudu podnesena tužba, da sledi redovna sudska procedura i da se tu pre vremena ništa ne može uraditi - priča Dosta, spremna da i na ovaj način pomogne Stevi Podunavcu.


Čula je Dosta od svojih zemljaka i za težak život i siromaštvo devojčice Jelene Jorganović koja živi sa majkom Zoricom bez ikakvih primanja, nakon što joj je nedavno otac nastradao nesrećnim slučajem.


- Ova devojčica ide tri kilometra peške od kuće do autobusa i još 18 kilometara autobusom do škole. Najbliže komšije su udaljene po nekoliko kilometara. Majka i ćerka žive same bez primanja, teško je to. Otac Zoran je, dok nije nastradao, bio hranilac porodice. Radio je u privatnoj firmi i nešto zarađivao, a sada nemaju ništa - kaže Dosta.

2024 © - Vesti online