Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Političari obećavaju, čitaoci pomažu

Čitaoci "Vesti" ponovo su obradovali dvanaestočlanu porodicu Savić iz Zebinca kraj Gnjilana. Glava familije Ljubisav Savić zahvaljuje se dobrim ljudima iz Nemačke koji su za njegove mališane poslali ogromnu torbu punu slatkiša i ispunili želju najmlađe Ane da dobije lutku koja govori.

Puna kuća: Ljubisav i Gospava Savić sa mlađom decom
 

Porodici, koja živi u raštrkanom seocetu na Kosovu, i do čije se avlije stiže strmim puteljcima, ponovo smo odneli i nešto zimske garderobe koja će im i te kako dobro koristiti kada smetovi odseku njihov dom od ostatka sela. Takođe, od porodice Opačić iz Australije stigla je i donacija od 550 australijskih dolara, koja je posebno obradovala Saviće, jer su se uveliko vajkali kako će nabaviti brašno da preko zime majka Gospava ispeče hleb.
 

Agencije UN na usluzi

Ekipa "Vesti" želi da se posebno zahvali osoblju UNDP-a i njihovim vozačima koji su pomogli da izuzetno nepristupačnim putem stignemo do Savića i isporučimo pristiglu pomoć. Vozači te UN agencije Fitim, Nderim i Tahir uvek su izlazili u susret našoj ekipi i pomagali da obiđemo i druge porodice o kojima su "Vesti" pisale, a kojima je pomoć bila preko potrebna, a sredstva naših čitalaca došla kao blagoslov.

- Hvala puno svima koji se sete moje dece. Mnogo nam znači ta pomoć. Čoveku uvek treba nešto, ali mi sada imamo zimnice, obezbedili smo dva džaka paprika, pare da Jelena ode kod lekara su spremne, ostala deca se školuju i kao dobri đaci dobijaju pomoć, pa tako i plate i stan i hranu, jer škole kod nas u blizini nema - kaže Ljubisav.


Nažalost, oni kojima se obraćao za pomoć, nisu imali uvek razumevanja. Tako se, kaže Ljubisav, već bio pomirio da ni od koga pomoć neće dobiti.


- Iz jedne organizacije koja bi trebalo da pomaže sve nas, jedan mi je na kraju rekao: "Pa nisam te ja terao da praviš decu pa da ti sada pomažem". I zato su se svi u kući navikli da na svemu štedimo, i da se stiskamo, jer znamo da ako to ne uradimo, sutra nema za sve - dodaje naš sagovornik.


O muci porodice Savić, koja se prehranjuje od simbolične socijalne pomoći, pa praktično živi na milostinji narodne kuhinje iz obližnjeg Prekovca, koja i sama ima problema sa nabavkom hrane, "Vesti" su pisale u septembru. Čitaoce je teško pogodilo i to što 11-godišnja Jelena Savić pati od epilepsije, i da je za čitavu porodicu velika borba da sakupe za njene lekove, i obezbede da ode kod lekara do Vranja ili Beograda.
 

Novinari - donatori

Ovoga puta, u akciji pomoći su učestvovale i kolege iz marketinga "Vesti" koji su donirale garderobu i obuću za najmlađe Saviće. Inače, akciju su podržale i kolege iz nezavisne srpske TV mreže na Kosmetu.

- Da mi je samo ona zdrava, za ostalo bismo se snalazili kako znamo i umemo - priča Gospava koja je na svet i u teškim uslovima rodila i odgajila Dragana, Draganu, Zorana, Lazara, Miodraga, Slađana, Marinu i petogodišnju Anu.

Kako saznajemo, za muku ove porodice se zainteresovao kabinet potpredsednika kosovske vlade Slobodana Petrovića, koji planira da pomogne izgradnju kuće za Saviće. Kancelarija za zajednice obezbedila je 20.000 evra, što je kako kažu, dovoljno za izgradnju kuće od 70 kvadrata, a početak radova na novom objektu zavisi od vlasti kosovske opštine Novo Brdo koja treba da raspiše tender za izgradnju. Navodno, radovi bi trebalo da počnu početkom naredne godine.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online