Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 12.11.2012.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Do Slavkinog povratka nema slatkog zalogaja

Porodica Pešić, koja je svojevremeno jela samo tri puta nedeljno, dobila je drugi deo pomoći u hrani i sredstvima za higijenu u iznosu od 37.000 dinara od anonimnih dobrotvora iz Kanade. Prvi deo u iznosu od 33.000 dinara uručen im je krajem jula, o čemu smo opširno pisali. Pare su uplaćene preko Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, a posrednik je bio CK iz Vranja. Reporteri "Vesti" su i ovog puta prisustvovali uručenju pomoći.

Neće biti gladni: tomislav, Stanislavka i Jelena
 

Na putu za Novu Brezovicu i mahalu gde žive Pešići, pratila nas je sipljiva kiša i hladan vetar koji je na planini vesnik nadolazeće zime. Kombi pun džakova nije mogao dalje od Barelića, centralnog sela u podnožju planine Koćurca, koji je 20 kilometara udaljen od Vranja. Do Pešića ima još sedam kilometara zemljanim putem, kojim jedino može da se probije terensko vozilo. Dogovorili smo se da se nađemo na Bareliću, ispred zgrade Mesne zajednice. Tomislav Pešić, sa suprugom Stanislavkom i ćerkom Jelenom, nas sačekuje suznih očiju. Sa njima nije njihova 26-godišnja ćerka Slavka.


- Evo, već je drugi mesec u bolnici za duševne bolesnike u Toponici kod Niša. Bili smo da je posetimo, kažu doktori da je bolje, a ona kad smo se videli sva se trese. Ne znamo šta će biti sa tim detetom... - govori i briše suze Tomislav.


On se žali da sve slabije vidi, neka skrama mu se stvara u očima, a tek mu je 57 godina. Stanislavka se malo oporavila, bolje je od kako su joj prepisani lekovi i redovno ih pije.

Pare za crne dane

Na knjižici je Pešićima ostalo oko 300 evra. To čuvaju za odlazak do Niša, u posetu ćerki i za lekove.
- Kod nas se kaže za ne daj bože, za to čuvamo - govori na rastanku Tomislav, dok se spremaju da traktorom i s komšijom pođu ka svojoj kući.


Češće u bolnici nego u kući

Glas majke Stanislavke nadjačava buku traktorskog motora.
- Tomislav ima pravo, čuvamo dobijene pare, ali ja se nadam da neće sve otići na Slavkino lečenje. Daće bog da brzo izađe iz bolnice i u Nišu, umesto lekova, kupi nešto što joj devojačko srce poželi. I ona je vešta u kuvanju, pa kad vidi ovoliku hranu, odmah će se prihvatiti šerpe i varjače. Sprema jela po varoški, čita sve što joj pod ruku dođe, a sada u novinama imaju recepti i za slana i slatka jela. Duša moja, više voli da sprema nego da jede... - zaplaka Stanislavka.

- Na tuđu zdravstvenu knjižicu sam uzela. Znaju doktori, imaju sažaljenja. Plaća se neko učešće, a meni je sve skupo. Pijem lekove za glavobolju, za reumu i sada se lakše krećem. Ipak, slaba vajda, ne mogu puno da radim, nego je sreća u nesreći što je tu Jelena - kaže Stanislavka.


Jelena je njihova druga ćerka koju su bili udali u planinsko selo Duga Luka iznad Vranjske Banje, ali su je roditelji njenog supruga nakon dve godine isterali iz kuće. Morala je da se vrati kod roditelja.


- Ona kuva, pere, čisti, sve radi. Kao čigra je, Bog nam je vratio natrag. I njoj je pomogao da ne pati i trpi. Tamo, odakle je došla, radila je kao robinja, oko stoke i na njivama, i danju i noću - navodi Stanislavka.


Istovaraju se kese, džakovi, kutije sa hranom... Pešići radosno gledaju šta im je sve stiglo. A ono, brašna 160 kilograma, pasulja prve klase 25, šećera 20, pirinča 20, soli 10, kukuruznog brašna tri, zejtina 15 litara, makarona 30 kesa od 400 grama, začina jedan kilogram, džema od šljiva šest tegli, isto toliko marmelade, tegli krastavčića... Posebno se raduju jetrenim paštetama, dobili su 40 komada od 150 gr, ćurećem naresku, 20 kutija od 400 grama, mesnom naresku, 40 kutija od 150 grama, tunjevini, šest kutija od 185 grama... Tu su sapuni, sredstva za ličnu higijenu, prašak za veš, pranje sudova...


- Ovo će nam biti dovoljno za celu zimu. Bićemo spokojni, neće biti gladi. Hvala mnogo dobrotvorima iz Kanade, zahvaljujući njima redovno, tri puta dnevno, jedemo od jula meseca pa naovamo. Neka ih Bog blagoslovi na životnom putu i podari sve što požele - kaže Tomislav.

Vešta u kuhinji: Slavka Pešić

Imaće hranu, nabavili su drva, sekli su po šumi iza kuće i dovukli. Uglavnom one tanje grane. Loži se i danju i noću, tokom cele godine i drva su u planini najbitnija.


- Imamo šumu pored kuće, hvala bogu, imamo i odeću i obuću što su nam poslali dobrotvori. Sad imamo i da jedemo, samo još da nam se vrati Slavka, da nam svaki zalogaj bude sladak - uzdiše Stanislavka.


Kiša je u međuvremenu prestala, razvedrilo se. Sunce je počelo da se probija iza planina kao da je nagoveštavalo bolje dane za Pešiće.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online