Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.10.2012.
12:01
S. Princip - Vesti - Foto: Vesti A

Ko želi da pomogne daljinu ne priznaje

Zaista, kada ljude nosi želja da pomognu, ne postoji prepreka koju ne mogu da savladaju. Ova rubrika je svedočanstvo tih napora. Poslednji primer dolazi nam baš izdaleka - sa Novog Zelanda, gde je dobrotvorku Bojanu Skinner potresla sudbina devetogodišnje Anđele Janković iz Zemuna koja je pre desetak dana podvrgnuta operaciji tumora na mozgu u Istanbulu, zahvaljujući ljudima dobre volje iz otadžbine i dijaspore koji su joj obezbedili 38.000 američkih dolara.

Operacija uspela: Anđela Janković sa ocem Alenom
 

Bojana se, da bi poslala prilog za Anđelu, ne mogavši da ga lično uruči, povezala sa Ninom Ljiljak u Melburnu. Njih dve su se dogovorile da Nina primi novac i onda kontaktira "Vesti" u Sidneju i dogovori o slanju pošiljke.


"Za Anđelu sam prvi put čula u julu ove godine", piše Bojana Skinner, "kad je i pokrenuta akcija za sakupljanje novca za njenu operaciju, a koja je uspešno obavljena 12. oktobra. Jako sam je zavolela. Sakupljanje donacija od poznanika i prijatelja putem PadžPala je bio jedan od načina da joj pomognem i rado sam se toga prihvatila.

Još čeka operaciju: Sergej Milićević

Ovo je prva isporuka novca sakupljenog na ovaj način preko vaše Redakcije, a treća od početka akcije. Donacije su stizale od dobrotvora iz celog sveta sa porukama podrške za Anđelu. Želim ovim putem još jednom da se zahvalim na svim priloženim donacijama, zapravo svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli."


Bojana daje Anđeli i obećanje da je neće ni ubuduće zaboraviti.


- Akciju sakupljanja novčanih sredstava za Anđelu nastavljamo, jer iako je napravljen prvi i možda najvažniji korak ka njenom ozdravljenju, a to je operacija od koje se trenutno oporavlja, njena borba tek počinje. Dalje lečenje male Zemunke će verovatno biti dugo i zasigurno koštati mnogo, pa će zavisiti isključivo od dobrotvora i njihovih donacija, jer otac Alen i majka Danijela neće biti u stanju da ga finansiraju.


Bojana je uspela da u ovoj fazi, kao svoj prilog i odgovor drugih na njene apele, sakupi 1.683 AUD. Onda je Nina Ljiljak tu sumu svojim prilogom zaokružila na 2.000 AUD.
Uz taj novac, ona je dodala i svoj dar za još petoro štićenika Humanitarnog mosta.

Prvo uručenje

Donaciju Bojane Skiner i Nine Ljiljak prvi je preuzeo Alen Janković. Ove nedelje njegova ćerkica Anđela je na kućnom oporavku u Zemunu.


- Operacija je dobro prošla i Anđela je posle nedelju dana bila spremna za put. Nažalost, vraćamo se već početkom iduće nedelje, jer Anđela počinje hemioterapije. Prvi ciklus traje 12 nedelja. To su tri meseca, a kako smo obavešteni mesečno moramo uplaćivati 10.000 evra. Za prvi mesec imamo novac, to je onaj što je skupljen pre polaska na operaciju. Sa Ninom i Bojanom sam u kontaktu. Hvala im na ovoj vrednoj pomoći, ali i moralnoj podršci - rekao je Alen Janković.


Pored pomenutih 2.000 dolara, malu Anđelu čekalo je u našem beogradskom Dopisništvu i 1.000 dolara familije Ubović iz Perta. Otac Alen preuzeo je i ovu donaciju zahvalivši se Ubovićima i svim drugim dobrotvorima.

Jednogodišnjem Sergeju Milićeviću iz Beograda, koji boluje od iste bolesti kao Anđela Janković i na istoj klinici u Istanbulu već duže od pola godine čeka operaciju, poslala je 200 dolara. Po 100 AUD namenila je osmogodišnjoj Milici Jovanović iz Petrovaradina koja boluje od Kronove bolesti, teškog crevnog oboljenja, epilepsije i leukomalacije, trogodišnjem Urošu Karapandžiću iz Pećinaca, obolelom od cerebralne paralize i hidrocefalusa.

Leči se u Rusiji: Nikola Mrkajić sa fiziterapeutom i majkom
 

Donacije u istom iznosu poslala je 23-godišnjem Nikoli Mrkajiću iz Šimanovaca koji se oporavlja od posledica saobraćajne nesreće i 19-godišnjoj Danijeli Kovačević, koja je u stanju budne kome od komplikacija nastalih tokom porođaja.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Sve zajedno, poduhvat "Bojana-Nina", vođen između njih dve u dve države, obezbedio je 2.600 AUD za Anđelu, Sergeja, Milicu, Uroša, Nikolu i Danijelu.
Nina je novac poslala "Vestima", a odatle će krenuti isporuka i prešavši pola sveta stići u ruke familija kojima je namenjena.
 

Spas u istoj bolnici

Akcija na početku: Uroš Karapandžić sa Ninom Ljiljak
 

Kao što su u potrazi za spasom u istu bolnicu u Istanbulu stigli Sergej Milićević i Anđela Janković, oboleli od iste bolesti, roditelji Milice Jovanović i Uroša Karapandžića sve nade u izlečenje svoje dece vide u transplantaciji matičnih ćelija u jednoj od bečkih klinika.

 

Milica Jovanović

Milica bi ovih dana trebalo da bude podvrgnuta operaciji, a za Uroša je akcija tek počela.

 

Početni ulog od 100 dolara dala je letos Nina Ljiljak, nedavno je Urošu stiglo 200 evra od Alena Flerina iz Austrije, 100 evra anonimnog donatora iz Beograda i 3.000 dinara firme Idas, takođe iz prestonice.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uz dobre ljude sve je lakše
HUMANITARNI MOST Borba za spas male Une
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online