Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 14.10.2012.
05:58
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Strpljenjem naoružani roditelji i donatori

Posle bezuspešnog pokušaja da na Univerzizetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj zakaže svom četvorogodišnjem sinu Nikolaju zamenu cevčice koja reguliše nivo tečnosti u glavi, Bojan Milenković iz Lapova došao je u beogradsko Dopisništvo "Vesti". Preuzeo je donacije čije prispeće smo prethodnih nedelja beležili: 100 australijskih dolara familije Novaković iz Liverpula, 150 dolara anonimne donatorke iz istog grada i 100 švajcarskih franaka naše čitateljke Lj. A. iz Bazela.

Rođen sa spinom bifidom: Nikolaj Milenković
 

- Na znam kojim redom da počnem da pričam. Ipak, najpre ću da se zahvalim ovim plemenitim zemljacima koji imaju strpljenje da zajedno sa nama čekaju odlazak Nikolaja u Beč na transplantaciju matičnih ćelija. Poput supruge i mene, i oni čine sve što je u njihovoj moći da taj put ubrzaju. Svaka donacija povećava sumu potrebnu za ovu intervenciju, tako da nam sada nedostaje, po mojoj gruboj računici, oko 4.700 evra - kaže otac Bojan s vidnim olakšanjem jer se nedostajuća suma, posle nekoliko meseci, spustila ispod 5.000 evra.


Ali, da Milenkovići danas imaju i svih 24.000 evra, svog jedinca, rođenog sa spinom bifidom, otvorom na kičmenom stubu i osam puta operisanog, ne bi mogli da odvedu u Beč. Pre transplantacije neophodna je zamena cevčice u glavi, a Nikolaju termin još nije zakazan. Nakon toga sledi snimanje magnetnom rezonancom. Svi ti nalazi moraju biti stavljenu na uvid bečkim lekarima.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Ponekad imam utisak da iz našeg začaranog kruga nema izlaza. Nikolajeva doktorka je na bolovanju i ne znam koliko ćemo čekati njen povratak. Nadamo se da će do njenog dolaska na Kliniku donacije nastaviti da stižu i da će se konačno prekinuti trend postavljanja stalno novih prepreka - nastavlja Bojan Milenković.


On potom objašnjava da se zapravo nada da će Nikolaja operisati doktorka u koju on i supruga Monika imaju najviše poverenja i da će imati 24.000 evra kada njihov sinčić bude oporavljen i spreman za transplantaciju matičnih ćelija od koje tako mnogo očekuju.
 

Dok vežba, Nikolaj mašta

Od transplantacije matičnih ćelija mnogo očekuje i Nikolaj. On prosto upija svaku reč roditelja i daje sve od sebe da vežbama ojača mišiće i da se pri nesigurnom kretanju što manje oslanja na roditelje. Ovaj dečak nosi stoma kesu na trbuhu i već uviđa razliku između sebe i vršnjaka.
- Radim od jutra do mraka, ne birajući poslove, jer osim novca za transplantaciju mnogo novca trošimo na nabavku sprava za vežbe i plaćanje fizioterapeuta. Istina, Monika je savladala ovu veštinu i sate i sate provodi u vežbanju sa Nikolajem. Ponekad, kada se uveče vratim kuće, teško mi je da ocenim ko je umorniji od njih dvoje. Naravno, ni u vežbama se ne sme preterivati, tako da su ušli u pauzu koja će oboma prijati - kaže Bojan Milenković za koga nema pauze ni odmora dok traje lečenje Nikolaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online