Nedelja 14.10.2012.
05:58
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti

Strpljenjem naoružani roditelji i donatori

Rođen sa spinom bifidom: Nikolaj Milenković
 

- Na znam kojim redom da počnem da pričam. Ipak, najpre ću da se zahvalim ovim plemenitim zemljacima koji imaju strpljenje da zajedno sa nama čekaju odlazak Nikolaja u Beč na transplantaciju matičnih ćelija. Poput supruge i mene, i oni čine sve što je u njihovoj moći da taj put ubrzaju. Svaka donacija povećava sumu potrebnu za ovu intervenciju, tako da nam sada nedostaje, po mojoj gruboj računici, oko 4.700 evra - kaže otac Bojan s vidnim olakšanjem jer se nedostajuća suma, posle nekoliko meseci, spustila ispod 5.000 evra.


Ali, da Milenkovići danas imaju i svih 24.000 evra, svog jedinca, rođenog sa spinom bifidom, otvorom na kičmenom stubu i osam puta operisanog, ne bi mogli da odvedu u Beč. Pre transplantacije neophodna je zamena cevčice u glavi, a Nikolaju termin još nije zakazan. Nakon toga sledi snimanje magnetnom rezonancom. Svi ti nalazi moraju biti stavljenu na uvid bečkim lekarima.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Ponekad imam utisak da iz našeg začaranog kruga nema izlaza. Nikolajeva doktorka je na bolovanju i ne znam koliko ćemo čekati njen povratak. Nadamo se da će do njenog dolaska na Kliniku donacije nastaviti da stižu i da će se konačno prekinuti trend postavljanja stalno novih prepreka - nastavlja Bojan Milenković.


On potom objašnjava da se zapravo nada da će Nikolaja operisati doktorka u koju on i supruga Monika imaju najviše poverenja i da će imati 24.000 evra kada njihov sinčić bude oporavljen i spreman za transplantaciju matičnih ćelija od koje tako mnogo očekuju.
 

Dok vežba, Nikolaj mašta

Od transplantacije matičnih ćelija mnogo očekuje i Nikolaj. On prosto upija svaku reč roditelja i daje sve od sebe da vežbama ojača mišiće i da se pri nesigurnom kretanju što manje oslanja na roditelje. Ovaj dečak nosi stoma kesu na trbuhu i već uviđa razliku između sebe i vršnjaka.
- Radim od jutra do mraka, ne birajući poslove, jer osim novca za transplantaciju mnogo novca trošimo na nabavku sprava za vežbe i plaćanje fizioterapeuta. Istina, Monika je savladala ovu veštinu i sate i sate provodi u vežbanju sa Nikolajem. Ponekad, kada se uveče vratim kuće, teško mi je da ocenim ko je umorniji od njih dvoje. Naravno, ni u vežbama se ne sme preterivati, tako da su ušli u pauzu koja će oboma prijati - kaže Bojan Milenković za koga nema pauze ni odmora dok traje lečenje Nikolaja.

2024 © - Vesti online