Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.10.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Karović A

I u mrklom mraku našao radost života

Čitaoci "Vesti" iz Melburna Dijana, Silvana, Luka i Filip koji su nedavno poslali 200 australijskih dolara osmogodišnjem Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kod Rume potvrđuju da golgotu ovog dečaka koji je život platio vidom, nijedan donator neće moći da zaboravi.

Srce puno ljubavi: Aleksandar Smukov
 

U svesti mnogih je dvoipogodišnji mršavko, toliko živahan i pun duha da bi i lekaru početniku promaklo da boluje od malignog tumora oka i da više vremena provodi u bolnici nego sa dve godine starijim bliznakinjama, obolelim od cerebralne paralize i zaostalim u mentalnom razvoju.

Ne zaboravljaju ni osmeh na sićušnoj glavici bez ijedne vlasi kose, nakon amputacije jednog oka i hemioterapije koja je usledila, a čiji broj je toliki da se precizno može naći samo u medicinskoj dokumentaciji Dečje bolnice u Novom Sadu ili Esenu. U ovaj nemački grad Aleksandar je otputovao zahvaljujući donacijama čitalaca "Vesti" nedugo pošto je dijagnostikovan maligni tumor i na drugom oku, u nadi da će nemački lekari uspeti da mu ga sačuvaju.
 

Neću na operaciju!

Uzaludan je trud Aleksandre Smukov da nam, služeći se metaforama, izrazi svoju zabrinutost zbog moguće nove Acine operacije. Ugrađeni implantat, otkrilo se na kontroli, pomerio se i hirurški se mora vratiti na svoje mesto. Koliko će zahvat biti hitan i ozbiljan zavisi od snimka magnetnom rezonancom.
- Neću više na operaciju! Dosta je bilo!- odlučno će Aca i tako pokaza da se surova istina od njega ne može sakriti, bez obzira na lepo pakovanje kojim je saopštena.

Nažalost, to nije bilo moguće, a očaj njegove majke Aleksandre i oca Dušana delili su zemljaci iz celog sveta, naročito iz Australije i Nemačke pa su donacije nastavile da stižu istim tempom kao kada se razboleo i apel objavljen na Humanitarnom mostu.


Odahnuli su nesrećni roditelji i armija prijatelja koje su stekli posredstvom našeg lista načinom na koji je tada petoipogodišnji Aca prihvatio svet slepih i u njemu našao radost života.


Vest o prispeću donacije iz Melburna zatekla ga je u ordinaciji jedne beogradske očne klinike.


- Aci menjaju očnu protezu i čim završimo dolazimo u Dopisništvo "Vesti" - rekla nam je majka Aleksandra.


Dva sata kasnije ušetao je dečak koji je rastom i zrelošću daleko ispred svojih vršnjaka. Kretao se sigurno i ponovo bi prevario slučajnog prolaznika.


- Njegova memorija je gotovo nadljudska. U prostoru u kom je samo jednom bio, kreće se sigurnije od dece savršenog vida. Pojačana su mu čula mirisa i dodira, a kako je u ovim prostorijama bio nebrojeno puta, dovoljno je da dodirne ulazna vrata i ne skrećući stigne do novinara Humanitarnog mosta - objašnjava majka koja jedva uspeva da prati korak sina.


Kaže da su do sada Aci menjane proteze šestomesečno, ali da će ih ubuduće menjati jednom godišnje. To je raduje, jer postupak nije preterano bolan, ali je vrlo neprijatan. Njen sin sve to izdrži bez negodovanja i plača.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ipak, na bucmastom licu vidni su tragovi prepodnevnog mučnog postupka. Iza Acinog osmeha nazire se umor i mnogo manje pitanja postavlja nego u sličnim prilikama. Kažemo mu da je novac namenjen njemu i sestrama, našta spremno odgovara:


- Ivanu i Nikolinu volim više od svega i sve što dobijem podelim sa njima.


Ovog puta, međutim, neće biti tako. Cela donacija biće utrošena za magnetnu rezonancu na koju je poslat.


- Aca je i pod onkološkim nadzorom. Odavno nije išao na snimanje, a kako je ovih aparata malo u državnim bolnicama i čeka se na red više meseci, odvešćemo ga na magnetnu rezonancu privatno. Košta 200 evra tako da ova donacija pokriva više od dve trećine troška - kaže majka.


Po preuzimanju donacije, Aca se vratio u internat Specijalne škole za slepu i slabovidu decu "Veljko Ramadanović" u Zemunu, a majka požurila kući 11-godišnoj Ivani i Nikolini, još uvek nepokretnim i zavisnim od tuđe pomoći i nege.

Desna ruka majčina

Aca vikende provodi kod kuće.
- Tada mi je neuporedivo lakše. Neću preterati kad kažem da mi je desna ruka. Po ceo dan strpljivo zabavlja Nikolinu i Ivanu. Stavim ih u kolica i on naizmenično vozi dvorištem jednu pa drugu, peva im pesmice koje je naučio u školi, u kojoj je i dalje najbolji đak, sada već u trećem razredu. One uživaju u njegovom društvu i nežnostima. Za to vreme ja spremim ručak i uradim mnogo toga što radnim danima ne stižem. Pomogne mi i da pokupim razbacane igračke... - priča Aleksandra ne uspevši da zadrži suze.
Aca joj prilazi i čvrsto grli, kao da hoće da pokaže da razume svu njenu materinsku muku i tugu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala, prijatelji naši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online