Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 24.09.2012.
04:56
Lj. Stojanović - Vesti - Foto: Lj. Stojanović A

Pomagala i kad je od usta odvajala

Čitateljka "Vesti" Rada Talo već 45 godina živi u Australiji. Rođena je u Pridvorici, u opštini Bojnik, ali ni posle skoro pola veka provedenih na tom dalekom kontinentu nije zaboravila svoj kraj. Njeno stalno angažovanje na obezbeđivanju pomoći za one kojima je najpotrebnija govori da je u svakom trenutku u mislima sa ljudima iz svog zavičaja.

Zajednička pobeda: Rada Talo sa Nikolom i Milanom Mićević
 


U Australiji živi u mestu Vombro, pored Sidneja. U razgovoru za "Vesti" kaže da je pomagala nevoljnicima i kad su njeni prihodi bili veoma mali:


- Kad sam započela svoj biznis, zarada je bila veća i onda je moglo i više da se pomaže.
Kaže da je uvek najviše dirne kada vidi decu kojoj je pomoć potrebna, a roditelji ne mogu sami da obezbede sredstva za lečenje, operaciju i hranu.


- Kad sam u Humanitarnom mostu videla braću Mićović iz Leskovca, kojima je bila potrebna novčana pomoć za operaciju koja bi im pomogla da normalno hodaju, idu u školu i druže se sa vršnjacima, srce me zabolelo. Cele noći nisam spavala, pokušavajući da smislim kako da im pomognem. I, hvala Bogu, uspeli smo! - oduševljeno priča Rada ne skidajući pogled sa 12-godišnjeg Nikole i devetogodišnjeg Milana, lepo razvijenih dečaka koji su uspeli da ostanu na nogama, uprkos aplastičnoj paraplegiji, bolesti s kojom su rođeni.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Naravno, ova pobeda nije samo Nikolina i Milanova, nego i njihovih roditelja, ruskih lekara koji su ih u više navrata operisali, ali i čitalaca "Vesti" koji su im pre tri godine obezbedili 4.400 evra i omogućili plaćanje jednog od hirurških zahvata.


- Svi moji prijatelji učestvuju u akcijama koje organizujem. Daje ko koliko ima. Uspeli smo mnogima da pomognemo, deci, starima... Bila je jedna bakica, došla je s Kosova i živela je sa unukom u jednom memljivom i mračnom podrumu u Leskovcu. Skupljala je hleb iz kanti i kontejnera. Ja sam je videla, pozvala i odvela u trgovinu. Kupila sam joj neke stvari, za koje sam mislila da su joj najpotrebnije. Tri meseca , dok sam bila u Leskovcu, s njom sam išla u kupovinu, a kasnije sam slala novac njoj i njenom unuku. On je sada u Kosovskoj Mitrovici, uči zanat, i već je odrastao. Baba je umrla, a otac i majka su mu zaklani u ratu - priča Rada ne pominjući imena.


Kao i za sve istinske humaniste, tako je i za nju jedino važno nahraniti gladne, izlečiti bolesne, utešiti usamljene. Imena može i da zaboravi, ali tek kada sazna da su njeni štićenici našli izlaz iz beznađa i da im život više ne zavisi od tuđe pomoći.


Susret sa srećnom porodicom Mićević, kojima je pružila ruku kad im je bilo najteže, ulepšao je, uvereni smo, boravak u Leskovcu, gradu svoje mladosti, ove žene srca velikog poput okeana koji deli njen zavičaj i zemlju u kojoj je stigla do cilja koji je sebi zacrtala.


- Srbi u Australiji žive mnogo bolje nego većina ljudi u Srbiji jer je ta zemlja ekonomski snažnija. Imamo našu Srpsku pravoslavnu crkvu, društva i udruženja, mesta gde se okupljamo i družimo. Onaj ko je hteo da radi zaradio je i stvorio sebi lep život - kaže Rada Talo koja lepo živi, pokušavajući da zemljacima u osiromašenoj otadžbini pomogne da bar na trenutak osete lepotu življenja.
 

Kod komšije u rodnoj Pridvorici

I za vreme ovog boravka u zavičaju, Rada Talo pomogla je mnogim zemljacima. Posebno ju je uznemirila sudbina Milutina Mitrovića iz Pridvorice, odraslog i ostarelog u najvećoj bedi.
- Ja sanjam kako taj čovek živi. Žena mu je umrla. Započeli su neku kućicu i to je tako ostalo. Ništa tako bedno odavno nisam videla. Sa njim živi i sin. Sin mu je završio fakultet, ali nema posla. I niko da im pomogne - kaže Rada Talo čiju posetu i donetu pomoć Mitrovići nikada neće zaboraviti.

 

Nekad i sad

Rada Talo iznosi i svoje utiske o Leskovcu u kome je nekada živela.
- Strašno! To više nije grad koji ja poznajem. Sve je napušteno i propalo. Ništa ne radi. Svako viče da nema. Ne razumem kako su puni kafići i restorani. Narod sedi, jede i pije, a svi se žale da nema para. Šteta je što se država i leskovački političari ne angažuju da nešto urade ovde. Grad koji su nekad zvali Mali Mančester, koji je bio pun industrije i života, propao je potpuno - kaže Rada. Šokirali su je i prizori polugolih devojaka koje igraju na stolovim pod šatorima u centru Leskovca , na očigled prolaznika, dece, čitavih porodica.
-Tako nešto u Australiji niko ne bi dozvolio! - kaže Rada.

 

Napredak u svakom pogledu

Bračni par Miodrag i Suzana Mićević sa iskrenim uzbuđenjem pričaju o poseti Rade Talo, koja se među prvima uključila u akciju Humanitarnog mosta za pomoć njihovim sinovima.
- Akcija je vođena pre tri godine i mi smo veoma zadovoljni što nas gospođa Rada nije zaboravila i što je poželela da vidi našu decu, a supruzi i meni dala mogućnost da joj pokažemo koliko cenimo sve što je za nas učinila. Nikola i Milan opravdali su njeno poverenje, kao i ostalih donatora, odličnim uspehom u školi i lepim ponašanjem - priča Miodrag Mićević.
Ovaj profesor i njegova supruga ne kriju zadovoljstvo što su Radu Tale mogli da prime u svoj stan, kupljenom na kredit, a ne iznajmljenom u kome su živeli u vreme akcije vođene u našim novinama.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
HUMANITARNI MOST Čovek samo srcem vidi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online