Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 16.09.2012.
07:01
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: M. Karović A

Tuđa nepažnja uništila mladost

Bio je to jedan sasvim običan dan. Ili je bar izgledalo da će tako biti. Proleće prošle godine, 18. april. Saša Arsenijević iz Aranđelovca bio je sa prijateljima. Jedan od njih pohvalio se novim motorom. Pozvao je Sašu da ga isprobaju.

Za suvozača vožnja je bila kobna: Saša Arsenijević u "Vestima"

- Vozio je polako, potom je pojačao brzinu... i više se ničega ne sećam - ispričao je u beogradskom Dopisništvu našeg lista mladić, samo jedna od brojnih žrtava na krvavim drumovima Srbije, danas težak invalid sa amputiranom natkolenicom.


Saša je deset dana bio u komi, ispričali su mu da mu je levu nogu u punoj brzini zakačio vozač koji je nepropisno ulazio u krivinu. Saša se baš ničega ne seća, trudi se da ne razmišlja o onima koji su ga doveli u ovakvo stanje. Ni on njima nije bitan. Nijedan od njih ga nije pozvao da upita kako je. A jedan mu je bio prijatelj...


- Time će se baviti sud. Ono o čemu moram da razmišljam je moja budućnost. Imam samo 28 godina i mnogo želja i planova. Jedva sam živu glavu izvukao - priča Saša čije nevolje su se nastavile i posle saobraćajne nesreće.


Izgubio je mnogo krvi, noga je prvo amputirana ispod kolena, a potom zbog sepse i iznad kolena. Nije moglo drugačije. Pukla mu je glavna arterija i lekari su se grčevito borili za njegov život. Povreda je bilo mnogo, a kada su one zalečene, Saša je morao u Zavod za ortopedsku protetiku u Beogradu, da dobije novu protezu i nauči da hoda.


- Bio je to težak period, a još teže je bilo kada sam se vratio kući i pokušao da živim onako kako sam navikao. Nije išlo. Stari tip proteza napravljen je tako da možete da ih nosite samo nekoliko sati, a ja želim da sam stalno na nogama, da sam aktivan.

Kontakt adresa

 

Ukoliko želite da pomognete Saši Arsenijeviću da dođe do kolena s elektronskim upravljanjem, zahvaljujući kojem bi njegova proteza postala upotrebljiva, sa njim možete da stupite u kontakt preko telefona: +381 34 6723 372 ili 069 469 39 06. Adresa je: Bukuljska 26, 34.300 Arenđelovac, Srbija.
Svaki vaš prilog učiniće ga bližim normalnom životu i budućnosti kakvu priželjkuje. Na usluzi vam je, kao i uvek, i Redakcija "Vesti".

Raspitivao sam se na sve strane i saznao da renomirani nemački proizvođač Ottobock proizvodi C-LEG koleno koje bi mi omogućilo ono što želim. To koleno je čudo tehnike, ima čipove, baterije, mikroprocesore, ma "mislilo bi umesto mene". Možete da ga nosite ceo dan i da ga ne osetite - priča oduševljeno Saša jer je imao prilike da vidi neke ljude koji ga koriste.


Pre nesreće radio je kao bravar u Kolubara uslugama. Uskoro bi trebalo da se vrati na posao. Kolege će se potruditi da mu nađu posao koji će biti prilagođen njegovim mogućnostima. Saša voli svoj zanat i želi njime da se bavi. Kažu, dobar je majstor.
Uz koleno koje priželjkuje, sve to bi mogao.

Krivci ga nisu pitali ni kako je: Saša sa majkom Milicom
 


- Želim svoj posao, porodicu, decu, normalan život. Nesreće se ne sećam, na nju me samo opominje ono što je posledica. Ali i to bi moglo da ostane samo ružna prošlost ako ponovo budem mogao da hodam i normalno se krećem - kaže Saša koji živi sa majkom Milicom.


Otac Žarko umro je u maju ove godine. Njegovo srce nije izdržalo, devedesetih godina ostao je bez sina Mirka, a potom je njegova uzdanica, Saša, u najboljim godinama života osuđen na život invalida.


- Stopalo i ležište već imam, potrebno mi je samo koleno. A ono košta oko 30.000 evra. Kad to izgovorim, deluje mi obeshrabrujuće. Ali, sigurno ima dobrih ljudi koji bi želeli da mi pomognu. Koliko mogu. Obećali su pomoć i moji iz Kolubare. Nada je ono što me drži i daje mi volju da živim - kaže Saša Arsenijević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online