Tuđa nepažnja uništila mladost

Za suvozača vožnja je bila kobna: Saša Arsenijević u "Vestima"

- Vozio je polako, potom je pojačao brzinu... i više se ničega ne sećam - ispričao je u beogradskom Dopisništvu našeg lista mladić, samo jedna od brojnih žrtava na krvavim drumovima Srbije, danas težak invalid sa amputiranom natkolenicom.


Saša je deset dana bio u komi, ispričali su mu da mu je levu nogu u punoj brzini zakačio vozač koji je nepropisno ulazio u krivinu. Saša se baš ničega ne seća, trudi se da ne razmišlja o onima koji su ga doveli u ovakvo stanje. Ni on njima nije bitan. Nijedan od njih ga nije pozvao da upita kako je. A jedan mu je bio prijatelj...


- Time će se baviti sud. Ono o čemu moram da razmišljam je moja budućnost. Imam samo 28 godina i mnogo želja i planova. Jedva sam živu glavu izvukao - priča Saša čije nevolje su se nastavile i posle saobraćajne nesreće.


Izgubio je mnogo krvi, noga je prvo amputirana ispod kolena, a potom zbog sepse i iznad kolena. Nije moglo drugačije. Pukla mu je glavna arterija i lekari su se grčevito borili za njegov život. Povreda je bilo mnogo, a kada su one zalečene, Saša je morao u Zavod za ortopedsku protetiku u Beogradu, da dobije novu protezu i nauči da hoda.


- Bio je to težak period, a još teže je bilo kada sam se vratio kući i pokušao da živim onako kako sam navikao. Nije išlo. Stari tip proteza napravljen je tako da možete da ih nosite samo nekoliko sati, a ja želim da sam stalno na nogama, da sam aktivan.

Kontakt adresa

 

Ukoliko želite da pomognete Saši Arsenijeviću da dođe do kolena s elektronskim upravljanjem, zahvaljujući kojem bi njegova proteza postala upotrebljiva, sa njim možete da stupite u kontakt preko telefona: +381 34 6723 372 ili 069 469 39 06. Adresa je: Bukuljska 26, 34.300 Arenđelovac, Srbija.
Svaki vaš prilog učiniće ga bližim normalnom životu i budućnosti kakvu priželjkuje. Na usluzi vam je, kao i uvek, i Redakcija "Vesti".

Raspitivao sam se na sve strane i saznao da renomirani nemački proizvođač Ottobock proizvodi C-LEG koleno koje bi mi omogućilo ono što želim. To koleno je čudo tehnike, ima čipove, baterije, mikroprocesore, ma "mislilo bi umesto mene". Možete da ga nosite ceo dan i da ga ne osetite - priča oduševljeno Saša jer je imao prilike da vidi neke ljude koji ga koriste.


Pre nesreće radio je kao bravar u Kolubara uslugama. Uskoro bi trebalo da se vrati na posao. Kolege će se potruditi da mu nađu posao koji će biti prilagođen njegovim mogućnostima. Saša voli svoj zanat i želi njime da se bavi. Kažu, dobar je majstor.
Uz koleno koje priželjkuje, sve to bi mogao.

Krivci ga nisu pitali ni kako je: Saša sa majkom Milicom
 


- Želim svoj posao, porodicu, decu, normalan život. Nesreće se ne sećam, na nju me samo opominje ono što je posledica. Ali i to bi moglo da ostane samo ružna prošlost ako ponovo budem mogao da hodam i normalno se krećem - kaže Saša koji živi sa majkom Milicom.


Otac Žarko umro je u maju ove godine. Njegovo srce nije izdržalo, devedesetih godina ostao je bez sina Mirka, a potom je njegova uzdanica, Saša, u najboljim godinama života osuđen na život invalida.


- Stopalo i ležište već imam, potrebno mi je samo koleno. A ono košta oko 30.000 evra. Kad to izgovorim, deluje mi obeshrabrujuće. Ali, sigurno ima dobrih ljudi koji bi želeli da mi pomognu. Koliko mogu. Obećali su pomoć i moji iz Kolubare. Nada je ono što me drži i daje mi volju da živim - kaže Saša Arsenijević.

2024 © - Vesti online