Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Strepe od zime, veruju u ljude

Porodici Stanojević iz planinskog sela Nova Brezovica kod Vranja, kojoj je kuća izgorela 22. jula ove godine, uručena je novčana donacija od 205 evra koju su im poslali zemljaci iz Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" iz Augzburga, kao i paketi odeće, dar Evice i Ilije Stojakovića iz Augzburga i Ksenije Naumović iz Ciriha.

Zahvalni na pomoći: Danijela Stanojević sa sinovima
 

Do Stanojevića i njihove mahale Gajeva dolina ovog puta smo terenskim vozilom lakše stigli. Zemljani put je neznatno proširen i utaban opštinskim bagerom. Putem guši prašina, mesecima nije pala kiša...


Dočekuje nas 69-godišnji Dobrivoje sa suprugom, 74-godišnjom Velicom. Rade oko stoke koja pase po okolnim livadama i čestarima. Dobrivoje pazi na ovce, širi ruke i priča:


- Evo, jesen će još malo, planina je ovo, a od prave, konkretne pomoći još ništa. Dolaze iz Vranja, iz opštine, dovode televizije, svi nas slikaju, kukaju zajedno sa nama i obećavaju kako će nam pomoći da izgradimo novu kuću. Dođu, slikaju i odu, a mi ostajemo sa nadom i strepnjom šta će biti sa nama ako dočekamo zimu u šatoru koji nam je dala vojska - kaže Dobrivoje, kome je sve što je imao nestalo za samo 15 minuta u požaru.
 

Žive u šatoru

Dobrivoje Stanojević nam pokazuje očišćen plato i kočiće koji su pobodeni za izgradnju nove kuće.
- Bili su neki ljudi, nisu hteli da se predstave, kažu da su iz neke firme za koju znaju ljudi iz vranjske opštine. Merili su, rekli da će nam sagraditi kuću. Od tad, pa do sad, prošlo je mesec dana. Nadamo se da su pošteni, da će održati reč, da će doći. Nama su potrebne samo dve sobe. Jedna veća za Danijelu i decu i jedna manja za mene i babu. Ništa više - govori i briše suze starina Dobrivoje.
Do tada nastaviće da žive u vojničkom šatoru, strepeći šta će im doneti zima.

U šatoru namešteni dušeci za spavanje za dvoje staraca i njihovu ćerku Danijelu koja sa sinovima, 16- godišnjim Bojanom, 10- godišnjim Milošem i šestogodišnjim Strahinjom dolazi vikendom iz Vranja, gde žive kao podstanari.


Najstarija Danijelina ćerka, 17- godišnja Miljana, u međuvremenu se udala i otišla da živi u Beograd.


- Bio joj je momak, dobar dečko, iz ovih je krajeva, iz sela Margance. Radi u Beogradu, iznajmio je stan. Važno je da se deca vole, ni mi ništa nismo imali u njihovim godinama, pa hvala bogu živi smo. S mukom smo sticali, ali vatra i požar učiniše svoje, ponovo nemamo ništa. Valjda će naša deca imati više sreće - priča baka Velica.


Dobrivoje navodi da ih je posetio gradonačelnik Vranja sa nekim ljudima iz Beograda koji su čitali o njihovoj sudbini i došli da ih obiđu.


- Gradonačelnik nam je doneo kutiju zejtina i reči podrške. Pre njega bila je pesnikinja iz Pariza, Zorica Sentić sa pesnikinjom iz Vranja, Veselinkom Stojković. Doneli su puno knjiga, odeću i obuću. Sve je to lepo, mnogo im hvala, ali molim dobre ljude da ne šalju više odeću i obuću, pun nam je šator. Kažite, molim vas, ljudima da su nam potrebne cigle, blokovi, cement, crep... - navodi Dobrivoje.


Velica sve to sluša, udara se rukama po glavi i kuka:


- Treba nam kuća, da nam kiša ne pada na vrat, da nam stud ne probija kosti.


Dok sedimo pored šatora, dolazi putem Danijela sa sinovima.


- Veoma smo zahvalni dobrim ljudima na svemu, posebno novčanim donacijama. Opština nam je urgentno uplatila 50.000 dinara, a jedan anonimni donator nam je poslao 100 dolara. I ovaj novac iz Augzburga moramo da čuvamo, da nešto napravimo i do zime se uselimo makar u dve sobe. Biće teško. Ovde je bilo mnogo obećanja, ali bojimo se da sve ne ostane samo na tome - kaže Danijela.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online