Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 16.08.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Dobri ljudi oterali crne slike i crne misli

Kada smo pozvali telefonom porodicu Stanojković iz kosmetskog sela Sušice kod Štrpca da bismo ih obavestili kada i gde mogu da podignu 460 australijskih dolara koje su im poslali Milan i Dragan iz Sidneja, slušalicu je podigao 17-godišnji Jovica.

Pre tri godine: Ljiljana Stanojković sa ćerkom Anđelom
 

- Ima boga! Pozvali ste i razbili tišinu koja od jutra vlada u kući. Dobrim vestima kao da ste podigli teški oblak što nas pritiska... - rekao je ovaj dečak na čijim su nejakim plećima obaveze glave porodice od kada je otac Radovan vezan za postelju.


Posle nekoliko trenutaka tišine, kada se činilo da je teško uspostavljena telefonska veza sa Kosovom prekinuta, u slušalici se čuo teški uzdah, a potom i glas 37-godišnje majke Ljiljane koja je odgajila desetoro dece, a 8. juna na svet donela blizance u sedmom mesecu trudnoće. Ona i Radovan obradovali su im se kao kada je pre 19 godina svet ugledalo njihovo prvenče, sada 19-godišnja ćerka Anica. Očaj što je borbu za život izgubila muška beba ispunio je srca ne samo roditelja nego i svih desetoro mladih Stanojkovića, kao i strahovanje za devojčicu čija je životna borba nastavljena u inkubatoru.
 

Višestruki donatori

- Neizmerno se zahvaljujemo Milanu i Draganu iz Sidneja. Ovo nije prva donacija koju nam šalju. Pamtim imena svih naših dobrotvora i nikada nikog neće zaboraviti niko od članova naše porodice. Sećam se da su ova dva zemljaka, koja ni tada nisu svoja prezimena napisali, pomoć poslala u nekim posebnim okolnostima. Sada sam previše uzbuđena da bih se setila svakog detalja, ali im poručujem da im želim dobro zdravlje i blagostanje što su uz nas i u dobru i u zlu - rekla je Ljiljana Stanojković.

- Sutra treba da pođem u Kragujevac po Katarinu. Rekla sam vam da su joj braća i sestre to ime nadenuli... Sanjala sam o tom danu, a kada je došlo vreme da spakujem stvari, ruke i noge kao da su mi se odsekle. Ne mogu da maknem... Radovan me nagovara da odem kod doktora, Jovica mi doneo preobuku, došle od svojih novih porodica Anica i Zorica da pomognu da se sredi ovih naših 30 kvadrata... Ali i one sede kao ukopane i ne skidaju oči s mene. Nenad, Andrea, Andrijana, Natalija i Darko sagli glave i ćute, a Jug Bogdan i Anđelija skupili se uz mene, ljube mi ruke, vrat, lice. Ja pokušavam da im objasnim da mi doktor ne treba, da me panika uhvatila, ali umesto reči suze teku...


Tu Ljiljana Stanojković ponovo duboko uzdahnu i nastavi, ovoga puta sigurnije i odlučnije, glasom na koji smo navikli:


- Juče sam se čula sa Katarininim doktorom. Rekao mi je da je izneta iz inkubatora i potvrdio ono što mi je prošli put rekao, a to je da u sredu možemo da dođemo po nju. Mislila sam da ću poleteti od sreće. Ali, noćas nisam trenula. Čim oči sklopim vidim sebe u toj istoj bolnici kako iznosim beživotno telo svog sinčića i nekrštenog sahranjujem u gradu gde mu se uskoro ni grob neće znati. Samo dan ranije sam zvala. Rekli su mi da je oboje dece van životne opasnosti. Odagnam nekako tu sliku, a onda mi na um padne da mi doktor juče reče da Katarina ima 2.100 grama, a na rođenju je imala 100 grama više... I tako se ređaju crne slike i roje crne misli sve do zore. Ustanem, pogledam Radovana i decu. Njih drži radost od juče. Ja, grešnica, pokvarih im raspoloženje iako im svoje strahove ne poverih.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Svoje strahove Ljiljana Stanojković podelila je sa novinarima Humanitarnog mosta, izaslanicima svojih humanih čitalaca i vesnicima dolazećeg dobra.


- U ovoj donaciji kao da čitam budućnost moje Katarine. Ni bogataška deca tolike babine ne dobijaju, a one, bar se kod nas tako veruje, kazuju hoće li neko živeti kao prosjakinja ili princeza - reče Ljiljana Stanojković u utorak, na kraju ovog razgovora, uz obećanje da će prvi novac iz ove donacije potrošiti na fotografisanje svoje najmlađe ćerke kako bi je videli svi oni koji su duže od dva meseca delili brigu sa njom, Radovanom i decom i molili se da bar ona ostane na svetu na koji je došla dva meseca pre nego što je priroda odredila.

Za dve nedelje skoro 1.000 dolara

- Novac za odlazak u Kragujevac sačuvali smo od prethodne donacije iz Brizbejna. Proslavili smo slavu, ugostili familiju i komšije, ali smo pazili na svaku paru. Ni sanjali nismo da će za samo dve nedelje stići tako dve velike donacije, skoro 1.000 dolara, ali u kuću u koju se beba unosi i gde je čeka desetoro braće i sestara novca nikad dosta. Dragi Bog to zna pa dobrim ljudima pokazuje na nas, obične male ljude koje ništa ne može usrećiti više od dečjeg plača u kolevci i cike i vike kad sedaju za punu sofru ili se igraju žmurke ispred kuće - kaže Ljiljana Stanojković.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna trpeza, puno srce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online