Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 01.08.2012.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: A

I odmor daruje rodu svom

Dobrotvorka koja je pomogla i zanima i neznanima kojima je bila potrebna tuđa pomoć, Dosta Miki Bauer je na kraju svog boravka u zavičaju, rodnoj Omarskoj, još jednom posetila starinu Stevu Podunavca u izbegličkom naselju Stari voćnjak kod Prijedora.

RAZGOVOR, NAJDRAŽI POKLON: Čedo Pavlović, Stevo Podunavac i Dosta Bauer
 


Ona je sa svojim kumom Čedom Pavlovićem, inače iz Doboja, koji takođe živi i radi u Frankfurtu, po izuzetno vrelom danu došla kod Steve ruku punih milošta i novčanim darom od 50 evra, dok je Podunavcu Čedo Pavlović donirao 50 konvertibilnih maraka.


- Jako mi je žao ovog čoveka. Srce mi se steglo kad sam videla da u tim godinama, 75 nije malo, živi sam u stambenom kontejneru bez ikog od bliže rodbine. Ispričao mi je da od države Hrvatske nikako ne uspeva da dobije zarađenu staračku penziju i ja ću pokušati preko mojih prijatelja i poznanika u Zagrebu aktuelizovati to pitanje i ubrzati njegovo rešavanje. Sramota je da čovek 15 godina ne uživa penziju koju je zaradio - ogorčeno kaže Dosta Miki Bauer.


- Za dostojanstven život Stevi Podunavcu treba penzija koju je zaradio radeći više od 25 godina u Hrvatskoj, odakle je oteran ratnom "Olujom". Kada bi dobio penziju Stevo bi živeo normalno, ne bi mu bila potrebna pomoć, a mogao bi sebi ozidati prostor za život, što bi bilo mnogo primerenije čoveku njegovih godina. Znajući Dostu Miki Bauer uvereni smo da će se sigurno pobrinuti za to da Stevo dođe do penzije jer ona i u Frankfurtu pomaže našim ljudima kako bi lakše rešili administrativne barijere u Nemačkoj i uskladili svoje postupke sa tamošnjim zakonom.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Ne znam samo šta ćemo svi mi kada Doste Miki jednom ne bude više? - pita se Pavlović, koji je ovu plemenitu ženu upoznao u najtežim trenucima svog života i koja je bila jedna od slamki njegovog spasa.


Stevo je svoje goste dočekao ispred svog doma - kontejnera i obradovao se kao dete. Za ljude na čija vrata nema ko da dođe svaka poseta je praznik, a najveća počast razgovor.


- Hvala ovoj dobroj ženi i njenom kumu koji su mi došli i uručili pomoć. Neka im Bog vrati višestruko njihovo dobročinstvo. Već moram da razmišljam o ogrevu za zimu, kako nabaviti drva, a i platiti. Sad znam kako ću platiti - ovim novcem! Uzdam se da bi vodovod mogao proći kroz ovo naselje, ali sve su prilike da ću sam morati kopati bunar i uvoditi sebi vodu jer ništa se još ne radi da vodovod prođe kroz selo. Vodu nije zgodno nositi iz komšiluka kao što to činim ni kada je ima dovoljno, a kamoli po ovakvoj suši kad svako strepi da će mu presušiti česma - kazuje nam Stevo svoje najveće brige.


Ovoga puta nije pričao o svojoj najvećoj boli - gubitku ćerke i supruge s kojima se u prvim godinama izbeglištva potucao od nemila do nedraga, o ranama koje nema ko da zaleči.
 

Humanitarna misija obavljena

 

Kao i svih proteklih 40 godina, koliko živi u Nemačkoj, Dosta Miki Bauer u zavičaj kreće da odmori oči i dušu, vidi svoje najmilije i uruči pomoć za najugroženije. Početkom jula smo pisali da je donela 3.000 evra i uzela na sebe obavezu da u ime organizacije Pomoć deci sveta donacije podeli svima koojima su namenjene. Nimalo lak zadatak ni za mnogo mlađe i zdravije od ove dobrotvorke, ali ni veće garancije da će i ovaj humanitarni zadatak biti besprekorno obavljen. Tako je i bilo. Dosta Miki Bauer vraća se u Frankfurt ruku praznih, ali srca punog uspomena na ljude kojima je život učinila lakšim, među kojima su i štićenici Humanitarnog mosta Ranko Majstorović, Mihajlo Kukić, Marijana Dobraš...

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neznanac neznancu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online