Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 30.07.2012.
02:32
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Gorka sudbina malog šećeraša

Našeg čitaoca iz Luksemburga delilo je 48 sati od polaska u rodni Kragujevac kad je pročitao apel za pomoć 10-godišnjem Vukašinu Spasiću iz Barelića kod Vranja, obolelom od dijabetesa.

STIŽE APARAT IZ LUKSEMBURGA: Vukašin Spasić
 




Zna ovaj 65-godišnji penzioner koliko je šećerna bolest teška i nepredvidiva jer i sam od nje boluje. Zna i koliki je balast za decu, osuđenu da rastu bez poslastica i igara koje traže fizički napor, najlepših pratilaca detinjstva jer ovo nije prvi štićenik Humanitarnog mosta kome je nesebično pomagao da dođu do aparata, insulina i potrošnog materijala.


Nije mu teško ni da se stavi u položaj roditelja, oca Milana i majke Violete koji, pritisnuti nemaštinom, bolesnom sinu ne mogu da priušte ništa više nego njegovoj starijoj, srećom zdravoj braći, 13-godišnjem Nikoli i 12-godišnjem Nenadu. Naš čitalac, kao i većina zemljaka, u pečalbu je otišla ne bežeći od vrućih kolača, nego želje da svojoj porodici priušti život, a ne životarenje.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Imam veoma malo vremena, pa sam nazvao da mi kažete šta je najprioritetnije da kupim Vukašinu - rekao je naš sagovornik koji za sada želi da ostane anoniman.


Predlog da kupi aparat za merenje nivoa šećera u krvi sa što više tračica jer se kod nas ne mogu nabaviti za većinu aparata, a i one koje mogu prevazilaze finansijske mogućnosti Spasića, koji žive od onog što otac zaradi u nadnici, odmah je prihvatio.


- Iz ovih stopa idem u apoteku! - rekao je prvi Vukašinov donator i dodao da će nastaviti da ga snabdeva tračicama i po povratku u Luksemburg.


To će i učiniti, jer ovaj humanista, koji ne želi da mu ime pominjemo dok pomoć ne isporuči, godinama je obezbeđivao potrošni materijal i još mnogo toga za dva mala dijabetičara iz Beograda - Martu Mačar, u to vreme Vukašinovu vršnjakinju i Mihaila Basarovića, koji je u četvrtoj godini oboleo od ove neizlečive bolesti kao i sadašnji štićenik Humnanitarnog mosta.


Anoniman želi da ostane još jedan čitalac "Vesti" koji će, takođe, paket da pošalje direktno na adresu sirotog dečaka. I on se javio istog dana kada je apel objavljen, duboko potresen životnim uslovima dečaka kome treba poseban režim ishrane i stanovanja. Vukašin nema ni jedno ni drugo. Jede ono što se u kući nađe, pa mu šećer u toku dana varira uprkos insulinu koji sam sebi ubrizgava. Zato bi mu, po mišljenju roditelja, insulinska pumpa mnogo pomogla.


- Za tu pumpu smo čuli od lekara. Mi smo neuki ljudi, ali naš svet u inostranstvu sigurno zna više o tim modernim pomagalima. Nas srce boli kad pogledamo Vukašinove ruke u modricama... Mati mu se trudi da sve bude čisto jer je sklon infekcijama, ali kako kad je kuća sa zemljanim podovima i pokućstvom gorem nego ono na otpadu - rekao je otac Milan zahvalan donatorima na najavljenoj pomoći jer Vukašinu sve treba, od aparata i dijetskih proizvoda do odeće i obuće, prilagođene godišnjinjim dobima.
 

Telefoni i adresa

 

Kako ni telefonski signal ne stiže uvek lako do zabitog sela, oca Milana Spasića uspeli smo da kontaktiramo na njivi, u nadnici.


- Hvala svakom ko hoće da pomogne mom Vukašinu. Kad dođem kući saznaću da li se i njemu neko javio - rekao je Milan Spasić i dodao da je lakše njega dobiti telefonom na broj: ++381 64 25 60 359. Broj Vukašinovog telefona, koji letnji raspust provodi u staroj trošnoj kući je: 064 98 92 985, a adresa: 17510 Barelić, Nova Brezovica, Srbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online