Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 27.07.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Vremena ostalo malo, novca treba mnogo

Uskoro će se navršiti dve godine kako traje akcija Humanitarnog mosta i žitelja valjevskog kraja za pomoć sada već četvoroipogodišnjem Mihailu Grbiću iz Maljevića kod Mionice, obolelom od cerebralne paralize.

ČEKA POMOĆ: Mihailo Grbić sa dedom
 




- Stigle su nam dve nove donacije iz dijaspore. Sto američkih dolara poslao je po svom prijatelju Veljko Vraneš iz te daleke prekookeanske zemlje, a 50 evra stiglo je od Radomira Pavlovića. Ako sam uspeo pravilno da pročitam na koverti, ovaj dobri čovek živi u švajcarskom gradu Nederhasliju. Obojici se zahvaljujem jer njihovi prilozi, u ovom trenutku, imaju mnogo veću vrednost od novčane. Približava se treća transplantacija matičnih ćelija mog unuka. I ona će biti obavljena u Beču i mi smo u Valjevu i okolini ponovo pokrenuli humanitarnu akciju. Tako smo činili i pred prethodne dve i potpuno smo svesni da su uspele jer su im zamajac davali čitaoci "Vesti" - kaže Miloš Todorović, deda malog Mihaila, koji je finasiranje lečenja unuka uzeo u svoje ruke.
 

Mihailovi roditelji su mladi, tek im je 25 godina, nezaposleni su i imaju i mlađeg, srećom, zdravog sina. Otac Miloš pomaže roditeljima poljoprivrednicima, ali od prihoda sa zemlje samo se može pristojno živeti, pod uslovom da su svi ukućani zdravi i da nikom nije potrebna posebna nega.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kod Grbića, nažalost, nije tako. Mihailo, prva radost oca i majke, ali i deda i baba, nedugo po izlasku iz porodilišta pokazivao je da nije kao njegovi vršnjaci. Hipotonija mišića brzo je konstatovana i time je tumačen usporen razvoj motorike. Da je na tome ostalo, Grbići i Todorovići svog mezimca već bi izlečili silnim fizikalnim vežbama u bolničkim, banjskim i kućnim uslovima. Pod stalnim nadzorom lekara, Milošu je blagovremeno dijagnostikovana cerebralna paraliza, što je lečenje odužilo i poskupelo.

- Čitavo imanje dali smo na Mihailovo lečenje. Sve do odlaska u inostranstvo, nismo ničiju pomoć tražili. Odricali smo se mnogo toga da bismo plaćali privatne fizioterapeute, odlaske u u razna lečilišta, preglede i na privatnim klinikama. Ne žalimo ni paru koju smo dali jer umesto da ostane biljka nemoćna i glavicu da pomeri, Mihailo danas može da sedi, uzme igračku u ruke, stoji uz oslonac... Sve to traje vrlo kratko, ali trebalo je skoro četiri godine da do ovih pomaka dođe, pa smo uvereni da će u naredne četiri uspeti sam da stoji i hoda bez oslonca. Kako je stariji, sve više napora ulaže. Mentalno je potpuno očuvan, tako da nikada ne bismo oprostili sebi da nismo učinili sve da se stepen njegovog invaliditeta svede na najmanju moguću meru - nastavlja Miloš Todorović i objašnjava razloge zašto po treći put ulaže energiju u prikupljanje sredstava za nastavak lečenja unuka.

Uvereni smo da je pametan pogled malog Mihaila u koji se već uselila tuga, kao kod dece visokog stepena inteligencije kad postanu svesna svog fizičkog hendikepa, razlog što čitaoci "Vesti" pružaju finansijsku podršku i trećoj transplantaciji matičnih ćelija, iako je apelom pre skoro dve godine tražena pomoć samo za odlazak na prvu operaciju, uspešno obavljenu u Diseldorfu. 

Novi zahvat krajem avgusta?

 

Za treću transplantaciju matičnih ćelija malog Mihaila Grbića, koja će biti obavljena u Beču kao i prethodna, potrebno je oko 11.000 evra.


- Sama trasplantacija košta 9.350 evra, ali kad se dodaju troškovi puta i boravka pratioca, dođe se do znatno veće sume. Prethodna je obavljena u novembru i bečki lekari su nam tada rekli da je optimalno vreme za narednu posle šest do devet meseci, a najkasnije godinu dana. Ostali smo u kontaktu s njima i prosleđujemo nalaze redovnih kontrolnih pregleda na Institutu za majku i dete čiji je Mihailo pacijent od prvih meseci života. Procena lekara u Beču jeste da je idealno vreme za novi zahvat kraj avgusta ili početak septembra - kaže zabrinuto deda Miloš. 

 

Treća akcija - treća operacija

 

- Akcija u Valjevu je upravo počela. Sredstva još nisu počela da stižu tako da su prve donacije za ovu treću Humanitarnu akciju od dva čitaoca "Vesti". Uključujući i njih, imamo 1.000 evra. I to su prilozi iz dijaspore. Bilo bi novca znatno više da nismo sve ove mesece plaćali fizikalne terapije. Znam da je osrtalo malo vremena, ali se nadam da ćemo uspeti sredstva da obezbedimo, jer zemljaci ni u zavičaju ni u inostranstvu do sada nas nisu izneverili - kaže Miloš Todorović. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online