Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 14.07.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Koliko para toliko vida

U najrazvijenijim zemljama sveta, gde je kompletna infrastruktura prilagođena kretanju invalida i gde roditelji imaju dovoljno novca da svoju fizički hendikepiranu decu osposobe za život sa minimalnom zavisnošću od tuđe pomoći, takve porodice veruju da im je sreća okrenula leđa. Boriti se za očuvanje vida u Srbiji ili životni vek provesti sa belim štapom u rukama, posebno u seoskoj sredini, prava je tragedija.

PRED DRUGU OPERACIJU U RUSIJI: Nadica Jelić sa majkom Brankom

Zato je i priča o 25-godišnjoj Nadici Jelić iz Kumane kod Zrenjanina samo jedna od brojnih u kojoj će zdravlja, pa i života biti onoliko koliko bude novca.

- Imala sam pet godina i išla u obdanište kada mi je utvrđena kratkovidost, određena dioptrija i ja dobila svoje prve naočare - priča ova devojka o početku svog hoda po mukama.

Naočare nije sama birala. Široki okviri i debela stakla kakvi su oni koji se dobijaju besplatno na račun zdravstvenog fonda, prekrivali su joj skoro pola lica. Trebalo je izdržati surovu iskrenost vršnjaka da su je pomagala naružila i pomiriti se sa nadimcima kojim je obeleženo detinjstvo većine slabovidih dečaka i devojčica. I sve bi to Nadica podnela da polaskom u školu dioptrija nije rasla i da se, uprkos sve debljim i težim staklima, njena glavica nije povijala ka svesci, a slova i brojke na tabli iz dana u dan prekrivala sve gušća magla.
 

- Imala sam deset godina kada sam prvi put operisana u Rusiji. Dijagnoza je bila ablacija rožnjače. Moji roditelji, bezemljaši i tada i sada, nisu mogli da dozvole da oslepim. Organizovana je humanitarna akcija i meni je vid spasen - nastavlja Nadica, koja ima i dve sestre, 32-godišnju Draganu i 22-godišnju Georginu.

Obe su nezaposlene kao i otac Milutin, od čije se radničke plate udružene sa majčinom nekada moglo pristojno živeti. Ali, dođoše zla vremena, fabrike zatvoriše i roditelji ostadoše bez posla, a Nadicin vid ponovo poče naglo da slabi. I ponovo je četiri godine kasnije slepila spasiše ruski lekari, a novac obezbediše ljudi tankog novčanika, ali velikog srca.

Prošlo je od tada 12 godina. Nadica nosi naočare dioptrije minus 23, odnosno 22,5. Povremeno odlazi na kontrole u Novi Sad.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Da sam mogla redovno, a to znači dva puta godišnje po deset dana da idem na lasersku akupunkturu i primam intramuskularne injekcije N20, ne bih po treći put u životu bila u situaciji da spasavam vid, ili ono što je od njega ostalo. Ali, i to malo meni je veliko, kao što su mi velike 22.000 dinara po ciklusu. Majka Branka odnedavno ponovo radi u fabrici obuće u Novom Bečeju, ali njena plata nije veća od ovog iznosa i dovoljna je samo da ne budemo gladni. Saznala sam za "Vesti" i akcije Humanitarnog mosta i odlučila da se obratim zemljacima u dijaspori. Pet stotina evra godišnje verujem da se može skupiti. Ako 100 zemljaka pošalje po pet evra, sve su šanse da ću umaći belom štapu od kog bežim skoro 20 godina - kaže Nadica, a u glasu joj se mešaju umor, nada, strah i vera.

Ta mešavina osećanja uvod je u ono što Nadica ostavlja za kraj razgovora. Uznapredovala katarakta lako može da preraste u glaukom ili drugu bolest koja će je trajno lišiti vida.
 

- I operacija katarakte mora biti obavljena na privatnoj klinici. Išla sam u državnu, ni za dve godine neću doći na red, a moje oči neće toliko izdržati. Zato molim sve ljude dobre volje da mi pomognu da nabavim 2.400 evra. Znam da je to mnogo novca i da će trebati vremena da se skupi, ali ako dobijem 250 evra i odmah odem na prvu terapiju, operaciju ću dočekati sa sadašnjom dioptrijom - kaže Nadica Jelić koja, iako od života tako malo traži, ni to malo ne dobija.
 

Kontakt adresa

 

Ukoliko želite da pomognete da se prikupi 500 evra i Nadica Jelić ode u Novi Sad na dve desetodnevne terapije kako bi sačuvala ovo malo vida što joj je ostalo do operacije katarakte, možete je pozvati telefonom radi dogovora o načinu slanja donacije na broj: +381 63 15 21 387. Adresa porodice Jelić je: Ulica proleterska 21, 23.271 Kumane, Srbija.


- Fiksni telefon nismo mogli da plaćamo tako da nam je mesecima isključen - kaže sa žaljenjem Nadica, nesvesno iznoseći još jedan dokaz o siromaštvu u kome živi, ali i očajničkoj borbi da sačuva minimum vida.

 

 

Nadica Jelić želela je da se školuje. Upisala je srednju medicinsku školu u Beogradu, smer za fizioterapeuta. Nažalost, nije ju završila.


- Kod nas je školovanje lica sa posebnim potrebama zvanično besplatno. Obezbeđen je i internatski smeštaj. Ali, mnogo toga učenici moraju sami da nabave, od garderobe do školskog pribora. Osim toga, bila sam još dete koje se uželi roditelja i sestara. Niti su oni mogli mene da obilaze, niti ja za vikende kući da odlazim. Pusti novac... Zbog njega sam i školu morala da napustim. Ali, ako sačuvam vid, obećala sam sebi, vanredno ću nastaviti i diplomirati. Pomagaću ljudima, kao što sada oni pomažu meni - poručuje Nadica, a mi smo uvereni da će biti odličan fizioterapeut jer je priroda uredila da se nedostatak jednog čula nadomesti drugim, u ovom slučaju čulo dodira razvijenije je od vida. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online