Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 19.06.2012.
12:00
S. ALEKSENDRIĆ - Foto: A

Pomagaću dok u meni snage ima

Godinama Rajka Tarlać ima neraskidivu vezu sa otadžbinom, a posebno sa ljudima koji su ostali u njoj održava čitajući svakodnevno u dalekoj Australiji "Vesti" i uključujući se u akcije našeg Humanitarnog mosta.


Neumorna penzionerka, koja već četiri decenije živi u Sidneju, odlazak u penziju nije doživela kao potpuno povlačenje iz života i humanitarnog angažovanja. U njoj još ima snage da vredno radi i zarađuje, jer samo na taj način, kako kaže, može da pomogne brojnim zemljacima u nevolji. Mnoge od njih nikada nije videla, ni glas im nije čula, ali o njihovim problemima sve zna, pomno prati kako pokušavaju da ih savladaju i sama im pomažući u tome.

I evo, nakon pet godina, Rajka se konačno obrela u otadžbini, a na proputovanju kroz Beograd, ka rodnom Potkozarju, stigla je i do beogradskog Dopisništva našeg lista.

Zaigralo srce Tomovića

 

Donacija Rajke Tarlać prvo je uručena Vukomiru Tomoviću.
- Neka je bog čuva i nagradi. Mesecima mi nije srce radošću zaigralo. Majka više iz postelje ne ustaje. Zorka je završila hemioterapije i zračenje sad je kod kuće. Čini se da joj je sva snaga iscurela. Kako uspeva da moju majku presvuče i opere nije mi jasno. Ne da meni, kaže da se moram pričuvati za sinove... Muka, golema muka... I na sve to besparica. Onih 15.000 dinara što dobijem razvlačim ceo mesec. Sad znate šta mi znači ova donacija, ali ne znate koliko mi je drago što nas se Rajka Tarlać opet setila - rekao je Vukomir Tomović po prijemu donacije naše humane čitateljke.


Uvek kad je najpotrebnije

 

- Ne mogu da verujem da uvek kad brojim zadnje dinare stigne donacija nekog od vaših divnih čitalaca. Kraj je školske godine, treba izmiriti račune. Knjige, sveske, oprema za fizičko, sve to uzimamo na rate. Spasla nas je Rajka Tarlać i to ne prvi put. Mnogo, mnogo joj se zahvalite u moje ime i ime moje dece - rekla je Slavica Devidžić, koja je bez muža ostala nedugo pošto su se našli u izbeglištvu i koja čini sve što je u njenoj moći da decu na pravi put izvede.

 

Para i pažnje nikad dosta

 

- U kući gde je bolest i gde se živi od socijalne pomoći, novca ali i pažnje nikada nije dosta. Rajki Tarlać želim prijatan boravak u zavičaju i neizmerno sam joj zahvalna ne samo na ovoj nego i svim ranijim donacijama. I ova će biti utrošena za potrebe Doris - rekla je Slavica Polimčević Bošnjaković po preuzimanju priloga od 100 dolara.

Odlučila je da 1.000 AUD podeli štićenicima Humanitarnog mosta, a da potom nastavi svoju humanitarnu misiju u zavičaju i poseti sve one kojima je minulih godina pružala podršku.
Po 200 AUD Rajka Tarlać je namenila samohranoj majci šestoro dece Slavici Devidžič, koja je nakon izbeglištva iz rodnog sela, tokom martovskog pogroma albanskih terorista 2004, našla utočište u Zvečanu, kao i porodici Vukomira Tomovića iz Novog Pazara u kojoj četiri generacije boluju od najtežih bolesti. Od njegove ostarele majke Vukse, supruge Zorke koja se bori sa karcinomom dojke, nepokretnih sinova Predraga i Ivana, pa do paralizovane unuke Katarine.


Prilog od 100 AUD dobiće 12-godišnja Kristina Milutinović iz Leposavića, obolela od leukemije, kojoj je krajem maja transplantirana kostna srž u Rimu, a donor je bio 17-godišnji brat Stanko.
Toliko je namenila Užičanki, 20-godišnjoj Doris Bošnjaković, koja je slepa od rođenja, nepokretna i boluje od teškog oblika epilepsije. Ova pomoć dobro će doći njenoj samohranoj majci Slavici Polimčević Bošnjaković koja se godinama bori da svojoj mezimici olakša bolest u čemu joj nesebično pomažu čitaoci "Vesti".


I uboge starice iz takovskog sela Drenove, 78-godišnja Čedina i 69-godišnja Borka Dražević, jedini potomci narodnog heroja Dragomira Draževića, obradovaće se donaciji od 100 AUD. Radovaće se u svom novom domu, savremenom kontejneru koji im je zamenio dotrajalu i neuslovnu kućicu.


Novčanu donaciju u istoj vrednosti dobiće i baka Lucija Vulić iz Petrovca na Mlavi, koja predano brine o bolesnoj ćerki i unuku 16-godišnjem Dobrici Jeremiću, obolelom od epilepsije. Baka Lucija svaki prilog čuva da bi mogla da kupi skupe lekove za svog mezimca kojeg je otac napustio.


I slepi dečaci 11-godišnji Nikola Jović iz Kosovske Mirtovice i sedmogodišnji Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume dobiće po 100 AUD.


I tu naravno nije kraj! Pre nego što ode u rodno Ivanjsko, Rajka Tarlać će svratiti do Novog Sada da poseti svoje štićenice, 49-godišnju bolesnu Milojku Vrhovac i njenu nezaposlenu ćerku Suzanu.


- Čeka me još puno posla. Kad dođem u svoje Potkozarje moram da obiđem još mnogo ljudi o čijim nevoljama sam čitala u "Vestima", a tu je i familija. U mom mestu tokom Drugog svetskog rata stradalo je mnogo naroda, mučile su se generacije da taj kraj ponovo oživi i zato smo svi veoma bliski i međusobno se pomažemo. Radujem se i susretu sa sestrom, kad obavim sve što sam namerila, odosmo malo do Banje Vrućice kod Teslića da se odmorimo - ispričala je o svojim planovima Rajka Tarlać, koja svakako zaslužuje da malo predahne.


A gde može biti lepše nego u svom kraju i među svojima. Kada se za par meseci vrati u Sidnej, jer su joj tamo ćerka i unuka, nastavlja po starom - da radi, vodi brigu o ostarelim i iznemoglim ljudima, zarađuje novac da bi i pored skromne penzije mogla da pomaže svojim starim, ali i novim štićenicima.


Odlazeći nije zaboravila da kaže kako joj u humanitarnom radu veoma pomažu i prijatelji Pero i Desa Lončar.


Verujemo da ova humana žena, koja prosto širi pozitivnu energiju i zna i želi da animira ljude dobre volje da joj se pridruže. A u Australiji ih je iz dana u dan sve više.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Paket stigao bez adrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online