Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 10.04.2012.
12:00
M. Roknić - Vesti - Foto: A

Naš Marko je dete, a ne biljka

Bračni par Anu i Dejana Vorkapića iz Topuskog i njihovo troje dece teške životne prilike svakodnevno stavljaju na iskušenje. Od prvih dana, kada su se 1998. godine venčali u Novom Sadu, vode bitke sa jačima od sebe, zlom sudbinom, lekarskim greškama, bezdušnom birokratijom i užasom svakodnevice. Ta Šumadinka i Kordunaš nemaju lepih reči za svoje države, kako Aninu u kojoj su počeli zajednički život, tako i za Dejanovu, u kojoj su potražili spas.

NEMOĆNI DA POMOGNU MARKU: Majka Ana sa ćerkama i sinom
 

A sve je počelo kao u snovima, kada im je 1999. rođena Dejana, šest godina potom i Sara. Iako bez vlastitog krova nad glavom i stalnog zaposlenja, nisu se plašili budućnosti. Verovali su da će njihova mladost i beskrajna vera u bolje sutra savladati obične, životne neprilike. Verovali su da će se pod kapom nebeskom i za njih naći neki skroman životni kutak. I rođenje Marka 2007. još ih je više učvrstilo u tom optimizmu.


Ali za kratko. Njihova velika sreća u trenu se pretvorila u zlu sudbinu. Marko je svet ugledao četiri časa prekasno. Upravo toliko je lekar odgađao da porodi Anu "carskim rezom", što se pokazalo fatalnim. Predugo je ostao bez kiseonika i rođen je sa trajnim i teškim oštećenjima mozga, sa dijagnozom - cerebralna paraliza, teški mentalni poremećaj, epilepsija...

JEDNI DRUGIMA NAJPOTREBNIJI: Otac Dejan i sin Marko
 


Užas i šok za celu porodicu. No, Marku je trebala njihova pomoć. Nije bilo vremena za zbunjenost i oklevanje. Samo roditeljska ljubav i posvećenost mogli su mu pomoći. I cela porodica u trenu se prestrojila.

Majka bez građanskih prava

 

Dok dobri ljudi nastoje da pomognu Vorkapićima, najviše lekari, tu je uvek budna državna birokratija. Ana je samo "kolateralna" žrtva evropskih pravnih standarda u Hrvatskoj. Zato ona mora da nauči hrvatski jezik, kulturu, prouči Ustav i pet godina plaća zdravstveno. Nakon tog roka neka komisija će odlučivati hoće li joj dati državljanstvo.


- Napisala sam desetine molbi, ali bi uvek stigla odbijenica - naglašava Ana, odlučna da i tu nepravdu pobedi.

 

 

Hvala i za jednu autobusku kartu

 

Roditelji Ana i Dejan sve čine da Marku učine život podnošljivijim. Njegovi retki osmesi podstiču ih u tim naporima i Marku jedino ne nedostaje pažnje i ljubavi kojih je prepun njihov skroman dom.
I zato sa strepnjom čekaju poziv za operaciju iz Dečje bolnice u Zagrebu jer sami ne mogu da obezbede novac da budu uz sina. Zato će njihova putovanja u Zagreb biti pravi podvig, ukoliko im pomoć ne stigne iz dijaspore.
Zadužiti se nemaju gde, a i kada bi mogli, kako bi pozajmljeno vratili? A Marku će tada najviše trebati. I on njima, naravno. Zato Ana i Dejan, ne bez nelagode, kažu da bi im i najskromnija pomoć, pa i za jednu autobusku kartu, bila velika kao kuća.


Kontakt adresa

 

Ukoliko želite, poštovani čitaoci, da pomognete Ani i Dejanu da budu uz svog nemoćnog sina dok je u bolnici u Zagrebu i da ga odvedu na fizikalnu terapiju, možete stupiti s njima u kontakt i dogovoriti se o načinu slanja donacije. Adresa je: Dejan i Ana Vorkapić, Hrvatskih branitelja 2, 44.415 Topusko, Hrvatska, Telefoni: 00385 44 885 253 ili 00385 98 967 0923.


Budućim donatorima na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Trebalo je doneti velike odluke. U Novom Sadu nisu mogli da ostanu. Bili su podstanari, nezaposleni, sa troje dece. Još k tome Markova nega zahtevala je posebne napore. Povratak u Dejanov zavičaj, bar u vlastitu kuću, u Topuskom na Kordunu, videli su kao jedini izlaz. A u džepu imali su samo adresu. Krenuli su na slepo, što kažu - ni u levoj ni u desnoj - bez saznanja šta ih tamo čeka. Dobrodošlici se nisu ni nadali.
A došli su u praznu i devastiranu kuću, u kojoj su pre njih živeli nedobronamerni podstanari, koje je i u Dejanovu kuću smestila hrvatska država, dok se vlasnici ne vrate. A kada dođu da zateknu krš, da im se u startu ogadi povratak. Sreća je da nisu ni gajili iluzije. Njihova ideja vodilja bila je da se reše podstanarstva i kirije. A ostalo kako bude.


Novca nikada i nisu imali, bar ne u meri da bi se opustili. I u Topuskom se bore za svaku nadnicu. Već celo mesto zna gde se mogu obratiti, ako treba iscepati drva, pokositi travu, ići u šumu, Dejan je uvek tu, da pošteno zaradi dnevnicu. Ako Ana ide da raditi, u starački dom 24 časa za deset evra, o Marku će brinuti tata Dejan.
Sada su već uhodan tim u kojem svoje zadatke imaju i Sara i Dejana. No, prvi dani u Topuskom bili su traumatični.


- Došla sam u potpuno nepoznatu sredinu, sa puno straha i strepnje, u praznu kuću u kojoj smo zatekli samo jedan krevet - priseća se Ana i ističe da im je u tim prvim danima pružio veliku pomoć rukovodilac lokalnog Crvenog krsta Željko Rukavina. Dobili su garderobu i namirnice.
Bilo je to od koristi svima, osim Marku. Njemu je trebala medicinska nega. Majka nije čekala skrštenih ruku. Sa Markom je sela u autobus i pravo za Zagreb. Bez ikakvih papira, uputa, ne poznavajući još dobro ni Topusko, krenula je u nepoznato...

Čula je za doktora Šuška u Vinogradskoj bolnici i kada ga je presrela u bolničkom hodniku kleknula je pred njega i zavapila da pomogne Marku. I lekar nije ostao ravnodušan na njen očaj. Ostavio je Marka u bolnici i od tada je on njegov stalni pacijent.


No, redovni odlasci u Zagreb iziskuju ozbiljne troškove, a Vorkapići od stalnih primanja imaju samo dečji doplatak i socijalnu pomoć. Lekari sve čine da Marku pomognu. Krajem meseca ide na operaciju kičme i levog kuka. Nažalost, ne da bi prohodao, već da bi mu otklonili uzroke stalnih bolova. Ana i Dejan za njih imaju samo reči hvale. Iako će im sin biti u sigurnim rukama neophodno je da jedno od njih bude uz njega.


- Marko će u bolnici ostati najmanje mesec dana. Suprug i ja ćemo se smenjivati da ne izgubimo i to posla na crno. Odlasci i boravak u Zagrebu će nas koštati najmanje 500 evra... Sve bi bilo lako da možemo kredit da podignemo. Tako bismo imali i 500 evra za postoperativni oporavak i fizikalnu terapiju u Varaždinskim Toplicama - kaže zamišljeno majka Ana.


Ali, da im ne bi bilo lako brine se "pravna" država. Pred njom ne vredi ni klečati, moliti, žaliti se. Tako Ana sve pokušava da dobije hrvatsko državljanstvo, ali birokratija je gluva na njene razloge. Deca i Dejan imaju domovnicu, samo je njoj nedohvatljiva. Kao strani državljanin već dve godine mesečno plaća 60 evra zdravstveno. I ne samo to. Bez državljanstva ne može da se legalno zaposli, ni ona ni Dejan, kao primalac socijalne pomoći.


Začarani je to krug iz kojeg ne vide izlaza. Ili, možda vide u vama, našim humanim čitaocima pred kojim su otvorili svoja ranjena srca.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za dostojanstveniji život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online