Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 27.03.2012.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: A

Nema ni za temelje, ali ne odustaje

Nakon Udruženja penzionera iz Ciriha, koje joj je poslalo 400 švajcarskih franaka, na adresu srpske snahe Ljume Milićević, Albanke iz zabitog sela Guberevo na Goliji, stigla je još jedna donacija, ponovo iz Švajcarske.

SRPSKOJ UDOVICI 200 SHR:
Ljuma Milićević sa sinovima

Anonimni donator poslao joj je, posredstvom sestre iz Beograda, 200 franaka.


- Hvala puno ovim dobrim ljudima, dirnuli su nas u srce. Još puno toga potrebno nam je za početak izgradnje kuće, ali svaka pomoć biće nam dragocena, svaki evro, svaki džak cementa, svaka cigla ili crep za nas su zlata vredni - kaže Ljuma i naglašava da su je još mnogi zvali.


Neki su se javljali iz Nemačke i Francuske, neki iz Švajcarske, bilo je poziva i iz Amerike, jedan čitalac "Vesti" javio se čak iz dalekog Melburna u Australiji.


Svi su je hrabrili i raspitivali se kako mogu da pomognu.


- Puno njih je obećalo pomoć, nadam se da će ispuniti obećanje. Ali ako se i ne jave, opet ćemo im biti zahvalni, dovoljno je da se interesuju i da ih je ganula naša sudbina. Znamo i mi da su ovo teška vremena, da je kriza i da nije lako naći novca za pomoć svima koji je očekuju - ističe Ljuma i naglašava da još ne zna da li će ovoga proleća moći da započne izgradnju kuće u mesnoj zajednici Deževa u podnožju Golije gde postoji osmorazredna škola, zdravstvena stanica i autobus do Novog Pazara. Odustati, kaže, neće, čim sakupi dovoljno novca i materijala iskopaće temelje i naliti coklu, a zatim i sve ostalo...

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Posle smrti supruga Radisava, koji je prošle godine stradao na traktoru dok je prevozio drva za zimu, sa sinovima Martinom i Miljanom i bolesnom svekrvom Milicom ostala sam da brinem o porodičnom imanju u Guberevu gde više nema nijedne kuće i gde se stiže samo pešice ili na traktoru. Zimi smo danima zavejani i odsečeni od sveta. Upravo zbog toga, da bi moji sinovi bili blizu škole, a svekrva blizu lekara, opština nam je dodelila plac, površine 15 ari, u Deževi, najvećem selu u podnožju Golije. Leti ćemo obrađivati imanje u Guberevu, a zimi ćemo biti na sigurnom, blizu škole i lekara - podseća Ljuma.


Ovoj upornoj Albanki, jednoj od 200 koje su došle u Rašku oblast, udale se za Srbe i izrodile više od 250 mališana, pomoć su obećali još mnogi žitelji ovog dela Srbije, neki u građevinskom materijalu, a neki u novcu. Zasad još ništa nije stiglo, bila je zima i loše vreme, Ljuma se nada da će narednih dana biti i konkretnih akcija.


- Ja sam čvrsto odlučila da ostanem na Goliji, gde su moji sinovi rođeni i gde će, nadam se, zauvek ostati da čuvaju svoj dom i svoju krsnu slavu Svetog Pantelejmona. Mogla sam da se vratim mojima u Albaniju ili da odem negde u svet, bilo je i takvih ponuda, ali ja sam odlučila da ostanem i pokušam da sve održim u istom stanju kao da je moj pokojni Radisav u životu - dodaje ova razborita žena koja ore, kopa, kosi seno, seče drva i radi sve muške poslove.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online