Utorak 27.03.2012.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto:

Nema ni za temelje, ali ne odustaje

SRPSKOJ UDOVICI 200 SHR:
Ljuma Milićević sa sinovima

Anonimni donator poslao joj je, posredstvom sestre iz Beograda, 200 franaka.


- Hvala puno ovim dobrim ljudima, dirnuli su nas u srce. Još puno toga potrebno nam je za početak izgradnje kuće, ali svaka pomoć biće nam dragocena, svaki evro, svaki džak cementa, svaka cigla ili crep za nas su zlata vredni - kaže Ljuma i naglašava da su je još mnogi zvali.


Neki su se javljali iz Nemačke i Francuske, neki iz Švajcarske, bilo je poziva i iz Amerike, jedan čitalac "Vesti" javio se čak iz dalekog Melburna u Australiji.


Svi su je hrabrili i raspitivali se kako mogu da pomognu.


- Puno njih je obećalo pomoć, nadam se da će ispuniti obećanje. Ali ako se i ne jave, opet ćemo im biti zahvalni, dovoljno je da se interesuju i da ih je ganula naša sudbina. Znamo i mi da su ovo teška vremena, da je kriza i da nije lako naći novca za pomoć svima koji je očekuju - ističe Ljuma i naglašava da još ne zna da li će ovoga proleća moći da započne izgradnju kuće u mesnoj zajednici Deževa u podnožju Golije gde postoji osmorazredna škola, zdravstvena stanica i autobus do Novog Pazara. Odustati, kaže, neće, čim sakupi dovoljno novca i materijala iskopaće temelje i naliti coklu, a zatim i sve ostalo...

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Posle smrti supruga Radisava, koji je prošle godine stradao na traktoru dok je prevozio drva za zimu, sa sinovima Martinom i Miljanom i bolesnom svekrvom Milicom ostala sam da brinem o porodičnom imanju u Guberevu gde više nema nijedne kuće i gde se stiže samo pešice ili na traktoru. Zimi smo danima zavejani i odsečeni od sveta. Upravo zbog toga, da bi moji sinovi bili blizu škole, a svekrva blizu lekara, opština nam je dodelila plac, površine 15 ari, u Deževi, najvećem selu u podnožju Golije. Leti ćemo obrađivati imanje u Guberevu, a zimi ćemo biti na sigurnom, blizu škole i lekara - podseća Ljuma.


Ovoj upornoj Albanki, jednoj od 200 koje su došle u Rašku oblast, udale se za Srbe i izrodile više od 250 mališana, pomoć su obećali još mnogi žitelji ovog dela Srbije, neki u građevinskom materijalu, a neki u novcu. Zasad još ništa nije stiglo, bila je zima i loše vreme, Ljuma se nada da će narednih dana biti i konkretnih akcija.


- Ja sam čvrsto odlučila da ostanem na Goliji, gde su moji sinovi rođeni i gde će, nadam se, zauvek ostati da čuvaju svoj dom i svoju krsnu slavu Svetog Pantelejmona. Mogla sam da se vratim mojima u Albaniju ili da odem negde u svet, bilo je i takvih ponuda, ali ja sam odlučila da ostanem i pokušam da sve održim u istom stanju kao da je moj pokojni Radisav u životu - dodaje ova razborita žena koja ore, kopa, kosi seno, seče drva i radi sve muške poslove.

2024 © - Vesti online