Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 15.03.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Uprkos hendikepu, najbolji đak u razredu

Za razliku od Nikoline Petković, rođene bez oba oka, kojoj je božićni dar vredan 50 evra naše čitateljke M. J. iz Regenzburga odmah prosleđen u Smederevsku Palanku, Nikolu Jovića, slepog dečaka iz Kosovske Mitrovice, čekao je u Beogradu. Čekalo ga je i 200 australijskih dolara Nikole iz Sidneja, čoveka čije je ime majka Danijela upisala skoro na svaku stranu porodičnog humanitarnog spomenara.

Na školskoj priredbi: Nikola Jović sa drugaricama
 

Stigao je februar, ali ne i 11-godišnji Nikola na kontrolni pregled na Očnoj klinici gde su mu, kao devetomesečnoj bebi, amputirana oba oka zbog malignog tumora. Razlog nedolaska bili su zavejani kosmetski putevi, kojima je kretanje otežano i po najpovoljnijim vremenskim uslovima sticajem istorijskih i političkih prilika.


Zato je početkom marta njegov otac Goran došao da zakaže novi termin pregleda, podigne donacije i zahvali se svim čitaocima "Vesti" na sedmogodišnjoj podršci.


- Da nije bilo ljudi dobre volje iz dijaspore, mi ne bismo smeli da krenemo u Beograd kada je Nikola napunio pet godina kako bi pohađao najpre pripremnu nastavu u Specijalnoj školi za slepe i slabovide u Zemunu, a potom se uključio u redovni nastavni proces. Bio je to veoma težak period za našu porodicu i u emocionalnom i u finansijskom pogledu. Stariji sin Nemanja nije se uklopio u beogradsku sredinu i vratili smo ga na Kosovo kod dede i babe. Nikoli je to teško palo jer mu je brat bio oslonac i ulivao mu sigurnost. Supruga i ja brinuli smo za sinove, patili zbog razdvojenog života, ali smo znali da je to jedini način da Nikoli utremo put kroz život koji će mu omogućiti da se obrazuje i ostvari svoje ambicije. Plaćali smo privatno stan i sve to izdržali zahvaljujući materijalnoj i moralnoj podršci vaših čitalaca - rekao je zahvalni otac Goran Jović.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Kaže i da su odluku da Nikola četvrti razred upiše u septembru u Kosovskoj Mitrovici u redovnoj osnovnoj školi doneli u dogovoru sa nastavnicima, psiholozima i defektolozima. Ovi stručnjaci su procenili da je njihov sin osposobljen da se uklopi u redovnu nastavu i uspostavi normalnu komunikaciju sa decom koja vide.


Tako je i bilo.


- Porodica je ponovo na okupu, što je izuzetno važno. Nikola se uklopio u novu školsku sredinu bez ikakvih trauma. On se služi Brajevim pismom i to je jedina razlika između njega i dece bez ovog hendikepa. Zadržao je odličan uspeh, nastavio da ide u muzičku školu i svira klavir tako da nijedna školska priredba ne može da prođe bez njega. Kad sam mu rekao da ću u Beogradu otići po donaciju u Dopisništvo "Vesti" i pitao ima li šta da poruči tim dobrim ljudima koji ga ne zaboravljaju, kratko je odgovorio: "Reci hvala" - kaže Goran Jović i dodaje da su i on i supruga Danijela uspeli da nađu posao i da se njihov život ne razlikuje od života prosečne srpske porodice u Kosovskoj Mitrovici.
 

Kako Nikola razmišlja

Ovo je, poštovani čitaoci, Nikola Jović napisao na temu: "Među decom nema razlike":


"Ja sam to shvatio kada sam krenuo u novu školsku sredinu u Kosovskoj Mitrovici. U to su me uverili drugovi iz odeljenja.
Moje novo odeljenje ima 33 učenika. Kada je trebalo da krenem u tu školu imao sam tremu: da li će moji drugovi biti spremni da mi pomognu u svakom trenutku. Kada sam stigao, trema je brzo nestala. Svi su trčali oko mene. Neko mi je dodavao ranac, neko knjigu, neko svesku. Vodili su me na veliki odmor, do toaleta... Osetio sam se zaštićenim, osetio sam ljubav i toplinu. Iz škole izlazim srećan i sa osmehom. Shvatio sam da među decom nema razlike..."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online