Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 27.02.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

To nisu žene, to su anđeli!

U iznajmljenom stanu 49-godišnje Milojke Vrhovac u Novom Sadu, koju su životne nedaće lomile kao vetar nežne stabljike, a njenu 26-godišnju ćerku Suzanu naterale da pre vremena sazri, ovih dana u centru pažnje je telefonski aparat. Čekaju majka i kći da zazvoni i da se jave zemljaci kojima su se posredstvom "Vesti" za pomoć obratile.

KRAJ BEZNAĐU: Milojka i Suzana Vrhovac
 

Bez igde ičeg i bez ikog svog da ih pod svoj krov primi, jer ni jedna ne radi pa iznajmljeni stan ne mogu da plate, umalo se nisu našle na ulici po zimi kakva se na ovim prostorima ne pamti.

Stan na vidiku

 

Pre reportera "Vesti" Milojki Vrhovac javili su se Veljko Miletić iz Francuske i Mira Petrović iz Hamburga.


- Veljko Miletić mi je rekao da ima stan u porodičnoj kući u naselju Klisa. Jedan sprat koristi njegova sestra, a on bi svoj ustupio nama. Sada smo Suzana i ja kao na iglama. Čekamo da se javi Miletićeva sestra. Ukoliko je saglasna pozvaće nas da vidimo da li nam odgovora. Moj odgovor je pozitivan već na neviđeno iako stan nije namešten. Naći će se već neki krevet, šporet, samo treba imati mesto gde će uneti. Ukoliko dobijemo besplatan smeštaj, novcem iz Australije bih izmirila deo duga prethodnom stanodavcu - glasno razmišlja Milojka Vrhovac.


I lekovi dobrodošli

 

- Mira Petrović iz Hamburga spremna je da mi pošalje lekove. Kako kod nas dolazi do nestašica, a ja nemam ni novca da idem u privatne apoteke, najpotrebniji mi je "anafranil", generičkog naziva "klomipramin", tablete od 25 mg i "lorazepam" istog generičkog naziva, tablete od 2,5 mg - kaže majka Milojka.


Kontakt adresa

 

Ukoliko imate volju i mogućnost da pružite besplatan stan na korišćenje majci i ćerki ili pomognete u nabavci lekova ili na način na koji su to učinile Rajka Tarlać i Lana Jakovljević iz Sidneja, možete ih pozvati telefonom: ++381 64 263 43 06 ili ++ 381 21 49 66 11. Trenutna adresa Milojke i Suzane Vrhovac je: Ul. Mileve Marić 44, 21.000 Novi Sad.

Redovna učesnica u akcijama Humanitarnog mosta Rajka Tarlać iz Sidneja nije pozvala telefonom Milojku koja se psihički slomila pre nego što je uslov za invalidsku penziju stekla. Ali je ipak naša čitateljka još jednom pokazala koliko srca ima i sa svojom prijateljicom Lanom Jakovljević, takođe iz Sidneja, poslala 250 australijskih dolara. Učinila je to posredstvom Redakcije "Vesti", pa su novinari Humanitarnog mosta bili njihovi glasnici, možda i vesnici boljih vremena koje s pravom očekuju majka i ćerka.

Milojki Vrhovac pročitali smo i poruku donatorki koje poručuju da misle na nju i njenu Suzanu i da im od srca žele sve najbolje. Rajka Tarlać najavila je i svoj dolazak u Srbiju za tri meseca i obećala da će ovu malenu i nekompletnu porodicu posetiti.

- Pročitajte mi još jednom... Da li se možda pominje još neko ime osim Rajke i Lane? Pitam zato što hoću sveće da im za zdravlje upalim... Bože, kako sam uzbuđena! Izvinite zbog suza. More sam ih prolila, a samo po koju radosnicu. Ne mogu da verujem da će nas Rajka Tarlać posetiti! Pa ta žena je sve shvatila. Za moje nestabilno psihičko stanje, nema bolje terapije od razgovora sa ljudima koji ne ustuknu kad čuju da se neko leči kod psihijatra - pričala je Milojka Vrhovac, teško dišući od uzbuđenja i pokušaja da suze zaustavi.


Svaka reč ove žene, knjigovesca po struci, koja je psihički obolela pre nego što je stekla uslove za invalidsku penziju, zvuči krajnje razumno i racionalno. I u vreme najteže krize, koja je trajala jedanaest godina i za sve to vreme iz sobe nije izašla zbog nevidljivih okova straha, bila je nežna i brižna majka, duboko pateći što je mnogo praktičnih stvari iz svakodnevnog života morala Suzana da obavlja.

U to vreme bila je tek drugi razred srednje škole. Ipak, školovanje je nastavila, pa i pravni fakultet upisala. Sada je apsolvent i diplomi se približila, a svaki dinar za studije radom u buticima, na promocijama raznih proizvoda, benzinskim pumpama, sama je zaradila.


- Kao mama nekada. Nije birala poslove i sasvim smo pristojno živele. Znate, dok se nije razbolela, ja sam imala srećno detinjstvo. Od tada pa do danas, ovaj period mi izgleda najteži za nas. Posao sve teže mogu da nađem, cene iznajmljenih stanova su oko 150 evra, a ja i kad radim jedva mogu toliko da zaradim. Pravoslavna crkva nas na sve moguće načine pomaže, ali sve ima svoje granice - rekla nam je u nedavnom razgovoru Suzana moleći čitaoce "Vesti" koji u Novom Sadu imaju stan da im ga ustupi na besplatno korišćenje, a one čije su firme u ovom gradu da je zaposle.


Suzana će biti najsrećnija kada bude mogla da obezbedi punu egzistenciju majci i sebi. Uverena je da to vreme nije daleko i da će joj vrata sigurnog života otvoriti fakultetska diploma.


Razgovor sa Milojkom Vrhovac prekinuli smo pre nego što je rešila dilemu da li da odmah uplati kiriju i za naredni mesec ili da sečeka još nekoliko dana. Ova dilema može se nazvati i slatkom mukom u odnosu na beznađe u kome je bila pre objavljivanja apela i prvih odgovora.  

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uvek uz zemljake u nevolji
HUMANITARNI MOST Iskra ljubavi i dobrote
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online