Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 22.02.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
- Foto: D. N. Petrović A

Živi jesu, dobro nisu

Među 15.000 Pešteraca koji su 50 dana odsečeni od sveta muku muči i nekoliko "junaka" našeg Humanitarnog mosta kojima su čitaoci "Vesti", "od Čikaga do Sidneja, prošle godine pomagali da kupe kravu, nabave ogrev, lekove, sagrade kuću, prežive tešku bolest...

Pomoć stizala celo proleće: Marica Popadić sa sinom, ćerkom i poštarom
 

Blokada Peštera još traje i ne zna se kada će putari i Vojska Srbije pobediti snežne nanose mestimično visoke i po nekoliko metara. Od "naših" u najtežem položaju su starica Marica Popadić (86) iz sela Buđevo u opštini Sjenica, koja sa bolesnim sinom Srđanom (60) i retardiranom ćerkom Radovankom(45), okovana snegom i ledom, jedva preživljava. Trošnoj brvnari nemoguće je prići, niti je iz nje moguće bilo kuda otići. Prošle godine, u našoj akciji, čitaoci "Vesti" kupili su Marici kravu, a prikupili su joj i 2.000 evra da popravi krov, dovede vodu, kupi namirnice i lekove...


- Živi su i bolesni, iz kuće ne izlaze, sneg im je skoro do krova, i do štale se teško probijaju, voda im se zaledila, tope sneg i tako gase žeđ, zvali smo više puta štab u Sjenici i tražili pomoć, ali put do njihovog sela još nije raščišćen, taman krenu, a oluja ponovo dune i sve zatrpa, ponestaje im hrane, lekova i ogreva, više im, koliko znam, ne radi ni mobilni telefon - kaže nam Radoje Kuč, poštar iz takođe zavejanog pešterskog sela Dolići.

Još uvek u blokadi: Porodica Romčević
 


On je bio na usluzi novinarima, donatorima i štićenicima Humanitarnog mosta iz svog zavičaja tokom proteklih akcija.


- Ja sam u paklu skoro mesec i po dana. Deca, Elvis, Enisa i Elma ne idu u školu, ponestalo nam je hrane, nemamo ni vode, kuća nam prokišnjava, zbijemo se pored šporeta i sa strepnjom čekamo svaki novi dan... Samo jednom uspeo sam da se, uz pomoć dobrih ljudi, motornim sankama probijem do varoši i obiđem najmlađeg Samira koga su privremeno usvojili humani ljudi, supružnici Hajro i Hafiza Hadžajlić iz Sjenice. Samiru je dobro i toplo, ima svega, ali uželeo se brata i sestara, a i oni njega, ne znam kada će se ponovo sresti. Navikli smo na duge i hladne zime, ali ova je najgora - kaže Nazif Karišik, kome su, nakon što ga je sa četvoro sitne dece ostavila supruga i preudala se u susedno selo, čitaoci "Vesti" sakupili 7.000 evra za izgradnju kuće koju će započeti ovog proleća.


Odsečen od sveta je i Dušimir Vuksanović (66) iz Pačevine podno Golije, težak bolesnik, koji je preživeo moždani udar i koji živi bez igde ikoga. Do Dušimira se ne može ni terenskim vozilom, ni zapregom, ne javlja se ni na mobilni telefon. Ipak, preko njegovih komšija uspeli smo da saznamo da nije životno ugrožen, ali da mu zdravstveno stanje nije najbolje. Da nije komšija koje mu pomažu, teško da bi preživeo ovu surovu zimu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Za Dušimira se ovih dana raspituje njegov prijatelj Gvozden Paunović iz Čačka, koji povremeno živi i u Švedskoj. Gvozden je prošle godine sa unukom došao u Pačevinu i bolesnom Dušimiru ostavio 1.300 evra da mu bude za lečenje, ogrev i lekove.


- Želim ponovo da dođem u Pačevinu i vidim šta je sa Dušimirom - kaže Gvozden.


- Dušimir je zavejan i mi iz njegovog komšiluka ne možemo do njega, živ je, ali i bolestan. Čim se vreme prolepša i putevi raščiste, posetićemo ga, tada će moći da dođe i njegov prijatelj iz Čačka - kaže Branko Marković iz Pačevine novinarima "Vesti" koji su pokušavali da saznaju šta je sa štićenicima Humanitarnog mosta, uvereni da su s brigom mislili na njih i naši čitaoci koji su im nesebično pomagali.
 

I drugi zavejani

Na Pešteru su zavejani i braća Izo i Izet Ramičević iz sela Bioci kojima su čitaoci "Vesti", nakon što im je izgorelo sve što su imali, prošlog leta pomogli da sazidaju nove kuće i usele se u njih. Oni su dobro, a dobro je i porodica Numanović iz Svračišta u opštini Tutin koja je tek nedavno oslobođena od snežnih okova. Ovoj porodici sa četvoro male dece, koja je živela u truloj baraci, čitaoci "Vesti" pomogli su da pre zime sagrade skromnu kuću.
- Da smo ostali u staroj kući, ko zna da li bi preživeli ovako tešku zimu i mrazeve, više puta smo se molili bogu za sve one koji su nam pomogli - kaže glava porodice Hazbija Numanović.


Sestre Radetić na radnom zadatku

Ostaju na Giljevi: Miroslava i Slobodanka

Na svom radnom zadatku su i poslednji pešterski nomadi, 71-godišnja Miroslavka Radetić i njena dve godine mlađa sestra Slobodanka. Vreme provode u bačijama, posebno građenim kolibama, i motre na svoja stada. Nazad ne mogu, a i kada bi mogle da se probiju kroz smetove ostale bi na Giljevi, uvereni su oni koji po planinama obilaze zavejane i pokušavaju da im dopreme hranu i toplu odeću i obuću. Pripremile su se sestre Radetić za dugu i hladnu zimu, a iskustvo stečeno u proteklim decenijama naučilo ih je kako da nadmudre ćudi prirode.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema ništa osim gole duše
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online