Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 30.01.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Od srca za dva srca

Kako svako pravilo ima izuzetak, tako je i sa narodnim poslovicama. Ona koja kaže "Daleko od očiju, daleko i od srca" ne može se primeniti na četvorogodišnjeg Marka Okuku i njegovu trogodišnju sestru Mariju iz Predolje kod Berkovića, koji su u jednom danu ostali bez oba roditelja.

Miljenici zemljaka: Marija i Marko Okuka
 

Ovim rečima započeo je svoje pismo Dopisništvu "Vesti" u Beogradu Goran Đurica, deda po pokojnoj majci ovih mališana u kome nas obaveštava o donaciji vrednoj 2.000 američkih dolara.


"Novac je poslala porodica Milinić iz Milvokija, rodom iz Novog Dola u Hercegovini. Milanka, moja sestra od tetke i njen muž Lazar odvojiše deo svog teško zarađenog novca i nađoše vremena za skupljanje priloga od prijatelja i poznanika, pod motom "Od srca za dva srca". Dođoše do ove pozamašne sume novca da se, kako rekoše, nađe Marku i Mariji....", piše u nastavku pisma Gorana Đurice u čijoj kući u Berkoviću unuci provode vikende, a žive u očevoj rodnoj kući sa bakom Milom i dedom Gojkom Okuka.


Iz pisma saznajemo i da je priložnika bilo mnogo, ali da nisu želeli da im se imena objavljuju kako ne bi oduzimali prostor u novinama Marku i Mariji, jer sve što "Vesti" pišu o njima sa zanimanjem čitaju, a od pogleda na sliku srce im bolno zakuca zbog tragedije koju su tako mali doživeli, ali i sreće što izgledaju zdravo i spokojno. Ti ljudi velikog srca u kojima su trajno mesto zauzeli maleni brat i sestra poreklom su iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije, sa Banije, Korduna, iz Krajine, zapravo cele Hrvatske.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


"Moram da priznam da čovek dok ne doživi nesreću naših razmera nije u stanju da spozna ni razmeru ljudske dobrote i smisao poruke "ljubi bližnjeg svog". Novčana pomoć koju smo dobili ne znači mnogo Marku i Mariji u ovom času, ali njenu vrednost shvatiće u bliskoj budućnosti. Deca brzo rastu, naročito oni koji ostanu bez roditelja brže rastu i brže sazrevaju...", piše u nastavku Goran Đurica.


Novac je stigao samo nekoliko dana od davanja godišnjeg pomena roditeljima Marka i Marije, stradalim u saobraćajnoj nesreći.


"Nama, na čija pleća pade teret ove nesreće i blagodet što imamo njih dvoje, Marka i Mariju, svaka pomoć i lepa reč su znak pažnje i saučešća u našem bolu, podrška da ga savladamo i deci se posvetimo. Mi, deke i bake, iznenađeni smo da se svaki dan neko seti naših unuka, zahvaljujemo se svima uz obećanje da ćemo izvršiti svoju obavezu i Marka i Mariju uvesti u veliku porodicu humanih", piše na kraju pisma zahvalnosti dede Đurice donatorima iz Milvokija, ali i svim drugim sa sve četiri strane sveta.
 

Dobar deda, dobri i unuci

Još jedan deka u dalekoj Australiji želi svoje unuke da uvede u porodicu humanih. Za razliku od Gorana Đurice i Gojka Okuke koji unučiće uče da dobro jednog dana dobrim vrate, naš čitalac Radomir čini dobro da bi se njegovom potomstvu dobro vratilo.
Marku i Mariji poslao je posredstvom naše Redakcije 300 australijskih dolara sa, kako je napisao, decom i unucima.
- Neka bog čuva na okupu Radomirovu porodicu. Neka svi budu zdravi i veseli i neka im se ostvari sve što požele. Narednih dana neko od naše familije novac će da podigne - rekao je Goran Đurica i napomenuo da iste želje upućuje svim čitaocima "Vesti" koji su u protekloj godini delili bol sa roditeljima za izgubljenim sinom i ćerkom i brigu za unuke kojima oca i majku ne mogu zameniti sva blaga ovog sveta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Tamo daleko neko te voli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online