Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 07.11.2014.
12:00
Ž. Janjić - Vesti - Foto: A. Čukić A

Blagoju od srca za njegovo srce

Ako je neka pomoć stigla u prave ruke i u pravi čas, onda je to 400 evra koje su darovali članovi Udruženja Srba Banije iz Australije porodici Šupić iz Gacka koja ima sedam sinova. Svi su zdravi i radišni, sem Blagoja, đaka prvog razreda osnovne škole, čije je maleno srce pre sedam dana operisano drugi put u Beogradu.

Povratak kući: Šupići sa sinom Blagoje posle operacije u Beogradu
 

Šupići su jedinstvena porodica po broju muških potomaka u Hercegovini. A verovatno i celoj BiH! Jer, Dragan (49), vozač u gatačkom Rudniku i Termoelektrani i domaćica Maja (36) imaju sedmoro dece - sedam sinova!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U još uvek pomalo patrijarhalnoj regiji, žestoko uzdrmanoj belom kugom i migracijama stanovništva, nakon ovog podatka mnogi ustanu sa stolice i kažu "svaka vam čast"! Slično u sebi prozbore i njihovi najbliži susedi, motreći ih kako svakodnevno i skladno funkcionišu kao najveća porodica u gradu - iako su u neku ruku i Dragan i Maja došljaci.

On je u grad došao iz gatačkog sela Izgori, ispod planine Volujak, ona sa Boračkog jezera iz opštine Konjic, devojački se prezivala Sarić. Zaljubila se i udala. A onda, na isteku onog i početku novog milenijuma sreća se smešila pod krovom Šupića, i dečaci su se rađali ovim redom: Željko (1998), Vladan (1999), Milan (2000), Mirko (2003), Miloš (2004), Blagoje (2007) i Dušan (2009). I detinjstvo im je srećno poteklo i teklo, svima - sem Blagoju.

Rađa samo muškarce: Majka Maja Šupić sa svojih sedam sinova
 


- Imao je samo šest meseci kada mu je ustanovljen težak oblik srčane mane, hitno je upućen na operaciju u Beograd. Lekari su isticali da su zadovoljni, s tim da će u dogledno vreme morati da urade još jednu intervenciju. I, evo, to vreme je stiglo sad... Ma i ne pitajte me kako mi je bilo kad je prvi put operisan. Trebalo se njemu posvetiti, a i ovi - još mali. Bila sam razapeta, uplašena činjenicom da je Blagoje ozbiljno bolestan i da je operacija teška. I odraslom čoveku kad operiše srce, treba vremena za oporavak, a ne jednom piletu od šest meseci! Najveća želja mi je da su mi deca zdrava, a drugo će se sve stići i postići. Svaki mi je dan lep kad su zdravo - priča majka Maja.

Kontakt

Adresa porodice Šupić je: Ulica srpskih ratnika bb 89.240 Gacko - BiH, a broj mobilnog telefona majke Maje Šupić je: 00387 66 - 473 - 478.

Blagoje je uz brižnu pažnju porodice i lekove, normalno rastao. Ali od pre godinu dana rast se usporio, i morala se obaviti još jedna operacija srčanih zalizaka. Intervencija je nedavno uspešno odrađena u Beogradu, i Šupići su 5. novembra krenuli put svog doma u Hercegovini, kada smo im i uručili 400 evra.

Šupići nam ne bi ni spomenuli novčane tegobe da nismo insistirali da i o tome nešto kažu, jer u ovakvim situacijama naprosto vanrednih izdataka mora biti. Oni su oni planinski, ponosni ljudi, nastoje da i muku prikriju, da sami reše nešto što bi se uz pomoć drugih lakše rešilo. Ne štede se, pokazuju da su spremni da rade razne poslove, samo da ne bi molili za pomoć. Ali, eto ima i dobrih ljudi, a biće ih sigurno još da malom Hercegovcu Blagoju i njegovoj braći pomognu.
 

Priredba

Šupići su zahvalni na novčanoj pomoći sindikatu Rudnika i Termoelektrane Gacko i Opštini Gacko.
I pomoć od humanih ljudi jasno je, dobrodošla. Shvatili su to i u gatačkom Udruženju višečlanih porodica Kolijevka, pa su 24. oktobra organizovali humanitarnu priredbu "Blagoju od srca", gde je sakupljeno oko 880 evra.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Aparat za prijedorske bebe
HUMANITARNI MOST Ceo život stao u jednu suzu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online