Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 23.01.2012.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A

Deca decu pomažu

Unuci Sarijana i Dušanke Stević iz Minhena, Aleksandar Gajić i Stiven Šubert Stević, odlučili su da sa 150 evra obraduju troje štićenika Humanitarnog mosta. Ovaj novčani dar do beogradskog Dopisništva "Vesti" uputili su po svojoj prijateljici Slobodanki sa željom da po 50 evra bude uručeno njihovim vršnjacima sa područja Kosova, Srbije i Republike Srpske, koji zbog bolesti nemaju srećno detinjstvo.

Želja naših čitalaca iz Nemačke je ispunjena. Odlučeno je da novčane priloge dobije petogodišnja Karolina Janićijević iz Berevca kod Štrpca, kod koje je došlo do obostrane gluvoće, zbog čega su joj ugrađeni implantati. Drugi na spisku je sedmogodišnji Danilo Gugović iz sela Živice kod Guče, rođen bez analnog otvora i 11-godišnji Mihajlo Kukić iz Prijedora, kome je potrebna transplantacija rožnjače na oba oka.
 

Od 14. januara u Parizu: Danilo Gugović sa majkom Persom

Prilog namenjen Danilu Gugoviću već je prosleđen na njegov kućni prag i to pre odlaska u Pariz na hirurški zahvat zakazan za kraj januara.

Majka Persa Gugović se od srca zahvalila dobrotvorima iz Nemačke, poželevši svima dobro zdravlje i da ih sreća uvek i svuda prati.

Kao što smo već prethodno pisali, Gugovići su zahvaljujući mnogobrojnim sugrađanima i plemenitim čitaocima "Vesti" uspeli da prikupe sumu od 36.900 evra, koliko košta operacija kod francuskih lekara za Danila.


- Mi ćemo svakako morati da dodamo nešto novca, možda i pozajmimo onoliko koliko bude nedostajalo za putne troškove. Ali, o tome nisam u stanju sada da razmišljam. Važno mi je samo da Danilo bude operisan. Verujemo da će operacija biti uspešna i da će naš sin konačno dobiti osećaj za obavljanje fizioloških potreba i prestati da nosi pelene.

Naravno, svesni smo da ništa od svega ovog ne bi bilo moguće da nije bilo ljudi dobre volje i njihove svesrdne pomoći, zbog čega ćemo im biti večno zahvalni - ispričala je majka Persa Gugović pre nego što je sa Danilom otputovala u prestonicu Francuske.

Dobre želje za uspešnu operaciju

 

Posredstvom Redakcije "Vesti" stigla je još jedna donacija za Danila, koja mu je prosleđena na kućnu adresu pre polaska na operaciju. U pitanju je 250 australijskih dolara anonimnog donatora iz Melburna, kome se porodica Gugović od sveg srca zahvalila na podršci i pomoći. U isto vreme, na njihovu kućnu adresu stiglo je i 100 evra anonimne donatorke iz Kanade koja im je poželela srećan put i uspešnu operaciju.

U strahu za vid: Mihajlo Kukić

Donacija donatora iz Minhena i Mihailovih vršnjaka takođe mu je već uručena. Obradovao se dečak isto koliko i majka Sonija Kukić.


- Svaki donacija nam je više nego dobrodošla sada kada se borimo sa Mihailovom drugom boljkom nakon izlečenja od leukemije kada je bio podvgrnut transplantaciji kostne srži i jetre u Italiji. Kao što sam već rekla, jedan od kontrolnih pregleda ukazao je da Mihailo ima teško oštećenje rožnjače na oba oka, što je nastalo kao posledica velikog broja hemioterapija, zračenja i jakih lekova koje još uvek pije.

Pre dve godine bili u Milanu, gde su obavljene dve prethodne transplantacije. Tada su nas lekari savetovali da Mihajlo bude podvrgnut i trećoj kako ne bi ostao bez vida, ali kako ona iznosi 5.000 evra, to smo se i mi našli u teškoj situaciji jer toliku sumu sami ne možemo da obezbedimo, baš kao ni za prethodno lečenje koje su finansirali Italijani - ispričala je majka Sonija Kukić, koja zajedno sa suprugom Milenkom, ratnim vojnim invalidom Vojske Republike Srpske, živi od njegove skromne penzije.

Nastavlja terapiju

 

Uskoro u Beogradu: Karolina Janićijević

Deo novčanog priloga od 50 evra namenjen Karolini Janićević sačekaće ovu malenu lepoticu u našem Dopisništvu, dok ne bude došla na novi, treći ciklus govorne rehabilitacije i resocijalizacije u Beograd, a to bi trebalo da bude do kraja ove nedelje.

 

Posle punih godinu dana pauze, Karolina je nastavila vežbe sa logopedima i razgovore sa psiholozima, zahvaljujući novčanoj pomoći čitalaca "Vesti".

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Najlepši poklon Mihajlu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online