Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 02.01.2014.
12:00
Lj. MUDRINIĆ - Foto: Lj. Mudrinić A

Hvala što nas ne zaboravljate

Nastavak uručenja donacije vredne 1.300 dolara, koji je Rajka Tarlać iz Sidneja uputila štićenicima Humanitarnog mosta, nastavila se užurbanim tempom. Za to su se pobrinuli Reporteri "Vesti", kako bi darovi stigli u vreme novogodišnjih i božićnih praznika svima, kojima su namenjeni.

Mali Mihajlo sa svojim vernim papagajem
 

Tako smo nedavno posetili još jednog štićenika, kojeg je dobrotvorka Rajka protekle godine i lično upoznala kada je bila u rodnom kraju. Reč je o 13-godišnjem Mihajlu Kukiću iz Prijedora, dečaku koji je još kao beba imao jednu, a sa tri godine i drugu transplantaciju kostne srži i jetre.

Pri tom, već nekoliko godina čeka kada će lekari doneti i konačnu odluku i o tome kada je pravo vreme za transplantaciju rožnjače koja mu je, takođe, neophodna.

Donoseći Mihajlu praznični dar pristigao iz Sidneja, nekoliko dana pred Novu godinu, zatekli smo ga kako spava, dok mu je njegov ljubimac papagaj Miki lagano kljuckao po glavi da ga probudi. Ova dva drugara su se toliko zbližila, da više ne mogu jedan bez drugoga. Papagaj svako jutro odlazi kod Mihajla u krevet da ga probudi svojim kljuckanjem.

Uči kod kuće

 

"Učiteljicu ne mogu da platim, iako bi ona došla bez obzira na to što je u penziji. Naravno razlog je finansijski momenat, jer plaćanjem svih Mihajlovih lekova ne preostaje ništa za učiteljicu. Zato radimo i učimo sami koliko možemo, ali za školu se ne sekiram toliko, kao za medikamente. Oni su mi najveći problem, pošto su veoma skupi, a Fond zdravstva neće ništa da refundira, jer ni oni nemaju para", kaže rezignirano Sonija.

Da ipak mi ne bismo probudili Mihajla, prepustili smo papagaju da to učini. Tihi razgovor vodili smo sa njegovom majkom Sonijom.


"Situacija u zdravstvu Republike Srpske je katastrofalna i ja se u to uveravam svakodnevno. Za Mihajlove lekove mesečno bi nam trebalo više od 1.000 maraka (oko 500 evra). 'Prograf' je veoma skup ovde, u Srbiji je duplo jeftiniji. Zato, kada vodim Mihajla na kontrolu, gledam uvek da kupim tamo po dve doze, ali sada mora da uzima kalcijum i magnezijum, koji se specijalno prave po datoj smesi u apotekama. Zato ću po svemu sudeći morati sama da idem u Srbiju po lek, što su i te kako dodatni troškovi, a to je samo deo problema", kaže Sonija i dodaje: "Upravo iz tih razloga svaka pomoć ljudi dobre volje znači nam kao 'ozeblima sunce'. Hvala dragoj Rajki što je mislila na Mihajla i poželela da ga obraduje. Mi joj od srca želimo srećne praznike, kao i njenoj porodici da ih provedu u zdravlju i veselju. Neka joj Bog podari svako dobro. Mihajlu ću od Rajkinog dara kupiti šta god mu srce poželi i napraviti paketić, iako znam da mi neće mnogo tražiti. Skroman je i znajući našu celokupnu situaciju, trudi se da ništa posebno ne traži, svestan da je njegovo zdravlje najpreče".


I dok završavamo razgovor sa majkom Sonijom, na vratima smo ugledali nasmejanog Mihajla sa papagajem na ramenu. Saznavši zašto smo došli i on je kratko uputio reči zahvalnosti svojoj dobročiniteljki iz daleke Australije i poručio da je nikada neće zaboraviti.
 


Obradovan i Aca

Pored Mihajla Kukića, deo priloga, takođe od 100 dolara Rajke Tarlać iz Sidneja, dobio je i 10-godišnji slepi Aleksandar Smukov iz Dobrinaca kod Rume, kada je u pratnji majke došao u beogradsko Dopisništvo "Vesti", kako bi nam se pohvalio svojom knjižicom u kojoj su bile sve same petice.


"Presrećan sam. Počeo je raspust i mogu da uživam, a mama će mene i sestrice obradovati poklonima od novca koji je stigao. Hvala mnogo toj dobroj teti što je mislila na mene i Ivanu i Nikolinu", rekao je ozbiljno Aleksandar, učenik Specijalne škole za slepu i slabovidu decu "Veljko Ramadanović" i požurio kući da uživa u čarima zasluženog odmora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online