Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 14.11.2011.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Od novca zavisi da li će Suzana svet videti

Teška sudbina slepe 19-godišnje Suzane Vukosavljević iz Novog Bečeja, koja treba da bude podvrgnuta operaciji očiju u Tibingenu kako bi joj se delimično vratio vid, a nema dovoljno novčanih sredstava za to, pogodila je u srce mnoge plemenite čitaoce "Vesti.

 
Želi da progleda: Suzana Vukosavljević sa majkom
 

Govore to više od svih reči novčane donacije koje za ovu devojku stižu iz dana u dan. Tako je nedavno na kućnu adresu Suzane i njene samohrane majke Danice stiglo 280 evra od anonimne majke i sina sa prijateljicama iz Švajcarske, zatim 230 evra anonimnog dobrotvora takođe iz Švajcarske, dok je po 100 evra stiglo od anonimnih donatorki iz Minhena i Beograda.


Ali, to nije sve, jer je i posredstvom Redakcije "Vesti" za Suzanu stiglo 100 evra od Miloša Suzića iz Minhena, zajedno sa toplim pismom u kome između ostalog piše:
"Kao otac i kao deda shvatam problem i saosećam sa tugom samohrane majke Danice. Razumem njenu želju za ozdravljenjem ćerke. Moji roditelji su takođe poreklom sa Banije. Bio bih veoma srećan da nekad ubuduće pročitam u 'Vestima' da je Suzana dobro i da bog da da operacija uspe..."


Iste želje, uz donaciju od 100 australijskih dolara, uputio je Suzani Vukosavljević i naš čitalac iz Liverpula, predgrađa Sidneja, koji je napisao samo ime Rajko.
 

Kontakt adresa

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu Suzani Vukosavljević da ode na operaciju, mogu stupiti u kontakt sa njenom majkom Danicom na adresu: Ul. Miloja Čiplića br. 32, 23.272 Novi Bečej, Srbija, ili putem telefona na brojeve: +381 23 771 828 i +381 63 786 02 04.

- Hvala svim ovim dobrim ljudima do neba. Za Suzanu i mene ovo je prosto kao san, jer još uvek ne možemo da poverujemo da nam se toliko dobrih ljudi javilo i uputilo svoju pomoć. Telefon ne prestaje da zvoni tako da imamo utisak da smo stalno u društvu, što nama, veoma usamljenim, veoma prija. Ovakva podrška i razumevanje znanih i neznanih ljudi, prava je retkost u današnje vreme, zbog čega smo ne samo zahvalne nego i počastvovane - kazala je 57-godišnja majka Danica, koja nema zaposlenje, pa žive samo od Suzanine naknade za tuđu negu i pomoć, a potom nastavila:


- Kako je Suzanin pregled zakazan za 21. novembar kod nemačkih lekara, to se vreme za prikupljanje 12.000 evra, koliko košta jednonedeljni boravak u Tibingenu, zajedno sa operacijom, bolničkim i putnim troškovima, užasno smanjilo, još uvek sam kao na iglama. Novac za pregled imamo, ali tri dana posle pregleda Suzana treba da bude operisana. Ne znam da li ćemo uspeti da prikupimo potrebna sredstva. Koliko me ove donacije raduju, toliko i strahujem da neće dovoljno novca stići na vreme.


Izbegla iz Drljače kod Siska, ova nesrećna mati je tokom boravka u prvom izbegličkom sabirnom centru, u Bosanskom Novom, prevremeno rodila blizance koji su odmah prebačeni u Banjaluku zbog komplikacija. Nažalost, Suzanin brat blizanac nije preživeo, a ona je tokom boravka u inkubatoru ostala bez vida, kao i mnoge bebe u prvo ratno proleće 1992. godine.
 

Dar i iz Pariza

- Gospodin Dušan Vrijanović iz Pariza nam je takođe poslao novčani prilog od 100 evra. Taj novac sam morala da podignem - rekla je Danica Vukosavljević i zahvalila se donatoru.
U dosadašnjem toku akcije, koja traje manje od dve nedelje, prikupljeno je 1.440 evra.

Besparica, beskućništvo i porodična tragedija, poremetila je bračne odnose Vukosavljevića, zbog čega je ubrzo Suzanin otac napustio nju i njenu majku. Nakon pune tri godine lutanja, konačno odredište majke i ćerke bio je Novi Bečej gde žive i danas kao podstanari. Od tada one su jedna drugoj sve na svetu i snalaze se kako znaju i umeju. Istina, vrlo često oskudevaju u svemu, ali sve to stoički podnose. Jedino čega su uvek imale bila je nada da će medicina napredovati i moći Suzani da vrati vid izgubljen u inkubatoru.


Majka Danica biće zadovoljna ako Suzana bude mogla da vidi makar toliko da se sama stara o sebi, naročito od kada je počela da razaznaje svetlost u tami. Do toga se došlo posle niza operacija i redovnih lekarskih kontrola u Srbiji. Sada se ukazala šansa da se njen san ostvari, a njenoj ćerki otvore vrata srećnije budućnosti. Nažalost, isprečio se novac. Otežavajuća činjenica je što tu ogromnu sumu treba obezbediti za veoma kratak period zbog čega su Danica i Suzana sve svoje nade položile u dobro srce humanih zemljaka širom sveta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zalog za bolju budućnost
HUMANITARNI MOST Sledi nova borba i izazovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online