Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 06.11.2011.
00:09 >> 00:06h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A

Dva koraka ka svetlosti

Nakon što je pročitao apel za pomoć slepe 19-godišnje Suzane Vukosavljević iz Novog Bečeja koja treba da bude podvrgnuta operaciji očiju u Tibingenu, kojom bi joj se delimično vratio vid, anonimni dobrotvor iz Švajcarske poželeo je da joj pomogne.

 
ZA POVRATAK VIDA: 12 000 evra

Svoju zamisao odmah je sproveo u delo poslavši na kućnu adresu ove devojke i njene samohrane majke Danice Vukosavljević donaciju vrednu 200 evra.


- Prijatan razgovor sa ovim divnim čovekom i njegove reči podrške, verujte, Suzani i meni znače podjednako kao i donacija koju nam je poslao. Hvala mu do neba na razumevanju i pomoći. Kao što sam već rekla, za Suzanin pregled zakazan za 21. novembar kod nemačkih lekara, koji košta 500 evra, imamo novac od naših dragih zemljaka izbeglih sa Banije kad i mi, ali za razliku od nas nastanjenih u Australiji. Međutim, kako tri dana posle pregleda treba da bude operisana, ni sama ne znam kako ćemo uspeti da prikupimo potrebna sredstva, jer jednonedeljni boravak u Nemačkoj, zajedno sa svim bolničkim i putnim troškovima košta čak 12.000 evra - kazala je majka Danica, izbeglica iz Drljače kod Siska.


Već sutradan nesrećnoj majci je stigla još jedna donacija od 255 evra i to od njenog bivšeg komšije iz Drljače, Milana Šapića koji danas sa porodicom živi u australijskom gradu Pertu.


- Mnogo sam se obradovala njegovom pozivu. Odmah sam se setila ko je, jer u selu smo se svi poznavali. Satre uspomene su pokuljale kao reka... Iako sam se Milanu i njegovoj porodici već u telefonskom razgovoru zahvalila, osećam obavezu da to učinim i posredstvom "Vesti" i uputim svoje iskrene želje da budu zdravi i uspešni. Istina je ta da ćerka i ja ni u snu same ne bismo mogle da obezbedimo ovu sumu. Nisam zaposlena, pa živimo samo od Suzanine naknade za tuđu pomoć i negu. Najteže na celom svetu je moliti i primati pomoć, ali kako je Suzana meni jedina životna sreća i razlog za život i borbu, to sam se našla u ovoj situaciji kada moram da molim ljude dobre volje za pomoć, ako treba i na kolenima. Sve bih učinila zarad njene budućnosti - ispričala je vidno uzbuđena 57-godišnja Danica, koju je život mnogo puta na surov način kaznio iako nikakvo nedelo nije učinila.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ova nesrećna žena je tokom boravka u prvom izbegličkom sabirnom centru, u Bosanskom Novom, prevremeno rodila blizance koji su odmah prebačeni u Banjaluku zbog komplikacija. Nažalost, Suzanin brat blizanac nije preživeo, a ona je tokom boravka u inkubatoru ostala bez vida.

Ova tragedija, udružena besparicom i beskućništvom, poremetila je bračne odnose Vukosavljevića. Zbog toga je ubrzo potom Suzanin otac napustio nju i njenu majku. Primorani na potucanje od nemila do nedraga, nakon pune tri godine, konačno odredište majke i ćerke bio je Novi Bečej gde žive i danas kao podstanari. Od tada, one su jedna drugoj sve na svetu i snalaze se kako znaju i umeju, vrlo često oskudevajući u svemu, ali ništa ne tražeći niti se žaleći. Jedina pomoć koju su primale bila je od njihovih zemljaka, Banijaca iz Australije. Uverene su da ni na ovaj apel neće ostati gluvi, kao ni drugi čitaoci "Vesti" o čijoj plemenitosti se govori širom planete. 
 

Kontakt adresa

 

Svi humani zemljaci koji žele da pomognu Suzani Vukosavljević da ode na operaciju, mogu stupiti u kontakt sa njenom majkom Danicom na adresu: Ul. Miloja Kitića br. 32, 23.272 Novi Bečej, Srbija, ili putem telefona na broj: + 381 23 771 828 i + 381 63 786 02 04.


Budućim donatorima na usluzi je i Redakcija "Vesti", kao i u svim drugim akcijama Humanitarnog mosta. 

 

Šansa se jednom ukazuje

 

- Svih proteklih godina nisam gubila nadu da će Suzana moći da vidi makar toliko da se sama stara o sebi, naročito od kada je počela da razaznaje svetlost u tami. Do toga se došlo posle niza operacija i redovnih lekarskih kontrola. Sada se ukazala šansa da se moja nada postane java, ali se isprečio novac. Otežavajuća činjenica je što tu ogromnu sumu treba obezbediti za veoma kratak period, zbog čega, iskreno govoreći, strahujem od neuspeha, naravno strogo krijući svoje sumnje od Suzane. Ne smem ni da zamislim kako bi Suzana podnela da ne bude operisana, jer i ona zna da drugu šansu ne bi dobila. Možda bi tada novca bilo, ali bi bilo prekasno za hirurški zahvat - pričala je majka Danica koja se oseća kao da je u začaranom krugu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online