Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.06.2014.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. D. A

Suzana, bori se i dalje!

Samo povremeni bljesak i blede siluete... to je sve što nakon brojnih operacija vidi 22-godišnja Suzana Vukosavljević, rodom iz Bosanskog Novog, koja sa majkom Danicom i starijim bratom Mirkom, živi u skromnoj kućici u Novom Bečeju.

Dala bi majka život za ćerku: Suzana i Danica Vukosavljević
 

Njoj su reporteri "Vesti" ovih dana uručili dar od 50 švajcarskih franaka koje je uputila porodica Šipka iz Oberdorfa, uz kratko pismo: "Našoj dragoj Suzani, čija nas sudbina nije ostavila ravnodušnim, šaljemo putem našeg omiljenog lista ovaj prilog u nadi da ćeš uspeti u svojoj surovoj borbi, što ti mi od srca želimo..."

Veliko hvala

- Ovom prilikom posebno se zahvaljujem porodici Milana i Sare Radovanović iz Rotlingena, Radojki Nešić iz Štutgarta, Danici Ljubojević i Slavici Džambić iz Australije, Društvu sa Banije i gospodinu Mehmedu, takođe iz Australije. I svima koji su me ugostili prilikom mog boravka u Nemačkoj - poručuje Suzana i kaže da će i prilog porodice Šipke iz Švajcarske čuvati za novi poduhvat.

- Hvala dobrim i humanim ljudima i na ovoj donaciji. Puno je onih koji žive u dijaspori, a čuli su za moju tužnu priču i do sada su mi preko Humanitarnog mosta više puta pomogli - kaže Suzana, koja je rođena sa sedam meseci i kao beba bila u inkubatoru u Banjaluci, gde je zbog nedostatka kiseonika ostala slepa.

U ratnom vihoru, njena porodica iz Bosanskog Novog seli se u mesto Drljače u Hrvatskoj, između Siska i Petrinje, a 1995. "Oluja" ih je oduvala u ravni Banat...  Devetnaest punih dana bili smo u traktorskoj koloni, od Svetog Ilije do Preobraženija, priča majka Danica koja vodi brigu o slepoj ćerki Suzani. Ova napaćena žena, zajedno sa sinom svakodnevno ide u nadnicu i radi najteže fizičke poslove, kako bi svojoj porodici obezbedila opstanak.

Svi na usluzi

Još jedan peh zadesio je ovih dana Suzanu kada joj se pokvario kompjuter, tj. zablokirao govorni program, preko kojeg radi i obavlja svoje aktivnosti. "Ništa strašno, ovih dana će kompjuter biti kao nov, poručili su momci iz ovdašnjeg servisa, rekavši da neće tražiti bilo kakvu nadoknadu za popravku", objašnjava Suzana kojoj eto pomažu i žitelji Novog Bečeja.

Pre šest godina, zahvaljujući opet donacijama plemenitih ljudi, uspeli su da kupe kućicu na periferiji Novog Bečeja, u Ulici Miloja Čiplića br. 32. "Nije velika, ali znamo da je naša", kaže Suzana koja pored normalno obavlja sve poslove po kući: kuva, pere sudove, pegla, a uz pomoć govornog programa sve radi na kompjuteru i veoma je aktivna na svim društvenim mrežama. Tri puta je operisana u Rusiji, a prvi put je ugledala svetlost u mraku posle operacije u Nemačkoj, u Tibingenu kod profesora Šmita, krajem 2011. godine: "Vidim nejasne senke, kao siluete, što je po mišljenju lekara izuzetno veliki napredak", objašnjava mlada devojka koja bi morala da ide svake dve godine na kontrolni pregled u Nemačku. "Verujem da ću jednoga dana progledati i videti majku i brata, a to je moj jedini san i vrhunac sreće", iskreno i sa puno nade kaže Suzana, koju početkom naredne godine očekuje novi odlazak u Nemačku. Za boravak u Tibingenu od desetak dana, koliko je neophodno za preglede i kontrole, potrebno je oko 1.500 evra. "Mi taj novac nemamo, jer teško i skromno živimo, a ja bih dala i svoj život samo da moja Suzana progleda", kaže majka Danica.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online