Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 31.10.2011.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A

Jadi slepe Banijke

Slepa devojka 19-godišnja Suzana Vukosavljević iz Novog Bečeja i njena majka Danica našle bi se svaki put na stranicama Humanitarnog mosta kada bi ih se setili i poslali jednokratnu novčanu pomoć njihovi zemljaci nastanjeni u Australiji, koji su morali, kao i one, da napuste voljenu Baniju i život nastave u izbeglištvu.

Ovoga puta, međutim, majka i kći obraćaju se svojim Banijcima kao i drugim čitaocima "Vesti" da im pomognu u ostvarenju cilja u koji su svu svoju snagu uložili.
 

POSLEDNJA ŠANSA: Suzana  Vukosavljević sa majkom Danicom
 




- Godinama sam se borila da Suzana razlikuje svetlost od tame. Ona može i više od toga po procenama lekara, ali ja sama ne mogu da joj obezbedim lečenje. Dokumentaciju o četiri operacije i sve analize koje su do sada urađene u Beogradu poslale smo jednoj klinici u nemačkom gradu Tibingenu. Stigao nam je odgovor da je moguća operacija kojom bi joj se delimično vratio vid i zakazan pregled za 24. novembar.

On košta 500 evra. Novac za to imamo, zahvaljujući našim dragim zemljacima sa Banije koji žive u dalekoj Australiji i o kojima ste vi već pisali. Nažalost, za samu operaciju novca nemamo, a ona je mojoj Suzi preko potrebna - ispričala je drhtavim glasom 57-godišnja majka Danica, a potom nastavila:


- Troškovi operacije, jednonedeljnog boravka, hrane i garderobe, uključujući i usluge prevodioca, izašli bi na kraju oko 12.000 evra, što mi ni u snu same ne bismo mogle da obezbedimo, budući da nisam zaposlena i da živimo samo od Suzanine naknade za tuđu negu. Nemamo prava čak ni na socijalnu pomoć, jer da bih ta prava ostvarila morala bih da odem u Hrvatsku da izvadim sva dokumenta, a novca nemam ni za to. Otuda strah i velika neizvesnost ne daju mi mira noćima...

Ćerka Suzana, sve na svetu

 

- Najteže na celom svetu je moliti i primati pomoć. Pošto je Suzana meni jedina svetla životna tačka, sve na svetu i jedini razlog za život i borbu, to sam se našla u ovoj situaciji kada moram da molim ljude dobre volje za pomoć. Sve zarad njene budućnosti. Nadam se da će imati razumevanja kao i do sada, kad im nisam tražila - kazala je majka Danica Vukosavljević, skrhana od straha da njena ćerka neće iskoristiti šansu da izađe iz mraka u kome je već 19 godina.

 

Kontakt adresa

 

Svi plemeniti zemljaci iz koji žele da donacijom da pomognu Suzani Vukosavljević da ode na operaciju, mogu stupiti u kontakt sa njenom majkom Danicom na adresu: Ul. Miloja Kitića br. 32, 23.272 Novi Bečej, Srbija, ili putem telefona na broj: + 381 23 771 828 i + 381 63 786 02 04.


Suzanini roditelji, rodom iz Drljače kod Siska, gde ona nikada nije bila, izbegli su početkom rata u Hrvatskoj u Bosanski Novi, gde je majka Danica rodila blizance. Prevremeno rođene bebe prebačene su u Banjaluku. Nažalost, Suzanin brat nije preživeo, a ona je boravak u inkubatoru "platila" vidom, što je poremetilo bračne odnose Vukosavljevića, pa je nedugo potom otac napustio slepu Suzanu i njenu majku.

Samo tri godine kasnije, njihov izbeglički put se nastavio, samo ovog puta ka Srbiji, u novu nepoznanicu. Nakon mnogo lutanja, konačno odredište bio im je Novi Bečej, gde i danas žive kao podstanari i jedva sastavljaju kraj sa krajem.


Znajući sve te kao pelen gorke činjenice, svake godine njihovi zemljaci im pošalju pomoć kako bi pregurale tešku svakodnevicu i imale dovoljno za Suzanino lečenje, o čemu su "Vesti" svaki put pisale.


- Iskreno se nadam da će nam se neko od naših dobročinitelja javiti i pomoći kako bismo Suzani omogućili da ode u Nemačku na operaciju. Nažalost, sama ništa ne mogu da uradim, a ne želim da moje dete u životu više pati nego što mora - rekla je majka Danica.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online