Ponedeljak 31.10.2011.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto:

Jadi slepe Banijke

Ovoga puta, međutim, majka i kći obraćaju se svojim Banijcima kao i drugim čitaocima "Vesti" da im pomognu u ostvarenju cilja u koji su svu svoju snagu uložili.
 

POSLEDNJA ŠANSA: Suzana  Vukosavljević sa majkom Danicom
 




- Godinama sam se borila da Suzana razlikuje svetlost od tame. Ona može i više od toga po procenama lekara, ali ja sama ne mogu da joj obezbedim lečenje. Dokumentaciju o četiri operacije i sve analize koje su do sada urađene u Beogradu poslale smo jednoj klinici u nemačkom gradu Tibingenu. Stigao nam je odgovor da je moguća operacija kojom bi joj se delimično vratio vid i zakazan pregled za 24. novembar.

On košta 500 evra. Novac za to imamo, zahvaljujući našim dragim zemljacima sa Banije koji žive u dalekoj Australiji i o kojima ste vi već pisali. Nažalost, za samu operaciju novca nemamo, a ona je mojoj Suzi preko potrebna - ispričala je drhtavim glasom 57-godišnja majka Danica, a potom nastavila:


- Troškovi operacije, jednonedeljnog boravka, hrane i garderobe, uključujući i usluge prevodioca, izašli bi na kraju oko 12.000 evra, što mi ni u snu same ne bismo mogle da obezbedimo, budući da nisam zaposlena i da živimo samo od Suzanine naknade za tuđu negu. Nemamo prava čak ni na socijalnu pomoć, jer da bih ta prava ostvarila morala bih da odem u Hrvatsku da izvadim sva dokumenta, a novca nemam ni za to. Otuda strah i velika neizvesnost ne daju mi mira noćima...

Ćerka Suzana, sve na svetu

 

- Najteže na celom svetu je moliti i primati pomoć. Pošto je Suzana meni jedina svetla životna tačka, sve na svetu i jedini razlog za život i borbu, to sam se našla u ovoj situaciji kada moram da molim ljude dobre volje za pomoć. Sve zarad njene budućnosti. Nadam se da će imati razumevanja kao i do sada, kad im nisam tražila - kazala je majka Danica Vukosavljević, skrhana od straha da njena ćerka neće iskoristiti šansu da izađe iz mraka u kome je već 19 godina.

 

Kontakt adresa

 

Svi plemeniti zemljaci iz koji žele da donacijom da pomognu Suzani Vukosavljević da ode na operaciju, mogu stupiti u kontakt sa njenom majkom Danicom na adresu: Ul. Miloja Kitića br. 32, 23.272 Novi Bečej, Srbija, ili putem telefona na broj: + 381 23 771 828 i + 381 63 786 02 04.


Suzanini roditelji, rodom iz Drljače kod Siska, gde ona nikada nije bila, izbegli su početkom rata u Hrvatskoj u Bosanski Novi, gde je majka Danica rodila blizance. Prevremeno rođene bebe prebačene su u Banjaluku. Nažalost, Suzanin brat nije preživeo, a ona je boravak u inkubatoru "platila" vidom, što je poremetilo bračne odnose Vukosavljevića, pa je nedugo potom otac napustio slepu Suzanu i njenu majku.

Samo tri godine kasnije, njihov izbeglički put se nastavio, samo ovog puta ka Srbiji, u novu nepoznanicu. Nakon mnogo lutanja, konačno odredište bio im je Novi Bečej, gde i danas žive kao podstanari i jedva sastavljaju kraj sa krajem.


Znajući sve te kao pelen gorke činjenice, svake godine njihovi zemljaci im pošalju pomoć kako bi pregurale tešku svakodnevicu i imale dovoljno za Suzanino lečenje, o čemu su "Vesti" svaki put pisale.


- Iskreno se nadam da će nam se neko od naših dobročinitelja javiti i pomoći kako bismo Suzani omogućili da ode u Nemačku na operaciju. Nažalost, sama ništa ne mogu da uradim, a ne želim da moje dete u životu više pati nego što mora - rekla je majka Danica.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online