Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.10.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Ne dajmo raku da pusti nove krake

Od 19. septembra, kada je 20-godišnji Lazar Petković iz Banje Koviljače trebalo da krene u Moskvu na biohronu terapiju, jedinu preostalu metodu u lečenja recidiva raka testisa, od koga je oboleo još u četvrtoj godini života, svaki dan je dug kao godina njegovoj majci Verici.

Ne predajem se: Lazar Petković sa sestrom

Strah da će odlaganje terapije dopustiti ovoj podmukloj bolesti da još dalje i dublje pruži svoje krake i isisa život iz njenog prvenca, kao da je vetar razneo celom planetom, pa je u prošloj nedelji stiglo donacija gotovo u istoj vrednosti kao u prethodne tri sedmice.
Na kućnu adresu Petkovića najpre je stiglo 500 evra koje je poslala Marija Petrović iz Kasela.


- Gospođa Marija uspela je svojim smirenim glasom i pričom o životu koji je u njenih 80 godina nije uvek mazio, da mi bar malo olabavi okove straha od kojih me sve boli, od mišića na rukama i nogama pa sve do srca. I glas mi je utanjio, ne mogu normalno da razgovaram ni sa decom, mužem, donatorima, komšijama. Poput robota obavljam kućne poslove. Nisam mogla ni gospođi Mariji da objasnim odakle toliki strah kad se Lazar dobro oseća i nema nijednog simptoma pogoršanja. Ova divna žena razumela je da majka o deci ne razmišlja racionalno, posebno ona koja se 16 godina borila da sina sačuva. Hvala joj na ovoj vrednoj donaciji, na razumevanju za našu finansijsku situaciju i moju materinsku brigu - priča Verica Petković, veoma zadovoljna što je Marija Petrović, rodom iz Osijeka, prihvatila poziv da na proleće i tokom leta bude gost u njihovom domu.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Za razliku od Marije Petrović, čiji se dolazak očekuje i povezuje sa Lazarevim izlečenjem, tako da će joj on pokazati lepote kraljevske banje, Petkoviće su već posetili donatori iz Hanovera. Anka Marinković doputovala je iz Nemačke i donela 350 evra koje su ona i suprug Jovan prikupili sa prijateljima i parohijanima Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u gradu gde žive i rade.


- Nisam mogla da se načudim kad sam saznala da su Marinkovići, ne samo iz Banje Koviljače, nego i iz našeg komšiluka. Dešavalo se da kada dođu bude organizovan neki koncert ili akcija za Lazara, jer i finansijski mnogo jača porodica od naše petočlane sa jednom platom, teško bi podnela sve troškove 16-godišnjeg lečenja svog deteta. Ali, tek kad su u Nemačkoj videli apel u "Vestima" shvatili su da smo mi komšije, da nam je dogorelo do nokata i da se za nastavak Lazarevog lečenja ne može očekivati novac samo od lokalnih akcija. Pomogli su Lazaru i na tako neuobičajen način uspostavljeni su dobrosusedski odnosi među ljudima koji bi ostali stranci do kraja života da nije bilo "Vesti" - priča majka Verica, na koju je i ovaj susret delovao blagotvorno i probudio nadu da će Lazar na vreme stići u Moskvu.
 

Prilozi preko "Vesti"

I u Redakciju "Vesti" stigle su tri nove donacije. Baka Vida iz Adelejda, bez čijeg priloga retko prođe neka akcija, poslala je Lazaru 100 australijskih dolara, a isti iznos donacije stigao je od Cice Borović iz Sidneja, koja je 100 dolara poslala i neposredno po objavljivanju apela.
"Lazare, od srca ti želim brz oporavak", napisala je Cica Borović.
S istom željom poslao je 50 evra i naš čitalac Dušan K. iz Frankfurta, a bolesni mladić, njegovi roditelji, brat i sestra, zahvaljuju se na ovim donacijama.

 

 

Prikupljeno 2.100 evra

Dok pišemo ovaj tekst i sabiramo prispele donacije, dolazimo do cifre od 2.100 evra, pretvarajući sve priloge u ovu valutu.
- Pošto nedostaje 650 evra, otišla sam u banku i zamolila da mi odobre gotovinski kredit u tom iznosu. Ima još najavljenih donacija, možda neke i stignu narednih dana, ali ja više ne smem da čekam. Odlučila sam da u nedelju krenemo u Moskvu. Znate, koga su zmije ujedale i guštera se plaši. Šesnaest godina doživljavala sam neprijatna iznenađenja. Prvo prijatno desilo se pre 17 meseci kada se, posle terapije u Moskvi, kod Lazara, za konvencionalnu medicinu izgubljenog slučaja, pokazalo znatno poboljšanje. Negde duboko u sebi priželjkujem da kad stignemo u Rusiju i moj sin bude pregledan, rezultati pozitivno iznenade i doktore, a ja budem ljuta na sebe što sam se ponovo zadužila - kaže majka Verica, a mi se nadamo da će se do nedelje skupiti 2.750 evra.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne gubi veru u humanost
HUMANITARNI MOST Lazar na korak do izlečenja
HUMANITARNI MOST Ko bi rek'o čuda da se dese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online