Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 26.10.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A. Čukić A

Dece, ljubavi i novca nikad previše

Kada se u rukama Ljiljane Stanojković našlo 1.000 australijskih dolara, deo donacije Udruženja Zeničana iz Melburna, nije mogla ni reč da izusti. Upravo se beše vratila u Sušiće iz Štrpca gde je sa 54-godišnjim suprugom Radovanom, sa kojima je izrodila desetoro dece, ceo dan provela kod lekara.

Hvala Zeničani: Porodica Stanojković
 

- I plakala bih i skakala od radosti u isti mah. Ali, nemam snage ni za jedno ni za drugo - rekla je novinarima Humanitarnog mosta umornim glasom, potvrdivši da joj je 17-godišnje sin Jovica preneo sve što su novinari "Vesti" rekli o donatorima.


Tako je Ljiljana Stanojković saznala da su zemljaci, poreklom iz Zenice, sada nastanjeni u dalekoj Australiji, organizovali zabavu na kojoj su prikupili 10.000 dolara, od kojih su 4.800 namenili za šest štićenika Humanitarnog mosta.


- Ma, ima Boga! Pare su stigle na Jugbogdanov peti rođendan. Kad sam polazio od kuće, deca su još spavala, jedno uz drugo, složeni ko sardine. Ostavila sam im hleb i mleko, a oni sami uzimaju nešto za mazanje, neko masti pa posoli i popapriči, neko džema što sam skuvala. Ponela sam sve pare što smo u kući imali, potajno se nadajući da ću nešto i vratiti. Grdno sam se prevarila. Osim što sam kupila jednu kesu higijenskih sredstava i ostavila za povratne karte, sve je otišlo na Radovanova snimanja i analize. U Domu zdravlja nemaju materijala i zakazuju preglede. Za nas koji putujemo u Štrpce jedino rešenje je da skupimo pare i platimo privatna snimanja. Tako smo i sada uradili. Lekari se hvataju za glavu, ne znaju šta da čine. Nalazi nisu toliko loši, koliko se Radovan loše oseća. Prošla je godina od kada je povređen, stalno je pod lekarskim nadzorom, većinu para od donacija dadoh na njegovo lečenje i ništa! On kopni, ne spava, ima bolove, jedva se drži na nogama - priča Ljiljana Stanojković još u neverici da je tokom noći neće moriti briga kako će naredni dan premostiti bez pare u kući.

Zdravlje i majci popušta

Ovog puta nismo pitali Ljiljanu Stanojković kako će rasporediti i trošiti 1.000 dolara. Ženi, bez redovnih primanja, koja brine o pet ćerki i pet sinova i pokušava muža da digne iz postelje, novca nikada nije dovoljno. Međutim, ona je osetila potrebu da odgovori na neizgovoreno pitanje.
- Nisam vam do sada govorila, ali ima već pola godine kako mi srce nije u redu. Uzlupa se i ne može da se smiri ili me steže u prsima, ne mogu da dođem do vazduha. Požalila sam se Radovanovom doktoru. Rekao mi je da moram da obavim kompletan kardiološki pregled da bi mi prepisao lekove. Od ovih para ću to uraditi... Hoću, moram i zbog dece i zbog Radovana. Bez mene bi načisto propali - pričala je tiho, kao da nam se poverava, 37-godišnja Ljiljana Stanojković, koja za sebe ima najmanje vremena i najmanje novca odvaja.


I upravo stoga što je novac stigao na rođendan najmlađeg od njenih pet sinova i u danu kada su i poslednju paru dali u apoteci, Ljiljana Stanojković veruje da je tu sudbina umešala prste.


- Gde je Zenica, a gde Kosovo?! Oduvek je bilo da svako ptiče svome jatu leti, pa i ovi ljudi sigurno znaju za mnogo sirotinje u svom rodnom kraju. Ali, nas su izabrali i izbavili iz velike nevolje. Svaki dan šest đaka u školu ispratim, deset dečjih usta nahranim, bolesnom mužu dam terapiju. A ništa od toga ne možeš bez para. Dok je Radovan bio zdrav, moje je bilo da brinem o kući i deci, on o novcu. Koliko god je donosio ja sam razvlačila i nismo nikada tražili pomoć - nastavlja Ljiljana Stanojković.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ova požrtvovana majka i supruga koja se već duže od godinu dana očajnički bori da deci obezbedi uslove da redovno idu u školu, a najmlađi ne navuku bolest, sve češće ističe da dok su bili bili zdravi, srećnije porodice nije bilo u celom selu. Istina, dešavalo se i tada da im stomaci budu prazni, ali srca su im uvek bila puna.


I ponovo će biti. Dok Radovan ne ozdravi i počne da privređuje, čitaoci "Vesti" nastaviće da pomažu Stanojkoviće. Zahvaljujući njima, i ove zime imaće ogreva do proleća, kao i zaliha hrane, a školarci će biti redovni na nastavi, jer samo dobrim uspehom mogu pokazati donatorima da su dostojni njihove brige i pomoći.
 

Jugbogdanova srećna zvezda

Napunio pet godina: Jugbogdan

Na rođendan svakog deteta ceo dan mi ne izlazi iz misli čas kad sam ga ugledala i osetim isti drhtaj srca kao tada. Nikada nismo bili dovoljno bogati da pravimo slavlja i kupujemo poklone. Poljubac je moj poklon svakom od njih. Bilo je rođendana kad nisam uspevala ni ručak s mesom da skuvam, ali niko nije tugovao. Nema ove godine, biće i iduće, govorili smo. Ovo je prvi put da na rođendan nekog od dece stigne poklon, jer šta je drugo donacija nego poklon. Zato ću Jugbogdanu kupiti nešto što će ga iznenaditi. On, šestogodišnji Darko i dvogodišnja Anđelija nikad ništa ne dobiju novo. U kupovini, nekako uvek se pare potroše na ove starije koji idu u školu, pa onda oni to nasleđuju, od jakni do majica. Častiću Jugbogdana jer možda je ovaj novac poruka da nas je obasjala njegova srećna zvezda - kaže majka Ljiljana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna trpeza, puno srce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online