Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 18.10.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Dečje rane najviše bole

Poželevši da obraduje četiri štićenika Humanitarnog mosta, anonimni donator iz Liverpula, predgrađa Sidneja, poslao je nedavno posredstvom Redakcije "Vesti" novčani prilog od ukupno 250 australijskih dolara. Od toga je 100 dolara namenio samohranoj majci Svjetlani Kljaić iz Sključana kod Kozarske Dubice, a po 50 dolara bratu i sestri Marku i Mariji Okuki iz sela Predolje, zatim đaku prvaku Kristini Ristić iz Krševice kod Bujanovca, kao i Karolini Janićević iz Berevca kod Štrpca.

Pored liste imena i iscrpnih podataka o onima kojima je uputio svoju pomoć, dobrotvor iz daleke Australije nije napisao ništa više, osim da ne želi da mu ime bude objavljeno. Nije ni morao, jer se lako da zaključiti da mu patnja deca najteže pada i da ga bole sve dečje rane.

Ali, pođimo redom. Nepokretna, danas 25-godišnja Svjetlana Kljajić muku muči da ponovo stane na noge, nakon što je preživela tešku i veoma retku neurološku bolest i u komi rodila ćerkicu Jovanu, zbog čega se ubraja u medicinske fenomene. U to vreme i sama je bila skoro dete, imala je nepunih 20 godina.

BILA SKORO DETE KAD SE RAZBOLELA: Svjetlana Kljajić sa ćerkicom Jovanom

Bratu i sestrici Okuka, koji imaju samo četiri i tri godine, zlehuda sudbina oduzela je najveći životni oslonac. Njihovi mladi roditelji Radenko i Danijela tragično su nastradali u saobraćajnoj nesreći nadomak Predolja, sela na sedam kilometara od Berkovića prema Stocu, prošlog oktobra.

OSTALI BEZ OCA I MAJKE: Marko i Marija Okuka

Osmogodišnja ljupka Kristina, jedina je preživela porodičnu tragediju u kojoj joj je očuh ubio majku, brata, sestru i baku, a nju teško ranio zbog čega je ostala bez jednog oka. Sada je đak prvak. Iako se lepo uklopila u odeljenje, posledice tog strašnog događaja još uvek nisu izbrisane. Govornu manu leče logopedi, ali veštačko oko će je uvek podsećati na dan kada je ostala siroče.

Naučiće da razgovetno govori: Karolina Janićević sa majkom Jelenom

Petogodišnjoj Karolini Janićević, kojoj su pre dve godine ugrađeni kohlearni implantati zbog obostrane gluvoće, izazvane jakim antibioticima, povratak sluha nije pomogao da izađe iz sveta gluvih.

Roditelji ove mala bistrooke devojčice nisu imali novca da joj omoguće celu postrehabilitacionu rehabilitaciju, zbog čega je nastavila da komunicira gestikulacijom, čita sa usana i ne služi se govornim aparatom.

Zahvaljujući čitaocima "Vesti" i njihovim donacijama ona je započela prošlog meseca i rehabilitaciju i resocijalizaciju, a posle tri nedelje reporteri "Vesti" bili su svedoci koliko je napredovala.

Sve ove kao pelin gorke činjenice teško da ikoga mogu da ostave ravnodušnim, kao što nisu mogle ni anonimnog donatora iz Liverpula, pa otuda i njegove želje da ih makar malo obraduje.

Na putu ka Hercegovini

 

Posle Kristine Ristić, novčani prilog dobiće Marko i Marija Okuka, takođe siročići. I oni, zahvaljujući familiji nisu završili u domovima za nezbrinutu decu, a čitaoci "Vesti" potrudili su se da svojim donacijama olakšaju novonastalu situaciju u domovima staraoca.


Naši reporteri na putu su ka malim Hercegovcima, a priču o tome kako danas žive, čitaćete u jednom od narednih brojeva našeg lista.

 

Uručenje u Sključanu

 

Reporteri "Vesti" će narednih dana uručiti priloge darodavca iz Liverpula i Svjetlani Kljaić, po njenom povratku iz Zagreba.


- Zahvaljujući novcu zemljaka odlazim kod svih lekara u okruženju za koje saznam sa postižu uspehe u dizanju na noge nepokretnih bolesnika. Činim to najviše zbog Jovane. Što je starija sve više pokazuje koliko pati što joj majka ne može da hoda. Obećala sam i njoj i sebi i svim mojim dobrotvorima da ću prohodati. Kad sam mogla smrt da pobedim, pobediću i posledice bolesti koja mi ni curicu nije uspela uzeti - rekla nam je Svjetlana Kljaić, zahvalivši se na donaciji koja joj je veoma dragocena.


Koliko je u tome uspeo, potvrdio je staratelj malene Kristine Ristić, kada su mu novinari "Vesti" javili o prispeću novčanog dara i to u istoj nedelji u kojoj je preuzeo donaciju koju je Kristini darovala čitateljka iz Švedske.

Kako Kristina na kontrolu u Beograd dolazi tek za tri meseca, zavisno od toga da li će se ponovo javiti infekcije veštačkog oka, dogovoreno je da joj novac odmah bude prosleđen na kućnu adresu, što je i učinjeno.

RASTE KOD STARATELJA: Kristina Ristić sa ujnom Violetom

- Veliko i od srca hvala tom divnom čoveku koji je mislio na našu Kristinu.

Ovim novcem kupićemo ono što bude poželela.

Nema sumnje da će tražiti slatkiše koje obožava, ali i nešto od garderobe.

Čitaoci "Vesti" su je razmazili, pa joj haljinica nikada nije dosta. Istina, porasla je i treba joj ponešto za predstojeće hladne dane za školu, da bude lepa kako ona kaže, i utopljena i zaštićena od prehlade, kako mi kažemo - rekao je kroz osmeh Kristinin ujak Goran Ristić.

On je zadovoljan napretkom svoje male sestričine, kako u školi tako i kod logopeda kod koga je redovno vode, kao i na kontrolne preglede na jednu od beogradskih očnih klinika.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pozdrav iz Hercegovine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online