Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 13.10.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Vreme nije Lazaru prijatelj

Pročitavši priču o mukama 20-godišnjeg Lazara Petkovića iz Banje Koviljače, obolelog od karcinoma testisa u četvrtoj godini života i 16-godišnjoj borbi sa tom nemilosrdnom i nepredvidivom bolešću, mnogi čitaoci "Vesti" ostali su bez daha. Odluku da stanu u isti stroj sa njegovim roditeljima odmah su doneli i donacije, u ovom času najpotrebnije oružje, počele su da stižu na njegovu kućnu adresu.

BESKRAJNO ZAHVALNI DONATORIMA: Lazar Petković sa roditeljima, bratom i sestrom
 

Među tim ljudima dobrog srca je i Milorad Bosanac iz Čikaga koji je Petkovićima uputio novčanu pomoć u vrednosti od 300 američkih dolara.


- Od srca hvala Miloradu na ukazanoj pomoći, ali i razumevanju za nevolju u kojoj smo se našli. Lazaru je preko potrebno lečenje biohronim terapijama u Moskvi, za koje, nažalost, naša porodica ne može da obezbedi 2.750 evra. Pri tom, on mora otići što pre, kako ne bi došlo do pogoršanja njegovog celokupnog zdravstvenog stanja. Zato nam je svaki prilog ljudi dobrog srca veliki kao kuća - rekla je majka Verica.


U nastavku razgovora sa ovom nesrećnom majkom, koja se za život svog sina bori nesmanjenom snagom i danas, podelila je sa nama još lepih vesti.

GOLE GLAVICE NIJE SE STIDEO: Lazar Petković

Učesnica u mnogim akcijama Humanitarnog mosta Cvijeta Hiršmaner iz Beča, uputila je direktno 100 evra na kućni prag Petkovića, kao i Gvozdena Ekvilo iz Ciriha, koja po humanosti stoji rame uz rame sa našom napred pomenutom čitateljkom iz glavnog grada Austrije. Nedugo potom i Ana Kovačević iz Australije uputila je donaciju od 107 evra.


- Verujte, da ne mogu još da poverujem da su nam u roku od dva dana stigle čak tri donacije ovih divnih žena. Kao da su se dogovarale. Svaka mi je ušla u srce i osećam se kao da su mi na otvorenu ranu kanule malo melema. Hvala im na pomoći mom sinu i novoj snazi koju su mi udahnule. Ostaćemo njihovi večiti dužnici - ispričala je dirnuta Verica Petković.


Mesečne plate ove brižne majke, kuvarice, i njenog supruga Zorana, bravara, nisu dovoljne da se pokriju troškovi lečenja njihovom najstarijem sinu, koji zbog maligne bolesti nije imao detinjstvo. Lazar je od svoje četvrte godine podvrgavan agresivnim hemioterapijama i operacijama, pri čemu mu je odstranjen jedan testis. I taman kada je sve to prošlo i svi u kući odahnuli, došlo je do uporne hematurije, pojave veće količine krvi u mokraći za koju srpski lekari nisu imali pravog rešenja. Njegov život se ponovo našao u opasnosti.

POZIV DONATORIMA

 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Bračni par Verica i Zoran, iako potpuno očajni novonastalom situacijom, nisu odustali od ponovne borbe za spas svog deteta. Tako su saznali da na jednoj moskovskoj klinici ovu bolest leče alternativnom medicinom - biohronim terapijama. Da bi Lazar uopšte mogao da započne lečenje u Rusiji, bilo je potrebno 4.000 evra, ali isto toliko i za svaku narednu terapiju, što je bila nedostižna suma za njegovu porodicu. Zato su učinili ono što su morali, obratili su se za pomoć svim znanim i neznanim ljudima u svom zavičaju.

Samo zahvaljujući njihovom razumevanju, Lazar je prošle godine na prve terapije išao na svakih 20 dana, potom na mesec, pa na dva, da bi sada odlazio jednom u tri meseca. Na poslednju ipak nije otišao. Moliti za pomoć iste ljude više nije imalo smisla, jer je ekonomska kriza u Srbiji sve dublja. Kako ove terapije produžavaju život Lazaru, pod uslovom da se obavljaju kontinuirano, to su Petkovići zamolili čitaoce "Vesti" za pomoć. A, da u tome nisu pogrešili i da je srce humanih zemljaka iz dijaspore ogromno, dokazuju im njihovi pozivi i pomoć koju šalju.
 

Prikupljeno 800 evra

 

U dosadašnjoj akciji Humanitarnog mosta, za Lazara Petkovića prikupljeno je oko 800 evra, računajući novopristigle priloge u ovoj valuti. Samim tim, da bi Lazar mogao na nastavak terapija u Moskvu nedostaje mu 1.950 evra. Njegovi požrtvovani roditelji zato i dalje oči upiru u humane čitaoce "Vesti" sa nadom da će uz njihovu svesrdnu pomoć uspeti da savladaju ovu golemu prepreku.

 

Vera u sina i zemljake

 

- Najviše bih volela da Lazara odvedemo u Rusiju što pre. Materinsko srce mi govori da ako prekine biohrone terapije, biće prekinut i život mog sina. Od 17. septembra kada je trebalo da bude u Moskvi, strahujem svakog dana. Pomišljala sam i da pozajmimo nedostajuća sredstva. Ali, verujem čitaocima "Vesti", verujem i u snagu sina da će sačekati da stigne svih 2.750 evra - kaže majka Verica.

 

Za svaki dan Bogu zahvalan

 

- Ove dane neizvesnosti i iščekivanja nekako preguram zahvaljujuću upravo Lazaru. On je još kao mali prihvatio svoju bolest i u svim etapama lečenja ponašao se racionalnije od nas, njegovih roditelja, kasnije brata i sestre. Svoje glavice sa koje je opadala i poslednja dlaka nikad se nije skidao niti je pokrivao. Život je prihvatio takav-kakav jeste i čini se da svaki dan živi kao da mu je poslednji. I tako od svoje četvrte godine... - priča s mešavinom tuge i ponosa Verica Petković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online