Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.07.2011.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
- Foto: A

Bele pare za crne dane

Nakon što je za izuzetno kratko vreme po objavljivanju apela kupljena krava, vredna 850 evra i uručeno preostalih 1.250 evra Marici Popadić (86) iz Buđeva na Pešteru, koja sama, u trošnoj brvnari, brine o bolesnom sinu Srđanu (60) i mentalno retardiranoj ćerki Radovanki (45), donacije su nastavile da stižu.

U AKCIJI DOBILI OKO 3.000 EVRA: Marica Popadić sa decom, Radoje Kuč i Hido Muratović
 


Poštar Radoje Kuč i humanista Hido Muratović, preko kojih je išla akcija za pomoć ovoj porodici, uručili su još 1.100 evra, koji su, po želji starice, čuvani u poštanskom sefu, pod budnim okom Kuča. On je sve vreme bio i veza Popadića sa čitaocima "Vesti" iz celog sveta.

Kad se sve sabere, Popadići su dobili pomoć nešto veću od 3.000 evra koja će im mnogo značiti u poboljšanju uslova života na surovom Pešteru. Mada je početak jula, dok je baki Marici uručivana pomoć na Pešteru je bilo hladno, kao usred zime. Upravo zbog toga u domaćinstvu starice još nisu počeli radovi na popravci krova i izgradnji kupatila, zašta planira da potroši deo prikupljenih para.

- Čudno je ovo proleće i leto, čudno i za Pešter gde je i u julu i avgustu prohladno. Sad imamo kravu, puno mleka i sigurnost, imamo, hvala Bogu, i novca, pa ni u čemu ne oskudevamo. Pokušaćemo da popravimo limeni krov koji na nekim mestima prokišnjava, da uvedemo vodu, ako bude moglo u brvnaru i da sagradimo kupatilo.

Volela bih i ja, bar jednom u životu, da se okupam u toploj kući, još više kupatilo bi značilo Srđanu i Radovanki - kaže Marica.

NE SILAZE SA PLANINE: Miroslavka i Slobodanka
 


- Majstori će, kad se prolepša vreme, videti da li je moguće ispuniti i ovu želju bake Marice, čitaoci "Vesti" su odradili svoje, na nama i njenim komšijama, a i rodbini koju ima u Kragujevcu i Kraljevu je da razmislimo i odlučimo kako dalje da joj pomažemo - kaže poštar Radoje Kuč koji je mesecima sakupljao, beležio i uručivao donacije baki Marici i njenoj deci, čuvao deo novca kako je ona zahtevala.


- Još jednom se na primeru bake Marice pokazalo da širom sveta, od Sidneja do Čikaga, postoje dobri ljudi koji su spremni da pomognu nepoznatim sunarodnicima u domovini. Neki su želeli da ostanu anonimni, mnogi su zvali i davali podršku, uključili su se i dobrotvori iz Novog Pazara i ovde sa Peštera, pomagali su, i uvek pomažu i Srbi i Bošnjaci, što je u ovim vremenima, kada je mnogo toga poremećeno, za svaku pohvalu - ističe humanista Hido Muratović.

Baka Marica naglašava da deo novca ipak neće trošiti, da će ga sakriti "i od sebe".

- Bolesna sam i stara, možda bude trebalo za lekara, a nek se nađe i za sahranu koji evro. I o tome treba razmišljati kad se dođe u moje godine. Kod mene pogotovu jer su Srđan i Radovanka hendikepirani, pa nek imaju dok ne stignu braća. Mirnija sam kad znam da će im ostati koja para kad meni dođe kraj - priča još uvek, s obzirom na godine, dobro držeća baka Marica i dodaje:

- Nemam reči kojima bih se zahvalila "Vestima" i svim tim divnim ljudima iz celog sveta, ali i ovde sa Peštera. Nisam pismena i pametna da im pošaljem neko pismo zahvalnosti, neka svi znaju da stalno mislim na njih, da se molim Bogu za njih i da im želim dobro zdravlje i puno sreće u životu. Bog će umeti da nagradi njihova dobra dela.

 Pomoć sestrama Radetić

 

Iz daleke Australije stigla je pomoć 70-godišnjoj Miroslavki i 67-godišnjoj Slobodanki Radetić, sestrama iz Budževa, poslednjim nomadima na Pešteru. Donacije ukpne vrednosti 150 AUD dolara anonimnih donatora uručili su takođe Radoje Kuč i Hido Muratović, ali njihovom bolesnom bratu Vasu. Sestre su bile negde u vrletima planine Giljeve gde, po kiši, snegu i letnjim žegama već decenijama napasaju svoje stado.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I ove zime u mraku
HUMANITARNI MOST Useljenje do jeseni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online